Levendula ültetvény a város felett

A Continental Hotel Budapest a saját beültetett tetőkerttel újabb lépést tett a „zöldebb jövő felé”.

Akik ismerik a szállodát, tudják, hogy már a nyitás óta ( 5 éve) várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket a Tetőteraszon található Wellness részlegével. Az elsők voltak akik füvesített wellness részleget létesítettek és a mai napig az egyetlenek Budapesten akik tetőteraszon található medencével rendelkeznek. A tetőkert adottságait kihasználva a szálloda ezzel újabb lépést tett a „zöldebb jövő felé”.

A tetőkertek manapság igazi reneszánszukat élik. Egyre többen nyitnak a város felett bárokat, éttermeket. Ám az ötlet cseppet sem újkeletű, mindössze az indíttatás változott vagy talán még az sem?!

Mindenki ismeri Szemiramisz függőkertjének legendáját, az egyiket a hét ókori csodából. Úgy tartják a kertet II. Nabú-kudurri-uszur kérésére építették, aki a feleségét akarta megörvendeztetni a kerttel, aki folyton-folyvást szülőföldje zöld vidékei után sóvárgott. Így vagyunk ezzel mi, a 21. század emberei is. Mindenki tisztában van vele, hogy a zöldterületek fogyatkozása jelentős mértékben nő. Ezt megállítani alig ha tudjuk, de az egyensúly megalkotásában még jeleskedhetünk. Jó módszer erre a lapostetők kihasználása, növényzettel való beültetése.

Különböző amerikai kutatócsoportok már évek óta végeznek kutatásokat a tetőkertek kérdésével kapcsolatosan. Felméréseikből érdekes dolgok kerültek napvilágra. Kiderült többek között, hogy a városi zöldtetők növényei meglepően sok szén-dioxidot képesek elnyelni. Ám ez a felismerés csak egy a praktikus előnyök listáján.

A zöldkertek együtt élnek az épülettel. Nagy szerepük van a páratartalom növelésében, az egyenletesebb hőmérséklet kialakításában, a por mennyiségének csökkentésében. Meglepően jelentős továbbá a hőszigetelésük, így biztosítva a kisebb hőingadozást, növelik a lakóházak hőszigetelésének élettartamát. Ezenkívül nagy mértékben segít a csapadék elvezetésében, ergo a csatornahálózat terhelése is csökken. Az előnyök közé sorolható még a fényelnyelés.

Esetünkben azonban a levendula ültetvénynek is különleges indíttatása van. A Continental Hotel Budapest éttermének, az Araz Étterem Chef de Cuisine-ja, Barka Áron közel 8 éves franciaországi tartózkodása során szeretett bele a levendulába és kezdte alapanyagként használni ételkülönlegességeihez. Hazatértekor mint mondja: „Sokan ódzkodtak a levendulától, mint fűszertől és kizárólag a ruhásszekrényükben tudták elképzelni illatósítóként.” Mára ezzel Magyarországon sincs probléma. Az egyik „legtrendibb” alapanyaggá vált. Már mindenütt találkozni levendulás csokoládéval vagy fagylalttal. Azzal, hogy immáron a Continental Hotel Budapest tetején saját levendula ültetvénye lehet, a szálloda Chef-ének egy nagy és rég dédelgetett álma vált valóra.

5 évvel ezelőtt a tetőkerti wellness kigondolásával is az volt a cél, hogy a szálloda megnövelje vendégei komfortértzetét, azaz méltán mondhassa, hogy lehetőséget biztosít a város zajától való elszabadulásra. Mindez még a klímát is kedvezően befolyásolja. A jövő év tavaszától a kis növények virágba borulnak és jellegzetes színükkel kápráztatják el majd a vendégek szemeit. Vancouver, Chicago, New York, Stuttgart, Szingapúr és Tokió tetőkerti termőföldjei, virágos rétei, konyhakertjei, bárjai és éttermei után Budapesten, egy szálloda teraszán is megvalósulhat a „zöldebb jövő”.

Forrás: Continental Hotel Budapest

Forrás: Vendég&Hotel Online


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.