Időutazás Gasztronómiába

Történelmi kulináris időugrásra hívják a gasztronómia szerelmeseit a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálloda „Történelem à la carte” című eseménysorozatának megálmodói.

Történelmi díszletek között történelmi lakomák – írhatnánk a Szidónia Kastályszálloda egész éven átívelő gasztronómiai eseménysorozata kapcsán. Csakhogy itt sem a környezet, sem a lakoma nem talmi másolat, hanem kézzelfoghatóan hiteles.

A XVII. századi kastélyt, illetve a benne üzemelő szállodát már nem kell bemutatni, hiszen az 1999-es újranyitás után, már 2005-ben elnyerte az Év Wellness Szállodája címet. Most azonban az üzemeltető Derry-Szeremley család olyan ötlettel rukkolt elő, ami gasztronómiai szempontból is a reflektorfénybe állítja a Szidóniát.

Márciustól decemberig a kastélyszálloda konyháján történelmi ételek készülnek majd. Az első hónapban a XIX. század első évtizedeibe nyúl vissza Váradi Károly konyhafőnök, majd minden hónapban 20-30 esztendőt előrelépve egy-egy újabb történelmi kor jellegzetes ételeit késztik el a vendégek (és nem utolsósorban a saját maguk) gyönyörűségére.

„Nem volt egyszerű dolog a receptek kiválasztása, mert a korabeli szakácskönyvek nyelvezete olyan, hogy sokszor még az étel nevére sem lehetett következtetni – mondta Váradi Károly, a Szidónia Kastélyszálloda konyhafőnöke. – De rengeteg izgalmas dologgal találkoztunk, míg kutattuk ezeket a régi könyveket.”

A kutatómunkában a konyhafőnök segítségére volt a Magyar Kereskedelmi és Vedéglátóipari Múzeum, melynek könyvtárába költözött be több alkalommal is a szakember, hogy Kiss Imre igazgató segítségével minél hitelesebb módon reprodukálhassa a korabeli ételeket.

Az első hónapban a polgárvilág hajnaláig, a biedermeier korig nyúlnak vissza a magyar gasztronómia gyökereit kutatva. Mint Váradi Károly elmondta, az ételek kiválasztásánál szempont volt, hogy olyan alapanyag igényűek legyenek, amelyeket ma is be lehet szerezni. Ezen kívül nagymértékben támaszkodni kíván a környékbeli kistermelők és őstermelők által kínált termékekre is.

A "Történelem à la carte” sorozat sajtótájékoztatója

 

Kedvcsinálónak nézzük, milyen biedermeier korabeli fogásokkal találkozhatunk márciusban, a kastélyszálloda éttermében: Csukapástétom articsókával, Vadkacsaleves, Miskulatzia saláta, Malachús szekfű bors lévben, Mandulás torta, Forró csokoládé.

„A korabeli receptúrák megvalósításakor szinte teljesen mellőztük a modern konyhatechnológiákat. Igyekeztünk ragaszkodni a hiteles elkészítési módhoz, amennyire csak lehetett – mondta Váradi Károly konyhafőnök. – Persze itt-ott szükséges volt belenyúlni, de a fő irányok betartását fontosnak tartottuk.”

A történelmi időutazó gasztronauták olyan különleges korszakokba is bepillantást nyernek majd a későbbiekben, mint a „Nehéz, háborús évek”, vagy a „Menzakoszt” időszaka. Ez utóbbi sem aktualitásoktól mentes korszak a kastély történetében, hiszen 1950 és 1989 között SZOT gyermeküdülő üzemelt a patinás falak között. (foto: Szidónia Kastéylszálloda és Kolbe Gábor)


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.