Levendula ültetvény a város felett

A Continental Hotel Budapest a saját beültetett tetőkerttel újabb lépést tett a „zöldebb jövő felé”.

Akik ismerik a szállodát, tudják, hogy már a nyitás óta ( 5 éve) várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket a Tetőteraszon található Wellness részlegével. Az elsők voltak akik füvesített wellness részleget létesítettek és a mai napig az egyetlenek Budapesten akik tetőteraszon található medencével rendelkeznek. A tetőkert adottságait kihasználva a szálloda ezzel újabb lépést tett a „zöldebb jövő felé”.

A tetőkertek manapság igazi reneszánszukat élik. Egyre többen nyitnak a város felett bárokat, éttermeket. Ám az ötlet cseppet sem újkeletű, mindössze az indíttatás változott vagy talán még az sem?!

Mindenki ismeri Szemiramisz függőkertjének legendáját, az egyiket a hét ókori csodából. Úgy tartják a kertet II. Nabú-kudurri-uszur kérésére építették, aki a feleségét akarta megörvendeztetni a kerttel, aki folyton-folyvást szülőföldje zöld vidékei után sóvárgott. Így vagyunk ezzel mi, a 21. század emberei is. Mindenki tisztában van vele, hogy a zöldterületek fogyatkozása jelentős mértékben nő. Ezt megállítani alig ha tudjuk, de az egyensúly megalkotásában még jeleskedhetünk. Jó módszer erre a lapostetők kihasználása, növényzettel való beültetése.

Különböző amerikai kutatócsoportok már évek óta végeznek kutatásokat a tetőkertek kérdésével kapcsolatosan. Felméréseikből érdekes dolgok kerültek napvilágra. Kiderült többek között, hogy a városi zöldtetők növényei meglepően sok szén-dioxidot képesek elnyelni. Ám ez a felismerés csak egy a praktikus előnyök listáján.

A zöldkertek együtt élnek az épülettel. Nagy szerepük van a páratartalom növelésében, az egyenletesebb hőmérséklet kialakításában, a por mennyiségének csökkentésében. Meglepően jelentős továbbá a hőszigetelésük, így biztosítva a kisebb hőingadozást, növelik a lakóházak hőszigetelésének élettartamát. Ezenkívül nagy mértékben segít a csapadék elvezetésében, ergo a csatornahálózat terhelése is csökken. Az előnyök közé sorolható még a fényelnyelés.

Esetünkben azonban a levendula ültetvénynek is különleges indíttatása van. A Continental Hotel Budapest éttermének, az Araz Étterem Chef de Cuisine-ja, Barka Áron közel 8 éves franciaországi tartózkodása során szeretett bele a levendulába és kezdte alapanyagként használni ételkülönlegességeihez. Hazatértekor mint mondja: „Sokan ódzkodtak a levendulától, mint fűszertől és kizárólag a ruhásszekrényükben tudták elképzelni illatósítóként.” Mára ezzel Magyarországon sincs probléma. Az egyik „legtrendibb” alapanyaggá vált. Már mindenütt találkozni levendulás csokoládéval vagy fagylalttal. Azzal, hogy immáron a Continental Hotel Budapest tetején saját levendula ültetvénye lehet, a szálloda Chef-ének egy nagy és rég dédelgetett álma vált valóra.

5 évvel ezelőtt a tetőkerti wellness kigondolásával is az volt a cél, hogy a szálloda megnövelje vendégei komfortértzetét, azaz méltán mondhassa, hogy lehetőséget biztosít a város zajától való elszabadulásra. Mindez még a klímát is kedvezően befolyásolja. A jövő év tavaszától a kis növények virágba borulnak és jellegzetes színükkel kápráztatják el majd a vendégek szemeit. Vancouver, Chicago, New York, Stuttgart, Szingapúr és Tokió tetőkerti termőföldjei, virágos rétei, konyhakertjei, bárjai és éttermei után Budapesten, egy szálloda teraszán is megvalósulhat a „zöldebb jövő”.

Forrás: Continental Hotel Budapest

Forrás: Vendég&Hotel Online


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.