Még mindíg mínuszban a fővárosi szállodaipar

A Magyar Hotel Monitor 2010. január-májusi adatai minden kategóriában javuló tendenciákat jeleznek, bár a szállodák a napi átlagár (ADR) adatai továbbra is csak megközelíteni tudják 2009-es értékeket.

Az április hamufelhő okozta visszaesést után a foglaltsági adatok újra egyre kedvezőbb képet mutatnak a magyar szállodapiacon: a budapesti 3 csillagos házak kivételével (amelyek továbbra is csak a 2009-es szinten mozognak), jellemőzen 10 százalékkal javult a kihasználtság 2009 azonos időszakához képest.

A május sem hozott ugyanakkor változást az alapvető folyamatokat illetően: a szállodák alacsony(abb) napi árak segítségével érnek el a 2009-es év vonatkozó adatainál magasabb átlagos kihasználtságot. Kivételt csak az 5 csillagos hotelek jelentenek, ahol a szállodai tevékenység jövedelmezőségről legtöbbet eláruló RevPAR (egy kiadható szobára jutó átlagos szobaárbevétel) mutató is közel 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az árak alakulását illetően a helyzet - a korábbi trendeknek megfelelően - a budapesti szállodáknál a legkritikusabb, itt májusban is 15-17 százalékkal volt alacsonyabb napi átlagár (ADR) mint tavaly, míg a vidék házak árai alig 2-4 százalékkal maradtak csak el az egy évvel korábbitól.

A májusi hosszú hétvége (Pünkösd) ismét csak a vidéki hoteleknek kedvezett, amelyek május 22-én és 23-án akár 15-20 százalékkal magasabb átlagárat és foglaltságot is elérhettek, míg a budapesti szállodapiacot a Pünkösd szinte érintetlenül hagyta.

A hoteltípusok közül a wellness/gyógyszállodák az átlagár (ADR) és egy kiadható szobára jutó átlagos szobaárbevétel (RevPAR) alapján elmaradtak más házaktól, a kihasználtság és a TRevPAR szintjén azonban lényegesen jobb teljesítményt nyújtottak. A TRevPAR - amely a jellemzően csomagban értékesítő szállodák egy szobára jutó átlagos árbevételét mutatja - akár 90 százalékkal is meghaladhatja egy városi szálloda vonatkozó adatát.(Ecoline)

 


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.