A minősítés jelenleg az éttermekre és a szállodákra határoz meg kritériumokat, de ezt ki kell szélesíteni az iparág egyéb területeire, így például a taxi társaságokra és az utazási irodákra is - erről Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója beszélt.
A minisztérium főosztályvezetője ismertette azt is, hogy az Európa Tanács munkacsoportot hozott létre az unión belüli egységes minősítés kidolgozására, hogy ezzel is vonzóbb legyen a közös térség az idegenforgalom számára. A két év múlva bevezetendő egységes minősítést csak azok nyerhetik majd el, akiknek van saját nemzeti minősítési rendszerük - tette hozzá Nemes Andrea.
A magyar minősítési rendszer 2006 óta él, eddig - a mintegy 800-ból - 121 szálloda, továbbá 26 étterem nyerte el a díjat - erről Trencsényi Mariann, a Magyar Turizmus Minőségi Díj projektigazgatója beszélt. Az iroda a Magyar Turizmus Zrt. keretében működik. Az évente meghirdetendő minősítés menete az, hogy a jelentkezők részletes kérdőívet töltenek ki, az iroda pedig inkognitóban ellenőrzi a jelölteket. A végső döntést szakértők, szakmai szervezetek, valamint a Magyar Turizmus Zrt. bevonásával hozza meg az iroda. A minőséget szimbolizáló Q-jel használata 3 évre szól, de közben legalább egyszer utóellenőrzést tart az iroda, és meg is vonhatja a logo használatát.
Idén 2 étteremnek és 17 szállodának hosszabbította meg a zsűri az egyszer már elnyert Q-jelet. További 6 szálloda és egy étterem pedig először kapta meg az elismerést. A minősített szállodák 60 százaléka tartozik valamely láncba, a többi önálló.
A minősítéseket az Utazás Kiállításon vehetik át a díjazottak. Az éttermek közül az egyetlen első alkalommal minősített a hegyeshalmi Paprika csárda, míg a balatonfenyvesi Hubertus-Hof étterem és a domonyvölgyi Lázár Lovaspark már másodszor nyerte el a Q-jelet. A szállodák közül első alkalommal került fel a listára a balatonfenyvesi Hubertus-Hof Szálloda, míg a hosszabbítók között szerepel a budapesti Hilton és a Hotel Helia, továbbá a siófoki Hotel Azúr és a hévízi Hotel Carbona is. (MTI)
Végéhez közeledik a turizmus törvény előkészítése
(MTI) - Jelenleg az államigazgatási egyeztetésnél tart a turizmus törvény előkészítése, a szöveg tartalmazza a szolgáltatók minősítésére vonatkozó szabályokat is - jelentette be Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátóipari főosztályának vezetője, a Magyar Turizmus Minőségi Díj nyerteseit bejelentő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás
Új név, új arculat, új lehetőségek.

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók
A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások
Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája
A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc
A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt
Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában
Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.

Újjászületés – ismét fogad vendégeket a tavaly leégett visegrádi Silvanus
Bár hivatalosan csak kedden nyitott újra a visegrádi Hotel Silvanus, már sok szoba volt foglalt, és a szerdai ünnepélyes megnyitó alatt is egyre érkeztek vendégek a házba.

Tűz Ronaldo marrakeshi szállodájában
A tűzesetet „kis tűzként” írták le, azonban lángokat is lehetett látni az épületen belül, ami aggodalmat keltett a vendégek és a személyzet körében.

Magyar portré- és divatfotós kiállítása nyílt a Vár tövében
Hetedik Art Corner kiállítás – a Leo Bistro és a Hotel Clark közösségi tereiben.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.