A shimukappui szálloda kívülről nézve iglu formájú, alapjának átmérője körülbelül 10 méter. Belső terében 3 szoba várja a vendégeket. Az ülőalkalmatosságokat és ágyakat a sziget területén honos hokkaidói szikaszarvas (Cervus nippon yesoensis) bőrével fedik, az alváshoz pedig külön hálózsákot biztosítanak mindenkinek. Nem messze a hoteltől külön étterem és bár is épült a vendégek kiszolgálására. Sőt! Egy jégfallal körülkerített nyíltszíni fürdő (氷の露天風呂 - Koori no rotenburo) is rendelkezésére áll bárkinek, aki az éjszaka esetenként -25 C fokot is megközelítő hidegben a csillagos ég alatt szeretne "felfrissülni". (A rotenburo kádja nem jégből készült.)
A szervezők elmondása szerint a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az 1 hónapon át működő "Ice Village" hangulata a jéghideg környezet ellenére sosem fagyos. A japán jégszálloda vendégei maximum 2-3 napot töltenek az építményben, így a limitált működés alatt évente 10-15 turnusuk van. Egy éjszaka egy fő részére 20-28 ezer yen (40-56 ezer Ft) közötti összegbe kerül. A szobákban az átlag hőmérséklet -8 C fok körül mozog.
Legtöbben kedvesükkel vagy családjukkal keresik fel Tomamu jeges faluját. A házasodni vágyók számára egy gyönyörű jégkápolnában nyílik lehetőség, hogy életüket összekössék. A tompán fehér és kék fényt tükröző falak között tartott szertartást az egybekeltek közül sokan – valljuk be, joggal – életük legemlékezetesebb eseményének tartják. Egy esküvői szertartás alap ára 250 ezer yen (500 ezer Ft).
Annak ellenére, hogy a jéghotel nem a szigetországban valósult meg elsőként, mégis japán ötletnek tekinthető. Igaz, hogy Svédország északi részén, Jukkasjarvi településen a téli szezonban már több mint 20 éve működik egy európai jégszálloda (IceHotel), de a világ egyik legnagyobb jégépületének terveit Yngve Bergqvist, a svéd alapító - saját elmondása alapján - egyik japán utazása során szerzett élményeiből állította össze. A svéd-japán "jég ügy" tehát kölcsönösnek nevezhető, a skandináv IceHotel és a hokkaidói IceVillage nagyrészt egyező minta alapján épült, a helyi specialitások kivételével szolgáltatásaik is hasonlóak.
Japánban is jégszálló nyílt
Január 15-én ismét megnyitotta kapuit Tomamu, a legészakibb japán főszigeten fekvő Shimukappu falu téli üdülője, ahol skandináv-japán mintára épült jéghotel, jégétterem, jégkápolna és egy jéggel körülvett medencéből álló nyíltszíni fürdő várja a kikapcsolódni vágyókat. Az Alpha Resort Tomamu időszakos jégépületeinek falai, ágyai és székei, valamint a berendezési tárgyak többsége jégből készült – írja a Yomiuri Shimbun alapján az oriems.hu.

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak
A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts
Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója
A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben
A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?
Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében
A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok
2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője
A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről
Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.