Han­gu­lat­je­len­tés a fe­dél­zet­ről

Nem­ré­gi­ben négy na­pot tölt­het­tem a Princess Cruis­es leg­újabb ha­jó­ján, a Gold­en Princessen, mely ugyan má­jus óta a 12 na­pos Bar­ce­lo­na–Isz­tam­bul me­di­ter­rán utat jár­ja, ke­resz­te­lő­jé­re azon­ban csak ok­tó­ber­ben ke­rül sor az USA-be­li Ft. Laud­erdale-ben.

Ve­len­cé­ben száll­tunk ha­jó­ra, ahol meg­le­pőd­ve lát­tuk, hogy a va­kí­tó­an fe­hér, nyu­gal­mat, ele­gan­ci­át és biz­ton­sá­got árasz­tó cso­da mel­lett még a par­ti ház­sor is el­tör­pül. A re­cep­ci­ón be­mond­tuk a ne­vün­ket, majd egy gyors fo­tó után (azo­no­sí­tás vé­gett szá­mí­tó­gé­pen tá­rol­ják min­den utas di­gi­tá­lis ké­pét) meg­kap­tuk a mág­ne­ses „ha­jó­kár­tyát”, és et­től kezd­ve a ha­jó­hoz tar­toz­tunk. (Princess, where I belong – szól a Princess új szlo­gen­je). Ez­után csu­pán a kár­tyá­ra volt szük­sé­günk: ez­zel száll­tunk fel és le a ha­jó­ról, fo­gyaszt­hat­tunk a ha­jó bár­ja­i­ban, pró­bál­hat­tunk vol­na sze­ren­csét a ha­jó ka­szi­nó­já­ban, ve­het­tünk vol­na fel kész­pénzt.

Azt tud­tuk, hogy min­den lu­xus­ha­jón dol­goz­nak ma­gya­rok, de a Gol­den Princessen már a re­cep­ci­ón hon­­fi­társ­nőnk, Zsu­zsa fo­ga­dott min­ket. Az ét­ter­mek­ben és a ka­szi­nó­ban is ta­lál­tunk né­hány ma­gyar fi­út. A le­gény­ség egyéb­ként nem­zet­kö­zi, akik tu­cat­nyi nyel­ven ér­te­kez­nek egy­más­sal. Há­rom, egyen­ként 500 sze­mé­lyes ét­te­rem­ben le­het ét­kez­ni, az egész még­is in­kább han­gu­la­tos kis­ven­dég­lő­nek tű­nik. Asz­ta­lon­ként két pin­cér vár­ja óha­junk, só­ha­junk – a ma­gyar fi­úk el­mond­ták, hogy ha egy egész hé­ten át pap­ri­kás csir­két sze­ret­nénk en­ni, ak­kor a kony­ha azt főz­ne.

Azon­ban ha nincs ked­vünk fel­öl­töz­ni, ha­nem in­kább sort­ban, pa­pucs­ban sze­ret­nénk he­lyet fog­lal­ni va­la­me­lyik ét­ke­zés­hez, ak­kor ezt meg­te­het­jük a 14. eme­le­ten ta­lál­ha­tó Hori­zon Court­ban. Ez a tá­gas ét­te­rem éj­jel-nap­pal nyit­va áll, és itt svéd­asz­ta­los reg­ge­li, va­cso­ra, snack, uzson­na a vá­lasz­ték.

