Végéhez közeledik a turizmus törvény előkészítése

(MTI) - Jelenleg az államigazgatási egyeztetésnél tart a turizmus törvény előkészítése, a szöveg tartalmazza a szolgáltatók minősítésére vonatkozó szabályokat is - jelentette be Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátóipari főosztályának vezetője, a Magyar Turizmus Minőségi Díj nyerteseit bejelentő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A minősítés jelenleg az éttermekre és a szállodákra határoz meg kritériumokat, de ezt ki kell szélesíteni az iparág egyéb területeire, így például a taxi társaságokra és az utazási irodákra is - erről Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója beszélt.
A minisztérium főosztályvezetője ismertette azt is, hogy az Európa Tanács munkacsoportot hozott létre az unión belüli egységes minősítés kidolgozására, hogy ezzel is vonzóbb legyen a közös térség az idegenforgalom számára. A két év múlva bevezetendő egységes minősítést csak azok nyerhetik majd el, akiknek van saját nemzeti minősítési rendszerük - tette hozzá Nemes Andrea.
A magyar minősítési rendszer 2006 óta él, eddig - a mintegy 800-ból - 121 szálloda, továbbá 26 étterem nyerte el a díjat - erről Trencsényi Mariann, a Magyar Turizmus Minőségi Díj projektigazgatója beszélt. Az iroda a Magyar Turizmus Zrt. keretében működik. Az évente meghirdetendő minősítés menete az, hogy a jelentkezők részletes kérdőívet töltenek ki, az iroda pedig inkognitóban ellenőrzi a jelölteket. A végső döntést szakértők, szakmai szervezetek, valamint a Magyar Turizmus Zrt. bevonásával hozza meg az iroda. A minőséget szimbolizáló Q-jel használata 3 évre szól, de közben legalább egyszer utóellenőrzést tart az iroda, és meg is vonhatja a logo használatát.
Idén 2 étteremnek és 17 szállodának hosszabbította meg a zsűri az egyszer már elnyert Q-jelet. További 6 szálloda és egy étterem pedig először kapta meg az elismerést. A minősített szállodák 60 százaléka tartozik valamely láncba, a többi önálló.
A minősítéseket az Utazás Kiállításon vehetik át a díjazottak. Az éttermek közül az egyetlen első alkalommal minősített a hegyeshalmi Paprika csárda, míg a balatonfenyvesi Hubertus-Hof étterem és a domonyvölgyi Lázár Lovaspark már másodszor nyerte el a Q-jelet. A szállodák közül első alkalommal került fel a listára a balatonfenyvesi Hubertus-Hof Szálloda, míg a hosszabbítók között szerepel a budapesti Hilton és a Hotel Helia, továbbá a siófoki Hotel Azúr és a hévízi Hotel Carbona is. (MTI)


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.