Időutazás Gasztronómiába

Történelmi kulináris időugrásra hívják a gasztronómia szerelmeseit a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálloda „Történelem à la carte” című eseménysorozatának megálmodói.

Történelmi díszletek között történelmi lakomák – írhatnánk a Szidónia Kastályszálloda egész éven átívelő gasztronómiai eseménysorozata kapcsán. Csakhogy itt sem a környezet, sem a lakoma nem talmi másolat, hanem kézzelfoghatóan hiteles.

A XVII. századi kastélyt, illetve a benne üzemelő szállodát már nem kell bemutatni, hiszen az 1999-es újranyitás után, már 2005-ben elnyerte az Év Wellness Szállodája címet. Most azonban az üzemeltető Derry-Szeremley család olyan ötlettel rukkolt elő, ami gasztronómiai szempontból is a reflektorfénybe állítja a Szidóniát.

Márciustól decemberig a kastélyszálloda konyháján történelmi ételek készülnek majd. Az első hónapban a XIX. század első évtizedeibe nyúl vissza Váradi Károly konyhafőnök, majd minden hónapban 20-30 esztendőt előrelépve egy-egy újabb történelmi kor jellegzetes ételeit késztik el a vendégek (és nem utolsósorban a saját maguk) gyönyörűségére.

„Nem volt egyszerű dolog a receptek kiválasztása, mert a korabeli szakácskönyvek nyelvezete olyan, hogy sokszor még az étel nevére sem lehetett következtetni – mondta Váradi Károly, a Szidónia Kastélyszálloda konyhafőnöke. – De rengeteg izgalmas dologgal találkoztunk, míg kutattuk ezeket a régi könyveket.”

A kutatómunkában a konyhafőnök segítségére volt a Magyar Kereskedelmi és Vedéglátóipari Múzeum, melynek könyvtárába költözött be több alkalommal is a szakember, hogy Kiss Imre igazgató segítségével minél hitelesebb módon reprodukálhassa a korabeli ételeket.

Az első hónapban a polgárvilág hajnaláig, a biedermeier korig nyúlnak vissza a magyar gasztronómia gyökereit kutatva. Mint Váradi Károly elmondta, az ételek kiválasztásánál szempont volt, hogy olyan alapanyag igényűek legyenek, amelyeket ma is be lehet szerezni. Ezen kívül nagymértékben támaszkodni kíván a környékbeli kistermelők és őstermelők által kínált termékekre is.

A "Történelem à la carte” sorozat sajtótájékoztatója

 

Kedvcsinálónak nézzük, milyen biedermeier korabeli fogásokkal találkozhatunk márciusban, a kastélyszálloda éttermében: Csukapástétom articsókával, Vadkacsaleves, Miskulatzia saláta, Malachús szekfű bors lévben, Mandulás torta, Forró csokoládé.

„A korabeli receptúrák megvalósításakor szinte teljesen mellőztük a modern konyhatechnológiákat. Igyekeztünk ragaszkodni a hiteles elkészítési módhoz, amennyire csak lehetett – mondta Váradi Károly konyhafőnök. – Persze itt-ott szükséges volt belenyúlni, de a fő irányok betartását fontosnak tartottuk.”

A történelmi időutazó gasztronauták olyan különleges korszakokba is bepillantást nyernek majd a későbbiekben, mint a „Nehéz, háborús évek”, vagy a „Menzakoszt” időszaka. Ez utóbbi sem aktualitásoktól mentes korszak a kastély történetében, hiszen 1950 és 1989 között SZOT gyermeküdülő üzemelt a patinás falak között. (foto: Szidónia Kastéylszálloda és Kolbe Gábor)


15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel

Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel 

Jó ideje árulták, mostanra megszületett a megállapodás: tulajdonost váltott a Duna-parti ötcsillagos szálloda.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda

Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda 

Elsőként a balatoni házak közül Green Globe-minősítést kapott a Mövenpick BalaLand Resort.
Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás

Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás 

Rövidülnek, de nem maradnak el a nyaralások. Tények és tervek a magyarok belföldi vakációjáról – a szállásfoglaló portál adatai alapján.
„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött?

„Nyaralj most, fizess később” – Ki áll a Hilaris Hotels mögött? 

A milliárdos, akiről ma mindenki beszél, de kevesen ismerik igazán.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.