Klasszis TopDesign 2023: bemutatjuk a zsűri elnökét

Kéry Balázsnak, a Kroki Stúdió társalapítójának és belsőépítészeti művészeti vezetőjének a tervezés és design mindig is szenvedélye volt. Ahogy ő fogalmaz, „célom emlékezetes, egyedi atmoszférájú belső terek létrehozása, ahol az esztétika, hangulat és funkcionalitás harmóniában van.”

Jelenleg két izgalmas szállodaprojekten dolgozik. A Magyar Építészkamara Belsőépítészeti tagozat vezetőségi tagjaként részt vesz a belsőépítészeti szakma érdekeinek képviseletében és szakmai fejlődés elősegítésében.

Mennyire tartja fontosnak a vendéglátóhelyek, szállodák enteriőrjét, annak minőségét?

Az ízléses belső enteriőr az egyik, ha nem a legfontosabb, alapelem, az üzleti siker és a vendégek élménye szempontjából. Egy szállodába való belépéskor a "wow" élmény az első benyomást formálja meg a helyről. Az esztétikus és jól kidolgozott dizájn vonzza a figyelmet, azonnal jó hangulatot, atmoszférát teremt. A különleges design segít emlékezetessé tenni és megkülönböztetni a helyet a versenytársaktól. Ezzel növelhető a visszatérő vendégek aránya. A közösségi média platformokon megosztott képek és élmények további reklámot jelenthetnek a helynek.

Mi a tapasztalata e területen itthon és külföldön?

A Covid alatt a magyarok felismerték a belföldi turisztikai lehetőségeket. Talán ennek, és a Kisfaludy Szálláshely fejlesztési programnak köszönhetően, az utóbbi években hirtelen nagyon sok szálloda épült egyszerre. Ez beindított egy erős versenyt a szállodai szektorban.

A beruházók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a design-ra és az esztétikumra. Azok a megrendelők, akik minket megtalálnak, az üzleti érdekek mellett ezt is szívükön viselik. Maradandót, értéket szeretnénk együtt teremteni.

A nagy nemzetközi láncok gyakori elvárása egyfelől a brand sztenderdjeinek megfelelés, saját arculati elemek használatával, másfelől ezek kiegészítése az adott országra vagy városra jellemző sajátosságokkal.

Nyugaton a természetes anyagok és fenntartható design iránti növekvő érdeklődés szembetűnő. Ezek a szempontok nekünk is nagyon fontosak, de a megrendelői oldalon itthon csak az utóbbi egy-két évben jelentek meg igényként. Az adott turisztikai desztináció népszerűsége miatt külföldön sokszor nincs kényszer a magas nívóra.

Az a tapasztalatom, hogy nálunk az egyre jobban kordában tartott költségek ellenére a magyar tervezők rugalmassága és leleményessége felveszi a versenyt a drágább költségvetésű külföldi szállodák tervezőivel. Ennek köszönhetően számos egyedi, izgalmas vendéglátó hely születik.

Mi akadályozhatja ma a magasabb színvonalat?

Az emelkedő ingatlan- és anyagárak, valamint a bizonytalanság nagyon megnehezíti a tervezést. Jellemző, hogy a projekt elején, a tervezés időszakában, adott egy keretösszeg, ami a vége felé, a háború, az infláció, az euro árfolyam alakulása és más tényezők miatt, már egészen más értéket képvisel.

Most éppen min dolgozik?

Galyatetőre és Sárvárra tervezünk egy-egy ötcsillagos szállodát, Kassán a főkonzuli rezidencián dolgozunk. Nemrég szállítottuk le az MCC központi épületének komplett belsőépítészeti terveit. Együttműködünk külföldi kollégákkal is, így vettünk részt a W Hotel Budapest közösségi tereinek megvalósításában.

Hogyan értékeli designversenyünket?

A Klasszis TopDesign egy széleskörűen elismert és rangos esemény, a tervezők számára lehetőséget teremt az elismerésre, a kreativitás bemutatására és a szakmai kapcsolatok építésére.  Ha egy hely elnyeri a díjat, az jelentős reklámértékkel is bír.
Volt, amikor az irodánk, a Kroki Stúdió is rajthoz állt. A Párisi Udvarral több kategóriában kaptunk díjat, a Grand Hotel Esztergommal az év Klasszis TopDesign hotel lobbija kategória díjat nyertük el.
Megtiszteltetés számomra, hogy idén a zsűri elnöke lehetek.


Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban

Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban 

Sikeresen lezajlott a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves közgyűlése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.