Klasszis TopDesign 2023: bemutatjuk a zsűri elnökét

Kéry Balázsnak, a Kroki Stúdió társalapítójának és belsőépítészeti művészeti vezetőjének a tervezés és design mindig is szenvedélye volt. Ahogy ő fogalmaz, „célom emlékezetes, egyedi atmoszférájú belső terek létrehozása, ahol az esztétika, hangulat és funkcionalitás harmóniában van.”

Jelenleg két izgalmas szállodaprojekten dolgozik. A Magyar Építészkamara Belsőépítészeti tagozat vezetőségi tagjaként részt vesz a belsőépítészeti szakma érdekeinek képviseletében és szakmai fejlődés elősegítésében.

Mennyire tartja fontosnak a vendéglátóhelyek, szállodák enteriőrjét, annak minőségét?

Az ízléses belső enteriőr az egyik, ha nem a legfontosabb, alapelem, az üzleti siker és a vendégek élménye szempontjából. Egy szállodába való belépéskor a "wow" élmény az első benyomást formálja meg a helyről. Az esztétikus és jól kidolgozott dizájn vonzza a figyelmet, azonnal jó hangulatot, atmoszférát teremt. A különleges design segít emlékezetessé tenni és megkülönböztetni a helyet a versenytársaktól. Ezzel növelhető a visszatérő vendégek aránya. A közösségi média platformokon megosztott képek és élmények további reklámot jelenthetnek a helynek.

Mi a tapasztalata e területen itthon és külföldön?

A Covid alatt a magyarok felismerték a belföldi turisztikai lehetőségeket. Talán ennek, és a Kisfaludy Szálláshely fejlesztési programnak köszönhetően, az utóbbi években hirtelen nagyon sok szálloda épült egyszerre. Ez beindított egy erős versenyt a szállodai szektorban.

A beruházók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a design-ra és az esztétikumra. Azok a megrendelők, akik minket megtalálnak, az üzleti érdekek mellett ezt is szívükön viselik. Maradandót, értéket szeretnénk együtt teremteni.

A nagy nemzetközi láncok gyakori elvárása egyfelől a brand sztenderdjeinek megfelelés, saját arculati elemek használatával, másfelől ezek kiegészítése az adott országra vagy városra jellemző sajátosságokkal.

Nyugaton a természetes anyagok és fenntartható design iránti növekvő érdeklődés szembetűnő. Ezek a szempontok nekünk is nagyon fontosak, de a megrendelői oldalon itthon csak az utóbbi egy-két évben jelentek meg igényként. Az adott turisztikai desztináció népszerűsége miatt külföldön sokszor nincs kényszer a magas nívóra.

Az a tapasztalatom, hogy nálunk az egyre jobban kordában tartott költségek ellenére a magyar tervezők rugalmassága és leleményessége felveszi a versenyt a drágább költségvetésű külföldi szállodák tervezőivel. Ennek köszönhetően számos egyedi, izgalmas vendéglátó hely születik.

Mi akadályozhatja ma a magasabb színvonalat?

Az emelkedő ingatlan- és anyagárak, valamint a bizonytalanság nagyon megnehezíti a tervezést. Jellemző, hogy a projekt elején, a tervezés időszakában, adott egy keretösszeg, ami a vége felé, a háború, az infláció, az euro árfolyam alakulása és más tényezők miatt, már egészen más értéket képvisel.

Most éppen min dolgozik?

Galyatetőre és Sárvárra tervezünk egy-egy ötcsillagos szállodát, Kassán a főkonzuli rezidencián dolgozunk. Nemrég szállítottuk le az MCC központi épületének komplett belsőépítészeti terveit. Együttműködünk külföldi kollégákkal is, így vettünk részt a W Hotel Budapest közösségi tereinek megvalósításában.

Hogyan értékeli designversenyünket?

A Klasszis TopDesign egy széleskörűen elismert és rangos esemény, a tervezők számára lehetőséget teremt az elismerésre, a kreativitás bemutatására és a szakmai kapcsolatok építésére.  Ha egy hely elnyeri a díjat, az jelentős reklámértékkel is bír.
Volt, amikor az irodánk, a Kroki Stúdió is rajthoz állt. A Párisi Udvarral több kategóriában kaptunk díjat, a Grand Hotel Esztergommal az év Klasszis TopDesign hotel lobbija kategória díjat nyertük el.
Megtiszteltetés számomra, hogy idén a zsűri elnöke lehetek.


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.