Kötelező oltásról, VIZA alkalmazásról, szállodai lopásokról

Az MSZÉSZ esztergomi őszi Közgyűlésének első, szemináriumi napján dr. Salamon András a legkritikusabban fogadott rendeleteket értelmezte jogi szempontból, illetve abban segített, mi a jó megoldás a gyakorlatban.

Elsőként a jogász szakember a kötelező oltás elrendelhetőségének kérdését vette górcső alá. Kijelentette, ez egy olyan kifogásolható kormányrendelet, ami ráadásul nem is igazán értelemben vett rendelet, hanem valójában egy ajánlás, egy lehetőség. Hiszen ennek betartása a meglévő munkavállalóknál a közösen aláírt munkaszerződést jelentené, erre pedig nem kötelezhető senki. Hiszen a munkaadó nem rendelheti el egyoldalúan a munkavállaló felé az új helyzetet, mert ez kimeríti a jogsértés területét.

Ráadásul, fejtette ki dr. Salamon András, új belépő esetén sem kötelezheti a munkaadó kötelező oltás meglétére a hozzájuk érkezőt, hiszen a régebben ott dolgozóknak sem kellett ennek a kitételnek eleget tennie - így aki frissen lép be a céghez, rá sem lehet ez érvényes.

A VIZÁ-val (okmányolvasó használata a szállodákban) kapcsolatban pedig elmondta, itt is felmerül a kötelező-nem kötelező dilemma, hiszen ezt a jogszabály nem írja egyértelműen elő. Majd kitért az okmányolvasó + adatlap kombóra is: ebben az esetben a jogász szakember mindkét megoldás együttes használata mellett tette le a voksát, mert, mint mondta, az adatlap (vagy más szóval bejelentőlap) polgárjogi szerződést jelent, míg a VIZA feladata és jogi szerepe egész más.

Végül a szállodai lopásokról is szó volt. Ezzel kapcsolatban a szakértő megállapította, minden, amit elvisznek egy szállodából a vendégek, az lopásnak minősül, hiszen a legutolsó tollig minden tárgy, használati eszköz a szálláshely tulajdonát képezi. Egy kérdésre adott válasz alapján pedig kiderült, nem szükséges pont tetten érni a vendéget, amikor elemeli az adott tárgyat a szobából vagy valamelyik közös helyiségből, ha bizonyított a későbbi időpontban is az ok-okozati összefüggés, akkor a hotel jogosan tehet feljelentést az elkövető ellen.

Forrás: Turizmus Online


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.