A minősítés jelenleg az éttermekre és a szállodákra határoz meg kritériumokat, de ezt ki kell szélesíteni az iparág egyéb területeire, így például a taxi társaságokra és az utazási irodákra is - erről Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója beszélt.
A minisztérium főosztályvezetője ismertette azt is, hogy az Európa Tanács munkacsoportot hozott létre az unión belüli egységes minősítés kidolgozására, hogy ezzel is vonzóbb legyen a közös térség az idegenforgalom számára. A két év múlva bevezetendő egységes minősítést csak azok nyerhetik majd el, akiknek van saját nemzeti minősítési rendszerük - tette hozzá Nemes Andrea.
A magyar minősítési rendszer 2006 óta él, eddig - a mintegy 800-ból - 121 szálloda, továbbá 26 étterem nyerte el a díjat - erről Trencsényi Mariann, a Magyar Turizmus Minőségi Díj projektigazgatója beszélt. Az iroda a Magyar Turizmus Zrt. keretében működik. Az évente meghirdetendő minősítés menete az, hogy a jelentkezők részletes kérdőívet töltenek ki, az iroda pedig inkognitóban ellenőrzi a jelölteket. A végső döntést szakértők, szakmai szervezetek, valamint a Magyar Turizmus Zrt. bevonásával hozza meg az iroda. A minőséget szimbolizáló Q-jel használata 3 évre szól, de közben legalább egyszer utóellenőrzést tart az iroda, és meg is vonhatja a logo használatát.
Idén 2 étteremnek és 17 szállodának hosszabbította meg a zsűri az egyszer már elnyert Q-jelet. További 6 szálloda és egy étterem pedig először kapta meg az elismerést. A minősített szállodák 60 százaléka tartozik valamely láncba, a többi önálló.
A minősítéseket az Utazás Kiállításon vehetik át a díjazottak. Az éttermek közül az egyetlen első alkalommal minősített a hegyeshalmi Paprika csárda, míg a balatonfenyvesi Hubertus-Hof étterem és a domonyvölgyi Lázár Lovaspark már másodszor nyerte el a Q-jelet. A szállodák közül első alkalommal került fel a listára a balatonfenyvesi Hubertus-Hof Szálloda, míg a hosszabbítók között szerepel a budapesti Hilton és a Hotel Helia, továbbá a siófoki Hotel Azúr és a hévízi Hotel Carbona is. (MTI)
Végéhez közeledik a turizmus törvény előkészítése
(MTI) - Jelenleg az államigazgatási egyeztetésnél tart a turizmus törvény előkészítése, a szöveg tartalmazza a szolgáltatók minősítésére vonatkozó szabályokat is - jelentette be Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátóipari főosztályának vezetője, a Magyar Turizmus Minőségi Díj nyerteseit bejelentő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny
Mintegy 2700 palack bor versenyez.

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája
Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.

Turisztikai fejlesztés Nógrádban
Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen
A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén
Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly
Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál
A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra
Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke
Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.