Flesch: Most a túlélésről szól Budapest szállodaipara

Rövid nyárértékelés a fővárosról (hosszan nem is lehetne elemezni, mert nincs nagyon mit), latolgatás az őszi időszakra, és még egy-két aktuális kérdés a keddtől érvényben lévő teljes határzár kapcsán. Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökét kértük, reagáljon a short minute-tel hozott tiltó rendelkezések kapcsán, és elemezze a Covid első hullámát követően kialakult helyzetet.

Nyár BudapestenNémi kereslet volt a fővárosi szálláshelyekre, főként a környező országokból kerekedtek fel turisták, valamint német nyelvterületekről érkeztek üzletemberek, de összességében mindez nem volt számottevő. Alapvetően 10-22 százalékos töltöttséggel üzemeltek azok a házak, amely júniust követően kinyitottak, és ez némileg csökkentette az idei évi brutális méretű veszteségeiket. Ahol jelentős a wellness-szolgáltatás – gondolok itt például a Margitszigeten található egyes Ensana-egységekre vagy a Pest szélén lévő Aquaworld-re -, ott nagyobb forgalmat bonyolítottak, köszönhetően annak, hogy vidékről is többen keresték fel a fürdőzési lehetőséggel rendelkező házakat a belföldi látogatók. Azonban a 95 százalékot hozó külföldi vendégéjszakaszámot mindez  korántsem ellensúlyozhatja.

Ősz a fővárosi szálláshelyekenAz elkövetkező időszakról nincs nagyon mit mondani, mert ami várható, az nagyon elkeserítő. Az tény, hogy jónéhány ház vissza fog zárni ismét, éppúgy, mint az első karantén idején. Hiszen ha külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére – akkor a fő vendégkör nem várható. Mint egy szállodai üzemeltető cég vezetője, valamint az MSZÉSZ elnöke csak azt tudom mondani, hogy mindenki próbálja meg túlélni az elkövetkező időszakot, és a lehető legkevesebb alkalmazottat elbocsájtani. Ilyen helyzetben mindenkinek megrendül a pénzügyi háttere, és egy bezárt szálloda is pénzbe kerül. Annyit ígérhetek, hogy az MSZÉSZ részéről mindent megteszünk annak érdekében, és kőkeményen lobbizunk azért, hogy kormánytámogatást kapjanak a bajban lévő szállodások ebben a nehéz időszakban. Ehhez még annyit fűznék hozzá, bár a nyári főszezonban a vidéki házak szerencsére „jól muzsikáltak”, nyilván nekik is érvágás lesz, hogy az őszi időszakban nem érkeznek majd a szokásos külföldi csoportok, buszos turisták, és nemzetközi rendezvények sora maradhat el.

Éttermek, vendéglátás. Azok a szállodák, amelyek kintről is látogatható étteremrésszel rendelkeznek, természetesen jobb helyzetben vannak, mint amelyek híján vannak ennek, de azért a házból hiányzó vendégeket nyilván nem pótolják az utcáról betérők. Viszont ha olyan árakon olyan minőséget kínálnak ezek a helyek, amelyek a magyarok számára is megfizethetők és gasztronómiailag izgalmasak – akkor erre mindenképpen lesz kereslet.

Belföldi vendégkör. Mindebből azért már világos: a hazai turizmus nem pótolhatja azt a bevételkiesést, amelyet a most meghozott teljes határzár következtében a főváros turizmusa majd elszenved. De olyan programcsomagokkal, amelyeket a vidékről Budapestre – akár egy-egy hétvégére – érkező belföldi vendégkör (egyedülállók, párban vagy családosan útnak útnak indulók) érdekesnek találnak és csábító lehet – akár egy állatkerti programmal vagy izgalmas gasztronómiai élménnyel, netán egy fürdővel összekapcsolt, vagy kulturális eseményhez is kapcsolódó -, az kicsit csökkentheti majd a veszteségeket.


SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.