Klasszis TopDesign 2023: bemutatjuk a zsűri elnökét

Kéry Balázsnak, a Kroki Stúdió társalapítójának és belsőépítészeti művészeti vezetőjének a tervezés és design mindig is szenvedélye volt. Ahogy ő fogalmaz, „célom emlékezetes, egyedi atmoszférájú belső terek létrehozása, ahol az esztétika, hangulat és funkcionalitás harmóniában van.”

Jelenleg két izgalmas szállodaprojekten dolgozik. A Magyar Építészkamara Belsőépítészeti tagozat vezetőségi tagjaként részt vesz a belsőépítészeti szakma érdekeinek képviseletében és szakmai fejlődés elősegítésében.

Mennyire tartja fontosnak a vendéglátóhelyek, szállodák enteriőrjét, annak minőségét?

Az ízléses belső enteriőr az egyik, ha nem a legfontosabb, alapelem, az üzleti siker és a vendégek élménye szempontjából. Egy szállodába való belépéskor a "wow" élmény az első benyomást formálja meg a helyről. Az esztétikus és jól kidolgozott dizájn vonzza a figyelmet, azonnal jó hangulatot, atmoszférát teremt. A különleges design segít emlékezetessé tenni és megkülönböztetni a helyet a versenytársaktól. Ezzel növelhető a visszatérő vendégek aránya. A közösségi média platformokon megosztott képek és élmények további reklámot jelenthetnek a helynek.

Mi a tapasztalata e területen itthon és külföldön?

A Covid alatt a magyarok felismerték a belföldi turisztikai lehetőségeket. Talán ennek, és a Kisfaludy Szálláshely fejlesztési programnak köszönhetően, az utóbbi években hirtelen nagyon sok szálloda épült egyszerre. Ez beindított egy erős versenyt a szállodai szektorban.

A beruházók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a design-ra és az esztétikumra. Azok a megrendelők, akik minket megtalálnak, az üzleti érdekek mellett ezt is szívükön viselik. Maradandót, értéket szeretnénk együtt teremteni.

A nagy nemzetközi láncok gyakori elvárása egyfelől a brand sztenderdjeinek megfelelés, saját arculati elemek használatával, másfelől ezek kiegészítése az adott országra vagy városra jellemző sajátosságokkal.

Nyugaton a természetes anyagok és fenntartható design iránti növekvő érdeklődés szembetűnő. Ezek a szempontok nekünk is nagyon fontosak, de a megrendelői oldalon itthon csak az utóbbi egy-két évben jelentek meg igényként. Az adott turisztikai desztináció népszerűsége miatt külföldön sokszor nincs kényszer a magas nívóra.

Az a tapasztalatom, hogy nálunk az egyre jobban kordában tartott költségek ellenére a magyar tervezők rugalmassága és leleményessége felveszi a versenyt a drágább költségvetésű külföldi szállodák tervezőivel. Ennek köszönhetően számos egyedi, izgalmas vendéglátó hely születik.

Mi akadályozhatja ma a magasabb színvonalat?

Az emelkedő ingatlan- és anyagárak, valamint a bizonytalanság nagyon megnehezíti a tervezést. Jellemző, hogy a projekt elején, a tervezés időszakában, adott egy keretösszeg, ami a vége felé, a háború, az infláció, az euro árfolyam alakulása és más tényezők miatt, már egészen más értéket képvisel.

Most éppen min dolgozik?

Galyatetőre és Sárvárra tervezünk egy-egy ötcsillagos szállodát, Kassán a főkonzuli rezidencián dolgozunk. Nemrég szállítottuk le az MCC központi épületének komplett belsőépítészeti terveit. Együttműködünk külföldi kollégákkal is, így vettünk részt a W Hotel Budapest közösségi tereinek megvalósításában.

Hogyan értékeli designversenyünket?

A Klasszis TopDesign egy széleskörűen elismert és rangos esemény, a tervezők számára lehetőséget teremt az elismerésre, a kreativitás bemutatására és a szakmai kapcsolatok építésére.  Ha egy hely elnyeri a díjat, az jelentős reklámértékkel is bír.
Volt, amikor az irodánk, a Kroki Stúdió is rajthoz állt. A Párisi Udvarral több kategóriában kaptunk díjat, a Grand Hotel Esztergommal az év Klasszis TopDesign hotel lobbija kategória díjat nyertük el.
Megtiszteltetés számomra, hogy idén a zsűri elnöke lehetek.


Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.