Flesch: Most a túlélésről szól Budapest szállodaipara

Rövid nyárértékelés a fővárosról (hosszan nem is lehetne elemezni, mert nincs nagyon mit), latolgatás az őszi időszakra, és még egy-két aktuális kérdés a keddtől érvényben lévő teljes határzár kapcsán. Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökét kértük, reagáljon a short minute-tel hozott tiltó rendelkezések kapcsán, és elemezze a Covid első hullámát követően kialakult helyzetet.

Nyár BudapestenNémi kereslet volt a fővárosi szálláshelyekre, főként a környező országokból kerekedtek fel turisták, valamint német nyelvterületekről érkeztek üzletemberek, de összességében mindez nem volt számottevő. Alapvetően 10-22 százalékos töltöttséggel üzemeltek azok a házak, amely júniust követően kinyitottak, és ez némileg csökkentette az idei évi brutális méretű veszteségeiket. Ahol jelentős a wellness-szolgáltatás – gondolok itt például a Margitszigeten található egyes Ensana-egységekre vagy a Pest szélén lévő Aquaworld-re -, ott nagyobb forgalmat bonyolítottak, köszönhetően annak, hogy vidékről is többen keresték fel a fürdőzési lehetőséggel rendelkező házakat a belföldi látogatók. Azonban a 95 százalékot hozó külföldi vendégéjszakaszámot mindez  korántsem ellensúlyozhatja.

Ősz a fővárosi szálláshelyekenAz elkövetkező időszakról nincs nagyon mit mondani, mert ami várható, az nagyon elkeserítő. Az tény, hogy jónéhány ház vissza fog zárni ismét, éppúgy, mint az első karantén idején. Hiszen ha külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére – akkor a fő vendégkör nem várható. Mint egy szállodai üzemeltető cég vezetője, valamint az MSZÉSZ elnöke csak azt tudom mondani, hogy mindenki próbálja meg túlélni az elkövetkező időszakot, és a lehető legkevesebb alkalmazottat elbocsájtani. Ilyen helyzetben mindenkinek megrendül a pénzügyi háttere, és egy bezárt szálloda is pénzbe kerül. Annyit ígérhetek, hogy az MSZÉSZ részéről mindent megteszünk annak érdekében, és kőkeményen lobbizunk azért, hogy kormánytámogatást kapjanak a bajban lévő szállodások ebben a nehéz időszakban. Ehhez még annyit fűznék hozzá, bár a nyári főszezonban a vidéki házak szerencsére „jól muzsikáltak”, nyilván nekik is érvágás lesz, hogy az őszi időszakban nem érkeznek majd a szokásos külföldi csoportok, buszos turisták, és nemzetközi rendezvények sora maradhat el.

Éttermek, vendéglátás. Azok a szállodák, amelyek kintről is látogatható étteremrésszel rendelkeznek, természetesen jobb helyzetben vannak, mint amelyek híján vannak ennek, de azért a házból hiányzó vendégeket nyilván nem pótolják az utcáról betérők. Viszont ha olyan árakon olyan minőséget kínálnak ezek a helyek, amelyek a magyarok számára is megfizethetők és gasztronómiailag izgalmasak – akkor erre mindenképpen lesz kereslet.

Belföldi vendégkör. Mindebből azért már világos: a hazai turizmus nem pótolhatja azt a bevételkiesést, amelyet a most meghozott teljes határzár következtében a főváros turizmusa majd elszenved. De olyan programcsomagokkal, amelyeket a vidékről Budapestre – akár egy-egy hétvégére – érkező belföldi vendégkör (egyedülállók, párban vagy családosan útnak útnak indulók) érdekesnek találnak és csábító lehet – akár egy állatkerti programmal vagy izgalmas gasztronómiai élménnyel, netán egy fürdővel összekapcsolt, vagy kulturális eseményhez is kapcsolódó -, az kicsit csökkentheti majd a veszteségeket.


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.