Időutazás Gasztronómiába

Történelmi kulináris időugrásra hívják a gasztronómia szerelmeseit a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálloda „Történelem à la carte” című eseménysorozatának megálmodói.

Történelmi díszletek között történelmi lakomák – írhatnánk a Szidónia Kastályszálloda egész éven átívelő gasztronómiai eseménysorozata kapcsán. Csakhogy itt sem a környezet, sem a lakoma nem talmi másolat, hanem kézzelfoghatóan hiteles.

A XVII. századi kastélyt, illetve a benne üzemelő szállodát már nem kell bemutatni, hiszen az 1999-es újranyitás után, már 2005-ben elnyerte az Év Wellness Szállodája címet. Most azonban az üzemeltető Derry-Szeremley család olyan ötlettel rukkolt elő, ami gasztronómiai szempontból is a reflektorfénybe állítja a Szidóniát.

Márciustól decemberig a kastélyszálloda konyháján történelmi ételek készülnek majd. Az első hónapban a XIX. század első évtizedeibe nyúl vissza Váradi Károly konyhafőnök, majd minden hónapban 20-30 esztendőt előrelépve egy-egy újabb történelmi kor jellegzetes ételeit késztik el a vendégek (és nem utolsósorban a saját maguk) gyönyörűségére.

„Nem volt egyszerű dolog a receptek kiválasztása, mert a korabeli szakácskönyvek nyelvezete olyan, hogy sokszor még az étel nevére sem lehetett következtetni – mondta Váradi Károly, a Szidónia Kastélyszálloda konyhafőnöke. – De rengeteg izgalmas dologgal találkoztunk, míg kutattuk ezeket a régi könyveket.”

A kutatómunkában a konyhafőnök segítségére volt a Magyar Kereskedelmi és Vedéglátóipari Múzeum, melynek könyvtárába költözött be több alkalommal is a szakember, hogy Kiss Imre igazgató segítségével minél hitelesebb módon reprodukálhassa a korabeli ételeket.

Az első hónapban a polgárvilág hajnaláig, a biedermeier korig nyúlnak vissza a magyar gasztronómia gyökereit kutatva. Mint Váradi Károly elmondta, az ételek kiválasztásánál szempont volt, hogy olyan alapanyag igényűek legyenek, amelyeket ma is be lehet szerezni. Ezen kívül nagymértékben támaszkodni kíván a környékbeli kistermelők és őstermelők által kínált termékekre is.

A "Történelem à la carte” sorozat sajtótájékoztatója

 

Kedvcsinálónak nézzük, milyen biedermeier korabeli fogásokkal találkozhatunk márciusban, a kastélyszálloda éttermében: Csukapástétom articsókával, Vadkacsaleves, Miskulatzia saláta, Malachús szekfű bors lévben, Mandulás torta, Forró csokoládé.

„A korabeli receptúrák megvalósításakor szinte teljesen mellőztük a modern konyhatechnológiákat. Igyekeztünk ragaszkodni a hiteles elkészítési módhoz, amennyire csak lehetett – mondta Váradi Károly konyhafőnök. – Persze itt-ott szükséges volt belenyúlni, de a fő irányok betartását fontosnak tartottuk.”

A történelmi időutazó gasztronauták olyan különleges korszakokba is bepillantást nyernek majd a későbbiekben, mint a „Nehéz, háborús évek”, vagy a „Menzakoszt” időszaka. Ez utóbbi sem aktualitásoktól mentes korszak a kastély történetében, hiszen 1950 és 1989 között SZOT gyermeküdülő üzemelt a patinás falak között. (foto: Szidónia Kastéylszálloda és Kolbe Gábor)


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.