Zajadóval büntetnék a szórakozóhelyeket

Különleges „zajadót” kell fizetniük a nagyváradi vendéglők, bárok és egyéb, szeszes italt forgalmazó szórakozóhelyek tulajdonosainak, akik késő este is működtetni kívánják egységeiket – döntött a nagyváradi városi önkormányzat.

A nagyváradi városi képviselő-testület határozata értelmében az adó befizetése kötelező minden olyan szórakozóhely tulajdonosa számára, amely hétköznap 23 óra, illetve hétvégén 24 óra után is nyitva kívánja tartani éttermét, bárját vagy kocsmáját. Az intézkedés a szállodák éttermeire és bárjaira is vonatkozik. Az adó összege annál nagyobb, minél több órával lépi túl a szórakozóhely nyitvatartási ideje az esti határidőket - írja a Kitekintő. A nagyváradi polgármesteri hivatal pénteken közleményben tájékoztatta az érintett vendéglátóipari egységek tulajdonosait, hogy január 31-ig be kell jelenteniük a városházán a vendéglők és bárok nyitvatartási programját, hogy annak alapján a városvezetés megállapítsa az adó összegét. A „zajadó” összegének megállapításakor az egységek alapterületének csak azt a részét veszik figyelembe, ahol a vendéglátás zajlik. A 100 négyzetméteres vagy ennél kisebb alapterületű helyiségek esetében az adó összege évente 3000 lej minden, a 23 vagy 24 órás határidőt túllépő óráért. Az ennél nagyobb termek tulajdonosai 5000 lejt fizetnek évente minden óráért. Az adót két egyenlő részletben lehet befizetni március 31-ig, illetve szeptember 30-ig. A határozat értelmében az egységek nyitvatartási idejét jól láthatóan ki kell függeszteni a bejáratnál, a program túllépése esetén 1500–2000 lejes pénzbírságra, de akár az egység bezárására is számíthat a tulajdonos.

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.