Repülőtér fejlesztések a vidék turizmusáért

A kormány prioritásként kezeli a repülőterek egységes és magas színvonalú fejlesztését, hiszen stratégiai szerepük van a gazdaság, ezen belül kiemelten a turizmus koronavírus-járványt követő újraindításában.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia – Turizmus 2.0 célkitűzése, hogy 2030-ra Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai desztinációja. Ehhez szükség van nemcsak a budapesti, hanem a vidéki repülőterekre is, ami indokolttá teszi dinamikus fejlesztésüket.

Termék- és szolgáltatásfejlesztés a Balatonnál

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szeretné négy évszakos, családbarát fogadóterületté tenni az ország első számú üdülőrégiójának számító Balaton turisztikai térséget, amihez átfogó termék- és szolgáltatásfejlesztésbe kezdett. Ugyanakkor a tótól csupán néhány kilométerre fekszik a külföldi egészségturisták egyik legkedveltebb úti célja, Hévíz is. A balatoni vendégforgalom növekedését és a szezonalitás oldását nagymértékben segítheti a közeli sármelléki repülőtér, ez is indokolttá tette az állam számára, hogy a létesítményt üzemeltető Hévíz-Balaton Airport Kft. 90 százalékos tulajdonrészének, továbbá a területen található ingatlanoknak a megvásárlásával nagyszabású modernizációba kezdjen.

A Nyugat kapuja lehet a balatoni reptér

A cél az utasok európai színvonalú kiszolgálása, az üzem- és repülésbiztonság javítása. A fejlesztések első ütemében a terminálépületek újulhatnak meg, és fontos feladat a menetrend szerinti járatok (újra)indítása is. Legjobb évében a sármelléki repülőtér csaknem 120 ezer utast szolgált ki, a tervezett fejlesztésekkel és a kapacitásbővítéssel ez a szám tovább növelhető. Az állam nevében a tulajdonosi jogokat gyakorló MTÜ szándékai szerint felújítása után a Hévíz-Balaton Airport lesz a Nyugat kapuja, amiből nem csupán a közeli települések, de az egész térség profitálhat.

További fejlesztések előtt a debreceni légikikötő is

Küszöbön áll a magyar állam többségi, 51 százalékos tulajdonszerzése a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft.-ben is, amit a város közgyűlése már jóváhagyott. Debrecen 2030-ig szóló fejlesztési stratégiájának kiemelt eleme a nemzetközi repülőtér további nagy léptékű fejlesztése, amely a város vezetése szerint nem valósítható meg komoly állami szerepvállalás nélkül. Az állam már eddig is több milliárd forint értékben nyújtott támogatást a légikikötő infrastruktúrájának fejlesztéséhez, üzemeltetéséhez, ennek is köszönhető, hogy 2019-re a térség legforgalmasabb repülőterévé válhatott. Abban az évben 600 ezer feletti utasszámával megelőzte Kassát és Nagyváradot is.

A régió fejlődésének motorja

Évi hárommillió utas kiszolgálására alkalmas új terminál, új kifutópálya és gurulóutak építése, valamint kisgépes zóna kialakítása is szerepel a fejlesztési elképzelések között. Az erről szóló tervpályázatot már tavaly év végén lebonyolították. Szeretnék elérni, hogy a Debrecen Airport tartósan a régió legnagyobb forgalmú és legmagasabb szolgáltatási színvonalat nyújtó repülőterévé váljon. Ezt megalapozza az is, hogy Kelet-Magyarország központjaként Debrecen iránt igen erős a befektetői tőke érdeklődése, nemzetközi sportesemények kedvelt helyszíne, turisztikai teljesítményeinek döntő része a hivatás- és a rendezvényturizmusból származik.

Ferihegy: a versenyképesség garanciája a visszavásárlás

Az államnak határozott, stratégiai szándéka az is, hogy visszavásárolja a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, ennek érdekében már megtette a lépéseket. Érvelése szerint csak az állami tulajdonszerzés a garancia az ország első számú légikikötőjének olyan színvonalú fejlesztésére és üzemeltetésére, amellyel hosszú távon fel tudja venni a versenyt a térség más fővárosainak reptereivel.

 


Hétfőtől sztrájkolnak a pécsi buszvezetők

Hétfőtől sztrájkolnak a pécsi buszvezetők 

Nem voltak eredményesek az érintettek közötti bértárgyalások, így március első hetére sztrájkot hirdettek.
Maláj utasszállító - százmilliókra rúgnak euróban a holland kormány  költségei

Maláj utasszállító - százmilliókra rúgnak euróban a holland kormány költségei 

Eddig több, mint 166 millió eurót költöttek a Kelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj utasszállító repülőgép tragédiájával kapcsolatos ügyek kezelésére.
Megújítja arculatát a Norwegian Airlines

Megújítja arculatát a Norwegian Airlines 

A piros és fehér alapszínek megmaradtak, ám a légitársaság nevét újfajta, modernebb betűtípussal írják.
Újabb sztrájk Németországban

Újabb sztrájk Németországban 

Ezúttal számos német tartományban a tömegközlekedésben okoznak fennakadásokat.
Karanténban ragadt egy luxushajó több ezer utasa

Karanténban ragadt egy luxushajó több ezer utasa 

Az út dél-afrikai kitérőjét követően néhány utas gyomorpanaszokról számolt be.
Hat új járat a WIZZ Budapestről induló kínálatában

Hat új járat a WIZZ Budapestről induló kínálatában 

Idén nyár elején két újabb modern Airbus A321neo repülőgépet állítanak forgalomba a budapesti bázison, illetve hat új járattal kötik össze Budapestet Európában és Európán túl. 
Párizs 2024 - A Wizz Air utaztatja a magyar csapatot

Párizs 2024 - A Wizz Air utaztatja a magyar csapatot 

A MOB több társasággal is tárgyalt, és magasan a Wizz Air adta a legjobb ajánlatot.
Továbbra is együttműködik a Singapore Airlines és az Air New Zealand

Továbbra is együttműködik a Singapore Airlines és az Air New Zealand  

A két légitársaság szövetsége 2029 márciusáig meghosszabbításra került.
Visszatér Budapestre az Uber

Visszatér Budapestre az Uber 

Korábban épp a taxisok nyomására távozott, most velük lép együttműködésre a Magyarországról 2016-ban kivonuló autómegosztó.
Öt helyszínnel bővült a GreenGo Budapesten

Öt helyszínnel bővült a GreenGo Budapesten 

Így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé a környezetkímélő autózás élménye.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.