MSZÉSZ-elnök: „Továbbra is a munkaerőhelyzet az egyik legégetőbb kérdés”

Ez a november 11. nem az a november 11... Mert mit is jelenthet ez a dátum? Egyrészt a Márton-napi libalakomát, másrészt a lengyelek egyik fő nemzeti ünnepét, harmadrészt tavaly ekkortól lépett életbe a teljes lezárás a covid második hulláma alatt. Most éppen a negyedikben vagyunk, de az idei november 11-e arról érdekes a szakmának, hogy e nap tartotta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) őszi Közgyűlését a Grand Hotel Esztergomban.  

Nehezített újra indulás

bizonyosElsőként Baldauf Csaba elnöki beszámolóját hallgathattuk meg. Amelyben többek közt szó volt azokról a lobbitémákról, amelyekben a hazai szállodások legnagyobb érdekvédelmi szervezete az utóbbi időszakban aktívan részt vett. Ezek a következők: 

-       beutazások könnyítése 

-       üzleti rendezvényeken való egyszerűbb részvétel

-       VIZA-rendszer bevezetésének segítése, néhány dátum módosítása a gördülékeny indulás érdekében

-       rövid távú lakáskiadás szabályozása, az Airbnb vállalásai

-       munkaerőhelyzet megoldásának segítése (vízum kérdése)

-       általános szervízdíj bevezetése

-       kötelező oltások kérdése (holott tény, a szállodaipar területén magas, 80-90%-os a dolgozói átoltottság)

-       szakképzettséget érintő rendelet (visszavonásra került)

 

Számok alapján a tények a következők:

Budapesten a covid világjárvány következtében továbbra is rendkívül alacsonyak az utolsó, covid-mentes időszakhoz képest a külföldi vendégéjszakaszámok. Magyarán: továbbra is kevesen érkeznek hozzánk a határon túlról, bár az augusztustól mért adatok egyre biztatóbbak, tette hozzá Baldauf Csaba. A jelenlegi szobakihasználtság a fővárosban átlagosan 60-70 százalék között mozog (azonban, ha ennél magasabb lenne, az már sok szállodában nehézséget okozna a vendégek kényelmének biztosítása érdekében – épp az égető munkaerőhiány miatt, tette hozzá az elnök) Azt is elmondta, Budapest mellett a covid másik nagy vesztese Hévíz városa, valamint a többi fürdőváros is. A vidéken nyáron mért adatok viszont már derűlátásra adnak okot, hiszen egyértelműen az látszik, hogy az idén mért számok jelentősen túlteljesítették a tavaly mérteket. Ráadásul az őszi időszak is kedvező. Például Ferihegy forgalma míg tavaly októberben 62 ezer utas volt, addig idén ugyanezen időszakban már 712 ezren keresték a repülőteret.

A bruttó átlagárakat tekintve - a korábbi válságtól eltérően -, nem történt Budapesten sem jelentős csökkenés, vidéken pedig sok szállodában, a rendkívül magas keresletet kihasználva, vakmerően magas emelés történt. Ez év első kilenc hónapjában átlagosan, vidéken 22.944 Ft, a fővárosban 27.133 Ft volt a bruttó szobaár. 

A szeptemberi szállodai szobafoglaltság adatainak más országok fővárosaival történő összehasonlítása kapcsán pedig végezetül az elnök elmondta: itt Varsó vitte el a pálmát (57,8%), ezt követi Bécs (53,1%), majd jön Pozsony (46,6%), mögötte szorosan Budapest (46,2%), és Prága zárja a sort (41,9%).

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.