Szeretné elkerülni az oltári bírságot?

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az új adatvédelmi törvénnyel kapcsolatban tartott tájékoztatót tagjai számára.

Az esemény nagy érdeklődésre tartott számot, közel 200 fő vett részt a tájékoztatón a Novotel Budapest City Hotelben. Könnyid László elnök a hallgatóságot azzal nyugtatta, hogy ne aggódjanak, ha több kérdéssel a fejükben távoznak, mint amivel érkeztek. Május 25-én lép hatályba a Magyarországon is érvényes új európai uniós adatvédelmi rendelet, a General Data Protection Regulation (GDPR), amelyben foglaltaknak minden olyan vállalkozásnak eleget kell tennie, amely személyes adatokat kezel és valamely uniós tagállamban nyújt szolgáltatást.

Tehát a hazánkban működő szállodák és éttermek is érintettek. Sőt, a szállodák kiemelten azok, mivel különlegesnek minősülő - pl. egészségügyi állapotra (gyógy- és wellness hotelek esetében) vallásra, etnikai hovatartozásra, szexuális orientációra vonatkozó adatokat kérnek be - ezért rájuk még szigorúbb előírások érvényesek. Az MSZÉSZ ezért azon van, hogy tagjaival, a hatóságokkal, adatvédelmi szakértőkkel és jogászokkal közösen olyan magatartási kódexet dolgozzon ki a HORECA szektorban működő vállalkozások számára, amely általános iránymutatást nyújt arról, miként foglalkozzanak a vendégadatokkal ahhoz, hogy képesek legyenek megfelelni a rendeletnek.

A kódex minden tagnak komoly segítségére lehet, de leginkább azok a kisebb házak profitálhatnak belőle, ahol nem foglalkoztatnak saját jogászt. Az egyik előadó, Dr. Gally Eszter, a gazdasági tanácsadó, PWC Magyarország munkatársa hangsúlyozta, több szempontból is megkerülhetetlen a szállodák és éttermek számára alaposan felkészülni a GDPR-ra, mivel a rendelet értelmében a hatóságok az eddigieknél jóval magasabb bírságokat szabhatnak ki  a jogsértő társaságokra, nő azok kártérítési felelőssége is, és adott esetben az adatkezelés gyakorlatától is eltilthatják a vállalkozásokat, ami a működtetés ellehetetlenüléséhez vezet. És hogy ki elől kell védeni elsősorban a vendégek adatait? Ezt megtudhatják a Turizmus és Vendég hamarosan megjelenő februári számában, amelyben részletesen olvashatnak a témáról.

Forrás: Vendég & Hotel


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.