A ha­jón tény­leg 24 órán át tu­dunk en­ni a sö­rö­zők­ben, ham­bur­ger- és piz­z­abárokban, fagy­lal­to­zók­ban. Hogy né­mi­leg el­len­sú­lyoz­zuk a be­vitt étel­men­­nyi­sé­get, min­den nap spor­tol­tunk va­la­mit: hol a kon­diterem szá­mos fu­tó­gé­pén, vagy be­áll­tunk aer­o­bik- és jó­ga­órák­ra, vagy te­ni­szez­tünk. A kocogópá­lyához túl me­leg volt, úgy­hogy he­lyet­te in­kább a négy me­den­cét vagy az ezek­hez tar­to­zó pezs­gő­für­dők egyi­két lá­to­gat­tuk meg. Va­cso­ra után meg­néz­tünk egy show-mű­sort vagy be­ül­tünk egy film­re a ha­tal­mas szín­ház­te­rem­be, vagy fel­men­tünk tán­col­ni a 17-ik eme­le­ten lé­vő Sky­walk­er night club­ba. Min­den es­te kéz­hez kap­tuk a ha­jón nyo­mott új­sá­got, amely fel­ké­szí­tett a kö­vet­ke­ző nap­ra – hol kö­tünk ki, hány­kor, mi­lyen prog­ra­mok lesz­nek a ha­jón, a ki­rán­du­lá­sok mi­kor in­dul­nak, és az es­ti va­cso­rán mi­lyen öl­tö­zék­ben il­lik meg­je­len­nünk.

Még egy fon­tos tény: a ha­jón telt ház volt – 2600 ven­dég uta­zott és kb. 1100 fő­nyi sze­mély­zet. És nem le­he­tett ész­re­ven­ni! Az ét­ke­zé­sek­nél öt perc­nél töb­bet nem vár­tunk sem­mi­re. Em­lék­szem, az volt a meg­győ­ző­dé­sem a „cruise” előt­t, hogy túl ele­gáns és fe­szült lesz a lég­kör, de nem így volt. A ha­jó ki­ala­kí­tá­sa és az ott dol­go­zók is mind biz­to­sí­té­kai a na­gyon kel­le­mes, kön­­nyed han­gu­lat­nak.


Elindult a dunai hajózási szezon

Elindult a dunai hajózási szezon 

Korszerűbb belső terek, kávéházi hangulat, vacsorahajók.
A SIA felújítja a szingapúri reptéren lévő váróhelyiségeit

A SIA felújítja a szingapúri reptéren lévő váróhelyiségeit 

A Singapore Airlines felújítja a Changi repülőtéren lévő váróit.
Jön a nyár, érkeznek az új Flixbus-ok

Jön a nyár, érkeznek az új Flixbus-ok 

2025-ben 15 százalékkal több úti cél érhető el, mint tavaly.
Jönnek az új Bubik

Jönnek az új Bubik 

Teljes megújuláson megy keresztül a fővárosi közbringarendszere.
Légügyi cég stratégiai megállapodása az egyre szeszélyesebb időjárás miatt

Légügyi cég stratégiai megállapodása az egyre szeszélyesebb időjárás miatt 

A HungaroControl szorosabb együttműködésbe kezdett hazánk meteorológiai szolgáltatójával, a HungaroMet-tel.
Fent a fedélzeten az utas, és nem tudja hová tart a SAS

Fent a fedélzeten az utas, és nem tudja hová tart a SAS 

Az utasok csak a landolás után tudják meg, hova érkeztek.
Kedden, szerdán ne a megszokott rutinból közlekedjen Budapesten!

Kedden, szerdán ne a megszokott rutinból közlekedjen Budapesten! 

Mert a fővárosban kedd délutántól szerda estig tartó gyűlés miatt ismét jelentős torlódásokra kell számítani.
Egyetlen szendvics sem vihető be az Egyesült Királyságba

Egyetlen szendvics sem vihető be az Egyesült Királyságba 

Az európai kontinens több országában terjedő fertőző száj- és körömfájás miatt a hús- és tejtermékek személyes célú behozatali tilalmát kiterjesztik az összes uniós tagállamra.
Exkluzív díjátadó a Duna-parton

Exkluzív díjátadó a Duna-parton 

Díjakat osztott magyarországi utazási irodáknak a világ legtöbb országába repülő légitársasága.
Születésnapját régi vonatokkal ünnepli a Gyermekvasút

Születésnapját régi vonatokkal ünnepli a Gyermekvasút 

Szombaton rendezik meg a Gyermekvasút napját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.