Flesch: Most a túlélésről szól Budapest szállodaipara

Rövid nyárértékelés a fővárosról (hosszan nem is lehetne elemezni, mert nincs nagyon mit), latolgatás az őszi időszakra, és még egy-két aktuális kérdés a keddtől érvényben lévő teljes határzár kapcsán. Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökét kértük, reagáljon a short minute-tel hozott tiltó rendelkezések kapcsán, és elemezze a Covid első hullámát követően kialakult helyzetet.

Nyár BudapestenNémi kereslet volt a fővárosi szálláshelyekre, főként a környező országokból kerekedtek fel turisták, valamint német nyelvterületekről érkeztek üzletemberek, de összességében mindez nem volt számottevő. Alapvetően 10-22 százalékos töltöttséggel üzemeltek azok a házak, amely júniust követően kinyitottak, és ez némileg csökkentette az idei évi brutális méretű veszteségeiket. Ahol jelentős a wellness-szolgáltatás – gondolok itt például a Margitszigeten található egyes Ensana-egységekre vagy a Pest szélén lévő Aquaworld-re -, ott nagyobb forgalmat bonyolítottak, köszönhetően annak, hogy vidékről is többen keresték fel a fürdőzési lehetőséggel rendelkező házakat a belföldi látogatók. Azonban a 95 százalékot hozó külföldi vendégéjszakaszámot mindez  korántsem ellensúlyozhatja.

Ősz a fővárosi szálláshelyekenAz elkövetkező időszakról nincs nagyon mit mondani, mert ami várható, az nagyon elkeserítő. Az tény, hogy jónéhány ház vissza fog zárni ismét, éppúgy, mint az első karantén idején. Hiszen ha külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére – akkor a fő vendégkör nem várható. Mint egy szállodai üzemeltető cég vezetője, valamint az MSZÉSZ elnöke csak azt tudom mondani, hogy mindenki próbálja meg túlélni az elkövetkező időszakot, és a lehető legkevesebb alkalmazottat elbocsájtani. Ilyen helyzetben mindenkinek megrendül a pénzügyi háttere, és egy bezárt szálloda is pénzbe kerül. Annyit ígérhetek, hogy az MSZÉSZ részéről mindent megteszünk annak érdekében, és kőkeményen lobbizunk azért, hogy kormánytámogatást kapjanak a bajban lévő szállodások ebben a nehéz időszakban. Ehhez még annyit fűznék hozzá, bár a nyári főszezonban a vidéki házak szerencsére „jól muzsikáltak”, nyilván nekik is érvágás lesz, hogy az őszi időszakban nem érkeznek majd a szokásos külföldi csoportok, buszos turisták, és nemzetközi rendezvények sora maradhat el.

Éttermek, vendéglátás. Azok a szállodák, amelyek kintről is látogatható étteremrésszel rendelkeznek, természetesen jobb helyzetben vannak, mint amelyek híján vannak ennek, de azért a házból hiányzó vendégeket nyilván nem pótolják az utcáról betérők. Viszont ha olyan árakon olyan minőséget kínálnak ezek a helyek, amelyek a magyarok számára is megfizethetők és gasztronómiailag izgalmasak – akkor erre mindenképpen lesz kereslet.

Belföldi vendégkör. Mindebből azért már világos: a hazai turizmus nem pótolhatja azt a bevételkiesést, amelyet a most meghozott teljes határzár következtében a főváros turizmusa majd elszenved. De olyan programcsomagokkal, amelyeket a vidékről Budapestre – akár egy-egy hétvégére – érkező belföldi vendégkör (egyedülállók, párban vagy családosan útnak útnak indulók) érdekesnek találnak és csábító lehet – akár egy állatkerti programmal vagy izgalmas gasztronómiai élménnyel, netán egy fürdővel összekapcsolt, vagy kulturális eseményhez is kapcsolódó -, az kicsit csökkentheti majd a veszteségeket.


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.