Történelmi díszletek között történelmi lakomák – írhatnánk a Szidónia Kastályszálloda egész éven átívelő gasztronómiai eseménysorozata kapcsán. Csakhogy itt sem a környezet, sem a lakoma nem talmi másolat, hanem kézzelfoghatóan hiteles.
A XVII. századi kastélyt, illetve a benne üzemelő szállodát már nem kell bemutatni, hiszen az 1999-es újranyitás után, már 2005-ben elnyerte az Év Wellness Szállodája címet. Most azonban az üzemeltető Derry-Szeremley család olyan ötlettel rukkolt elő, ami gasztronómiai szempontból is a reflektorfénybe állítja a Szidóniát.
Márciustól decemberig a kastélyszálloda konyháján történelmi ételek készülnek majd. Az első hónapban a XIX. század első évtizedeibe nyúl vissza Váradi Károly konyhafőnök, majd minden hónapban 20-30 esztendőt előrelépve egy-egy újabb történelmi kor jellegzetes ételeit késztik el a vendégek (és nem utolsósorban a saját maguk) gyönyörűségére.
„Nem volt egyszerű dolog a receptek kiválasztása, mert a korabeli szakácskönyvek nyelvezete olyan, hogy sokszor még az étel nevére sem lehetett következtetni – mondta Váradi Károly, a Szidónia Kastélyszálloda konyhafőnöke. – De rengeteg izgalmas dologgal találkoztunk, míg kutattuk ezeket a régi könyveket.”
A kutatómunkában a konyhafőnök segítségére volt a Magyar Kereskedelmi és Vedéglátóipari Múzeum, melynek könyvtárába költözött be több alkalommal is a szakember, hogy Kiss Imre igazgató segítségével minél hitelesebb módon reprodukálhassa a korabeli ételeket.
Az első hónapban a polgárvilág hajnaláig, a biedermeier korig nyúlnak vissza a magyar gasztronómia gyökereit kutatva. Mint Váradi Károly elmondta, az ételek kiválasztásánál szempont volt, hogy olyan alapanyag igényűek legyenek, amelyeket ma is be lehet szerezni. Ezen kívül nagymértékben támaszkodni kíván a környékbeli kistermelők és őstermelők által kínált termékekre is.
A "Történelem à la carte” sorozat sajtótájékoztatója
Kedvcsinálónak nézzük, milyen biedermeier korabeli fogásokkal találkozhatunk márciusban, a kastélyszálloda éttermében: Csukapástétom articsókával, Vadkacsaleves, Miskulatzia saláta, Malachús szekfű bors lévben, Mandulás torta, Forró csokoládé.
„A korabeli receptúrák megvalósításakor szinte teljesen mellőztük a modern konyhatechnológiákat. Igyekeztünk ragaszkodni a hiteles elkészítési módhoz, amennyire csak lehetett – mondta Váradi Károly konyhafőnök. – Persze itt-ott szükséges volt belenyúlni, de a fő irányok betartását fontosnak tartottuk.”
A történelmi időutazó gasztronauták olyan különleges korszakokba is bepillantást nyernek majd a későbbiekben, mint a „Nehéz, háborús évek”, vagy a „Menzakoszt” időszaka. Ez utóbbi sem aktualitásoktól mentes korszak a kastély történetében, hiszen 1950 és 1989 között SZOT gyermeküdülő üzemelt a patinás falak között. (foto: Szidónia Kastéylszálloda és Kolbe Gábor)