Íme, a fenntartható tengeri utazás legújabb formája

A világ legnagyobb vitorlás teherszállító hajójaként emlegetett Artemis 32 napos út után érkezett meg New Yorkba a franciaországi Le Havre kikötőjéből. Rakományában közel 1 000 tonna francia likőrrel, pezsgővel, ruhákkal és lekvárokkal – és első ízben négy utassal a fedélzetén.

A francia TransOceanic Wind Transport (TOWT) startup nemrégiben megnyitotta hajókabinjait a nagyközönség számára, lehetőséget kínálva a fenntartható utazás szerelmeseinek egy környezetbarát transzatlanti átkelésre, derült ki a CNN cikkéből.

Az Artemis és testvérhajója, az Anemos 52 méter magas szénszálas árbocokkal és 2 100 négyzetméteres vitorlafelülettel rendelkezik. Átlagosan 11 tengeri mérföld per órás sebességgel tudnak haladni, de kedvező szélviszonyok mellett akár a 17 tengeri mérföldet is elérhetik. (Összehasonlításképpen, egy hagyományos dízelmotoros teherszállító hajó átlagos sebessége 14 tengeri mérföld per óra körül mozog.)

A vállalat becslései szerint a hajók 90%-kal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást a fosszilis üzemanyaggal működő teherhajókhoz képest, a repülőgépekhez képest pedig elhanyagolható az ökológiai lábnyomuk.

Míg egy Párizs-New York repülőút személyenként körülbelül egy tonna CO2-kibocsátást eredményez, a TOWT hajóin ez mindössze 5-10 kilogramm!


Fotó: TOWT Facebook oldala

A hajón 12 utas szállítására van lehetőség, akik három úti cél közül választhatnak: New York, a kolumbiai Santa-Marta és a brazil Santos kikötője.

Mint Guillaume Le Grand, a TOWT vezérigazgatója a hírportálnak elmondta, a klímaváltozás miatt egyre többen keresnek alacsony szén-dioxid-kibocsátású utazási lehetőségeket. Míg a vonatok szárazföldön népszerű választásnak számítanak, eddig nem volt elérhető hasonló fenntartható alternatíva az Atlanti-óceánon való átkeléshez.

A cikkben kiemelik, hogya hajó nem egy luxus óceánjáró hajóút, hanem egy különleges tapasztalatszerzés azok számára, akik nyitottak egy alternatív utazási formára.

 


Elindult a dunai hajózási szezon

Elindult a dunai hajózási szezon 

Korszerűbb belső terek, kávéházi hangulat, vacsorahajók.
A SIA felújítja a szingapúri reptéren lévő váróhelyiségeit

A SIA felújítja a szingapúri reptéren lévő váróhelyiségeit 

A Singapore Airlines felújítja a Changi repülőtéren lévő váróit.
Jön a nyár, érkeznek az új Flixbus-ok

Jön a nyár, érkeznek az új Flixbus-ok 

2025-ben 15 százalékkal több úti cél érhető el, mint tavaly.
Jönnek az új Bubik

Jönnek az új Bubik 

Teljes megújuláson megy keresztül a fővárosi közbringarendszere.
Légügyi cég stratégiai megállapodása az egyre szeszélyesebb időjárás miatt

Légügyi cég stratégiai megállapodása az egyre szeszélyesebb időjárás miatt 

A HungaroControl szorosabb együttműködésbe kezdett hazánk meteorológiai szolgáltatójával, a HungaroMet-tel.
Fent a fedélzeten az utas, és nem tudja hová tart a SAS

Fent a fedélzeten az utas, és nem tudja hová tart a SAS 

Az utasok csak a landolás után tudják meg, hova érkeztek.
Kedden, szerdán ne a megszokott rutinból közlekedjen Budapesten!

Kedden, szerdán ne a megszokott rutinból közlekedjen Budapesten! 

Mert a fővárosban kedd délutántól szerda estig tartó gyűlés miatt ismét jelentős torlódásokra kell számítani.
Egyetlen szendvics sem vihető be az Egyesült Királyságba

Egyetlen szendvics sem vihető be az Egyesült Királyságba 

Az európai kontinens több országában terjedő fertőző száj- és körömfájás miatt a hús- és tejtermékek személyes célú behozatali tilalmát kiterjesztik az összes uniós tagállamra.
Exkluzív díjátadó a Duna-parton

Exkluzív díjátadó a Duna-parton 

Díjakat osztott magyarországi utazási irodáknak a világ legtöbb országába repülő légitársasága.
Születésnapját régi vonatokkal ünnepli a Gyermekvasút

Születésnapját régi vonatokkal ünnepli a Gyermekvasút 

Szombaton rendezik meg a Gyermekvasút napját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.