Íme, a fenntartható tengeri utazás legújabb formája

A világ legnagyobb vitorlás teherszállító hajójaként emlegetett Artemis 32 napos út után érkezett meg New Yorkba a franciaországi Le Havre kikötőjéből. Rakományában közel 1 000 tonna francia likőrrel, pezsgővel, ruhákkal és lekvárokkal – és első ízben négy utassal a fedélzetén.

A francia TransOceanic Wind Transport (TOWT) startup nemrégiben megnyitotta hajókabinjait a nagyközönség számára, lehetőséget kínálva a fenntartható utazás szerelmeseinek egy környezetbarát transzatlanti átkelésre, derült ki a CNN cikkéből.

Az Artemis és testvérhajója, az Anemos 52 méter magas szénszálas árbocokkal és 2 100 négyzetméteres vitorlafelülettel rendelkezik. Átlagosan 11 tengeri mérföld per órás sebességgel tudnak haladni, de kedvező szélviszonyok mellett akár a 17 tengeri mérföldet is elérhetik. (Összehasonlításképpen, egy hagyományos dízelmotoros teherszállító hajó átlagos sebessége 14 tengeri mérföld per óra körül mozog.)

A vállalat becslései szerint a hajók 90%-kal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást a fosszilis üzemanyaggal működő teherhajókhoz képest, a repülőgépekhez képest pedig elhanyagolható az ökológiai lábnyomuk.

Míg egy Párizs-New York repülőút személyenként körülbelül egy tonna CO2-kibocsátást eredményez, a TOWT hajóin ez mindössze 5-10 kilogramm!


Fotó: TOWT Facebook oldala

A hajón 12 utas szállítására van lehetőség, akik három úti cél közül választhatnak: New York, a kolumbiai Santa-Marta és a brazil Santos kikötője.

Mint Guillaume Le Grand, a TOWT vezérigazgatója a hírportálnak elmondta, a klímaváltozás miatt egyre többen keresnek alacsony szén-dioxid-kibocsátású utazási lehetőségeket. Míg a vonatok szárazföldön népszerű választásnak számítanak, eddig nem volt elérhető hasonló fenntartható alternatíva az Atlanti-óceánon való átkeléshez.

A cikkben kiemelik, hogya hajó nem egy luxus óceánjáró hajóút, hanem egy különleges tapasztalatszerzés azok számára, akik nyitottak egy alternatív utazási formára.

 


Krétára indít charterjáratot Debrecenből a Kartago Tours

Krétára indít charterjáratot Debrecenből a Kartago Tours 

Az utazásszervező új úti céllal bővítette debreceni indulású ajánlatait.
Új korszak kezdődik a low cost légitársaságnál

Új korszak kezdődik a low cost légitársaságnál 

A Wizz Air célja, hogy 2029-re kizárólag új generációs, neo gépeket üzemeltessen.
Repülési élmény autista gyerekeknek

Repülési élmény autista gyerekeknek  

Autizmussal élők számára szerveztek repülési próbát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Így nőtt a római nemzetközi repülőtér forgalma egy év alatt

Így nőtt a római nemzetközi repülőtér forgalma egy év alatt 

2019 óta tízmillióval emelkedett az érkezők és indulók száma, hosszabb távon pedig 60 millió fölötti utasforgalmat akarnak elérni.
Wizz Air: csalók élnek vissza a légitársaság nevével!

Wizz Air: csalók élnek vissza a légitársaság nevével! 

Csalók próbálnak pénzt kicsalni az utazóközönségtől.
Új logisztikai csomópontot nyitott a lett légitársaság

Új logisztikai csomópontot nyitott a lett légitársaság  

A régió egyik legmodernebb áruszállító HUB-ja üzemel ezentúl a rigai reptéren.
HungaroControl: paradigmaváltás, fejlesztések és még több légiforgalmi irányító

HungaroControl: paradigmaváltás, fejlesztések és még több légiforgalmi irányító 

Május 26-án Turi Ferenc vezérigazgató és Bárány Ákos kommunikációs és marketing igazgató a nyári csúcsszezonra való felkészülésükről tartott beszámolót.
Kutyafogadó a római reptéren

Kutyafogadó a római reptéren 

A Dog Relais az első olyan kutyáknak szánt fogadóhely, amelyet olasz repülőtéren hoztak létre.
Autóbuszkiállítás és buszvezetés a BKV óbudai garázsában

Autóbuszkiállítás és buszvezetés a BKV óbudai garázsában 

Május 24-én az Óbudai autóbuszgarázsban folytatódik a BKV idei nyílt napjainak sorozata.
Privát lakosztályok a felhők felett

Privát lakosztályok a felhők felett 

Az Emirates újabb fejlesztéseket vezet be prémium utasai számára a „Fly Better” ígéret jegyében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.