Amerikában megbénult a teljes légi közlekedés

A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) elrendelte a légitársaságoknak, hogy szüneteltessenek minden belföldi indulást, miután a pilóták figyelmeztető rendszere ismeretlen okból meghibásodott. Időközben friss info érkezett: feloldották a teljes repülési tilalmat, lassan helyreállhat a légi közlekedés.

Az amerikai járatok nélkülözhetetlen rendszere kedd este állt le, azóta találgatják, hogy mi történhetett. Azóta a járatok lassan újraindultak, miután az FAA mindent bevetett, hogy kijavítsa a problémát - a leállás több ezer, köztük Európába tartó járatot is érintett.

Az FAA közölte, hogy a Newark és Atlanta repülőtereken újraindult a közlekedés. A többi repülőtéren várhatóan helyi idő szerint délelőtt 9 órakor szállhatnak fel a gépek. A már a levegőben lévő járatok eközben folytathatták útjukat.

Vizsgálódik a Fehér Ház

Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták az FAA rendszerkimaradásáról – közölte Karine Jean-Pierre sajtótitkár a Twitteren. Jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy kibertámadás történt volna, de az elnök vizsgálatot kért - mondta.

Az FAA közölte, hogy az említetett figyelmeztető rendszer hatványozottan fontos a pilóták számára, hiszen figyelmezteti őket a veszélyekre, valamint a repülőtéri létesítményekben és eljárásokban bekövetkezett változásokra. Ezeknek az információknak a frissítése állt le nemrég.

Az FAA továbbra is dolgozik a Notice to Air Missions (NOTAM)-rendszer teljes visszaállításán az információkiesést követően. Bár egyes funkciók kezdenek újraindulni, a nemzeti légtérrendszer működése továbbra is korlátozott” – közölte az FAA a Twitteren.

Összesen 32 578 járat késett az Egyesült Államokon belül reggel 8 órakor – mutatta ki a FlightAware járatkövető webhely. További 409, országon belüli, illetve más országba közlekedő járatot is töröltek.

Nemrég egy videót tettek közzé a Twitteren, amelyen látható amint a kialakult káosz miatt az American Airlines utasait leszállítják a gépükről.

A United Airlines bejelentette, hogy átmenetileg elhalasztotta az összes belföldi járatát, és frissítést ad ki, ha többet megtud az FAA-tól.

A német Lufthansa és az Air France azt mondta, hogy folytatják útjukat az Egyesült Államokba irányuló és onnan induló járatok, a francia légitársaság pedig azt közölte, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet.

A párizsi nemzetközi repülőterek – a párizsi Charles de Gaulle repülőtér és az Orly repülőtér – üzemeltetője közölte, hogy a járatok késésére számítanak.

Az Austin-Bergstrom Nemzetközi Repülőtér a Twitteren azt írta, hogy országszerte késések lehetnek.

Az FAA a honlapján korábban azt írta, hogy a NOTAM-rendszere „meghibásodott”, bár a leállás előtt kiadott NOTAM-adatok továbbra is megtekinthetők. Nem ez az első eset, hogy ilyen történik. A hónap elején egy másik légitársaság számítógépes vezérlőrendszere hibásodott meg, ami miatt több tucat járat késett Floridában.

Egy Twitter-felhasználó megosztotta, amint az atlantai járata épp landol a repülőtéren. A látvány elég riasztó képet fest, egyetlen repülőgép sem volt a kifutón az éppen landoló járaton kívül.

A Cirium adatai szerint szerdán összesen 21 464 járat indul az Egyesült Államok repülőtereiről, közel 2,9 millió utast szállítva.

Európába még közlekednek

Amszterdamból és Párizsból továbbra is szállnak fel gépek az Egyesült Államokba.

A Schiphol repülőtér szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy „kerülő megoldást” választottak a pilóták, ezért a járatok még mindig indulnak Amszterdamból.

Egyetlen járatot sem töröltek a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről, de késések várhatók a repülőtér sajtóirodája szerint. A frankfurti repülőtért sem érintette a leállás.

A Heathrow repülőtér szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy „nem tudtak törölt járatokról”, de hamarosan frissített közleményt küldenek.

Frissítés: feloldották a teljes repülési tilalmat

15:30 – A hatóság közölte, hogy éjszaka történt meghibásodás a számítógépes rendszerben, amelyet a repülőgépek személyzete használ a biztonságos közlekedés érdekében.

A légügyi felügyelet bejelentése szerint fokozatosan áll helyre a közlekedés az Egyesült Államokban, és egész nap további fennakadásokra és késésekre kell számítani a légiközlekedésben. Keleti parti idő szerint reggel 9 órakor mintegy 4600 késést regisztráltak és további több száz járatot kellett törölni.

Szerdán menetrend szerint több mint 21 ezer járatnak kellene felszállnia az amerikai repülőterekről.

A Fehér Ház közlése szerint nincs jele annak, hogy kibertámadás érte volna az FAA rendszerét. Joe Biden elnök újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy azonnali jelentést kér Buttigieg közlekedési minisztertől a történtekről. A biztonsági rendszer meghibásodásának pontos okát továbbra is vizsgálják.

2001. szeptember 11-i terrortámadás óta első alkalommal rendeltek el teljes repülési tilalmat az Egyesült Államokban.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Reuters / CNN / MTI


Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért

Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért 

Az airBaltic és a Beams, biztonságtechnikai vállalat partnerségre lépett, emellett a lett nemzeti légitársaság Rigában fogadta a 47. Airbus A220-300 típusú repülőgépét.
Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről

Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről 

Itt tájékozódhatunk az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről és a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásáról.
Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines

Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines 

659 millió dolláros nettó negyedéves nyereséggel és a pandémia előttihez közelítő kapacitással.
Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója

Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója 

Szingapúri Airshow-n mutatták be szombaton Kína első, keskenytörzsű utasszállító repülőgépét.
Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme

Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme 

Ezzel a fejlesztéssel látványosan megnövelték a Liszt Ferenc Repülőtér légiáru-kereskedelmi kapacitását.
Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába

Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába 

Az új Airbus A321neo modell a London-Luton repülőtéri bázishoz csatlakozik.
Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt

Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt 

A nemzetközi repülőtér hamarosan jelentős átalakuláson megy keresztül, teljeskörűen felújítják ugyanis kifutópályáját, új kábeleket fektetnek le, megújul a világítás és a vízelvezetés is.
Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál

Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál 

Ezúttal kedd hajnaltól szerda reggelig keserítik meg a velük utazók életét.
A Blue Air román légitársaság fizet, mint a katona

A Blue Air román légitársaság fizet, mint a katona 

Vissza kell fizetniük egy közel 34 millió eurós állami támogatást.
Kiemelt egészségügyi ellenőrzés az olasz reptereken

Kiemelt egészségügyi ellenőrzés az olasz reptereken 

Az olasz egészségügyi minisztérium kiemelt ellenőrzést rendelt el a repülőtereken a dengue-láz terjedése miatt.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.