Felszámolási csúcs a vendéglátóiparban az első félévben

Rekordszámú szálláshelyszolgáltató és vendéglátóipari céget számoltak fel 2010 első félévében – tájékoztatott az Opten Informatikai Kft.

A 2009-es 455-ről Húsz százalékkal 567-re nőtt azon vállalkozások száma, melyek az idei év első felében felszámolás alá kerültek. Különösen a június sikerült gyászosra: idén 110 céget számoltak fel a tavalyi 68-cal szemben.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója kiemeli: sokat elárul az ágazat helyzetéről és kilátásairól, hogy az idegenforgalmi főszezont közvetlenül megelőzően dönt rekordot a bedőlt vállalkozások száma. Nőtt a végelszámolással megszüntetett cégek száma is: 2009-ben 351, míg idén 392 cég tulajdonosa döntött vállalkozása felszámolása mellett.

Jó hír, hogy a felszámolás alatt lévő cégeknek csaknem háromszorosa az 2010-ben újonnan alakult vállalkozások száma. Idén eddig 1697 cég került be az ágazatba. Ez 11 %-os növekedés 2009 azonos időszakához képest.

Az első félévben egyharmaddal csökkent a törölt vállalkozások száma az előző év azonos időszakához képest. A múlt év első felében 747, az idei évben 560 cég került ki a cégbíróságok adatbázisából.

A felszámolások harmada a Budapestet is magában foglaló Közép-magyarországi régióban zajlott. Itt alakult azonban a legtöbb új cég, 595 vállalkozás. Ez 10 százalékkal múlja alul 2009. azonos időszakát, és több, mint háromszor annyi, mint ahány vállalkozást "bedöntöttek" az első félévben a régióban.

A többi régióban inkább 2-2,5-szer több az alapított cégek száma a felszámoltakénál. Észak-Magyarországon, valamint Közép- és Dél-Dunántúlon pedig még csökkent is az új vállalkozások száma - közölte az Opten Kft. (MTI)


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.