Levendula ültetvény a város felett

A Continental Hotel Budapest a saját beültetett tetőkerttel újabb lépést tett a „zöldebb jövő felé”.

Akik ismerik a szállodát, tudják, hogy már a nyitás óta ( 5 éve) várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket a Tetőteraszon található Wellness részlegével. Az elsők voltak akik füvesített wellness részleget létesítettek és a mai napig az egyetlenek Budapesten akik tetőteraszon található medencével rendelkeznek. A tetőkert adottságait kihasználva a szálloda ezzel újabb lépést tett a „zöldebb jövő felé”.

A tetőkertek manapság igazi reneszánszukat élik. Egyre többen nyitnak a város felett bárokat, éttermeket. Ám az ötlet cseppet sem újkeletű, mindössze az indíttatás változott vagy talán még az sem?!

Mindenki ismeri Szemiramisz függőkertjének legendáját, az egyiket a hét ókori csodából. Úgy tartják a kertet II. Nabú-kudurri-uszur kérésére építették, aki a feleségét akarta megörvendeztetni a kerttel, aki folyton-folyvást szülőföldje zöld vidékei után sóvárgott. Így vagyunk ezzel mi, a 21. század emberei is. Mindenki tisztában van vele, hogy a zöldterületek fogyatkozása jelentős mértékben nő. Ezt megállítani alig ha tudjuk, de az egyensúly megalkotásában még jeleskedhetünk. Jó módszer erre a lapostetők kihasználása, növényzettel való beültetése.

Különböző amerikai kutatócsoportok már évek óta végeznek kutatásokat a tetőkertek kérdésével kapcsolatosan. Felméréseikből érdekes dolgok kerültek napvilágra. Kiderült többek között, hogy a városi zöldtetők növényei meglepően sok szén-dioxidot képesek elnyelni. Ám ez a felismerés csak egy a praktikus előnyök listáján.

A zöldkertek együtt élnek az épülettel. Nagy szerepük van a páratartalom növelésében, az egyenletesebb hőmérséklet kialakításában, a por mennyiségének csökkentésében. Meglepően jelentős továbbá a hőszigetelésük, így biztosítva a kisebb hőingadozást, növelik a lakóházak hőszigetelésének élettartamát. Ezenkívül nagy mértékben segít a csapadék elvezetésében, ergo a csatornahálózat terhelése is csökken. Az előnyök közé sorolható még a fényelnyelés.

Esetünkben azonban a levendula ültetvénynek is különleges indíttatása van. A Continental Hotel Budapest éttermének, az Araz Étterem Chef de Cuisine-ja, Barka Áron közel 8 éves franciaországi tartózkodása során szeretett bele a levendulába és kezdte alapanyagként használni ételkülönlegességeihez. Hazatértekor mint mondja: „Sokan ódzkodtak a levendulától, mint fűszertől és kizárólag a ruhásszekrényükben tudták elképzelni illatósítóként.” Mára ezzel Magyarországon sincs probléma. Az egyik „legtrendibb” alapanyaggá vált. Már mindenütt találkozni levendulás csokoládéval vagy fagylalttal. Azzal, hogy immáron a Continental Hotel Budapest tetején saját levendula ültetvénye lehet, a szálloda Chef-ének egy nagy és rég dédelgetett álma vált valóra.

5 évvel ezelőtt a tetőkerti wellness kigondolásával is az volt a cél, hogy a szálloda megnövelje vendégei komfortértzetét, azaz méltán mondhassa, hogy lehetőséget biztosít a város zajától való elszabadulásra. Mindez még a klímát is kedvezően befolyásolja. A jövő év tavaszától a kis növények virágba borulnak és jellegzetes színükkel kápráztatják el majd a vendégek szemeit. Vancouver, Chicago, New York, Stuttgart, Szingapúr és Tokió tetőkerti termőföldjei, virágos rétei, konyhakertjei, bárjai és éttermei után Budapesten, egy szálloda teraszán is megvalósulhat a „zöldebb jövő”.

Forrás: Continental Hotel Budapest

Forrás: Vendég&Hotel Online


Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.