Másfél év alatt több, mint húsz díjat söpört be a Budapest Airport

Az elmúlt másfél év a Budapest Airport és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér történetének legsikeresebb időszaka volt. Amellett, hogy a vállalat folyamatosan és sikerrel dolgozott a koronavírus-járványból való kilábaláson, és tavaly már második nyereséges évét zárta a COVID óta, valamint hogy az utas- és áruforgalmi adatok is stabil felívelést mutatnak, a repülőtér-üzemeltető 28 díjat és elismerést érdemelt ki a hazai és nemzetközi színtéren. Több közülük a Budapest Airport által nyújtott szolgáltatások magas minőségéről tanúskodik, de a fenntarthatóság, a járatfejlesztés, a humánerőforrás-menedzsment, a PR, a marketing, a cargo, a rendezvényszervezés és a beszerzés terén is rangos díjakat érdemelt ki a repülőtéri közösség.

A Budapest Airport 2019 tavaszán nagyszabású fejlesztéssorozatot kezdett el, és az elmúlt 5 év alatt a repülőtéri beruházások értéke a 130 milliárd forintot is meghaladta, idén tavasszal pedig újabb, 17 milliárd forint értékű fejlesztéssorozat indult. A folyamatos fejlődést az utasok is érzékelik; a legfrissebb, 2024 első negyedévét értékelő nemzetközi utaselégedettségi felmérésen soha nem látott magasságokba tört a Budapest Airport értékelése. A felmérést kitöltők 5-ös skálán rekord pontszámra, 4,32 pontra értékelték az általános elégedettség szintjét, ezzel a budapesti légikikötő a húsz vizsgált benchmark repülőtér közül az első helyen végzett, megelőzve például Prágát, Alicantét és Barcelonát. Ez a felmérés azonban csak feltette a koronát a Budapest Airport elmúlt másfél évére, amelynek során az üzemeltető és a repülőtéri közösség nem kevesebb, mint 28 díjat, elismerést és szakmai minősítést érdemelt ki.

Fókuszban a minőség és az utasélmény

2023 március elején hatalmas, soha korábban nem látott elismeréssel gazdagodott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér,  az azt üzemeltető Budapest Airport, valamint a repülőtéri közösség. A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) a budapesti légikikötőnek ítélte oda a legjobb európai repülőtér díjat a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek közül. Az ACI a felmérés során 30 teljesítménymutató alapján közel 400 nemzetközi repülőtér szolgáltatásainak minőségét vizsgálja, és az utasokat személyesen kérdezi a teljes utasfolyamatról, komplex képet kapva az érkezők és indulók tapasztalatairól, a belépéstől kezdve a repülőtéren töltött időn át egészen a beszállásig.

Röviddel ezt követően az utasok után a szakma is elismerte a minőségjavulást: a Skytrax nemzetközi légiközlekedési kutatási szervezet auditorai megvizsgálták a repülőtéri szolgáltatásokat és folyamatokat, és háromnapos auditot követően négycsillagosra emelték a légikikötő minősítését

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ahogy tavaly, úgy idén is elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos  Skytrax- díjat. 

Idén meghosszabbították a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér által 2023-ban megszerzett WELL Health-Safety Rating minősítést is, amely igazolja, hogy a repülőtér-üzemeltető minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy az utasok és a személyzet biztonságát és egészségét garantálni tudja. Magyarországon jelenleg a budapesti repülőtér 2. Terminálja az egyetlen létesítmény, amely rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal, és a világ repülőterei között is egyedülálló ezen a téren.

Idén meghosszabbították a 2023-ban megszerzett WELL Health-Safety Rating minősítést is
Idén meghosszabbították a 2023-ban megszerzett WELL Health-Safety Rating minősítést is
Fotó: Budapest Airport

A fenntarthatóság a Budapest Airport egyik kiemelt fókuszterülete

Ezen a téren a legnagyobb elismerést az az óriási előrelépés jelenti, hogy a Budapest Airport az ACI Repülőtéri Karbon Akkreditáció rendszerében elérte az 5-ös skálán a 4+ „Átmenet” szintet. Ezt jelenleg az értékelésben résztvevő több mint 550 repülőtér kevesebb, mint tíz százaléka teljesíti, a közép-európai régióban pedig a Budapest Airport elsőként szerezte meg a tanúsítványt. 

A tavaly elvégzett ESG értékelés szerint a repülőtér-üzemeltető alacsony kockázati besorolást ért el, amely alátámasztja, hogy a vállalat befektetési döntései során kiemelt figyelmet fordít a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szempontok szerinti működésre. Fenntarthatósági teljesítményét tovább fejlesztve a RÜK a 2022-es évben megszerzett bronz minősítést 2023-ban ezüstre emelte, ezzel az EcoVadis rendszerében az adott évben értékelt vállalatok 87%-ánál jobban teljesített.

A 2023-ban többszörösen elismert projektek között említendő a vakok és gyengénlátók önálló utazását támogató DANOVA-projekt, amely shortlistes lett az Effekt2030 díjátadón, és különdíjat kapott a CSR Doing Good Esélyegyenlőség, felelősségvállalás, adományozás, hátrányos helyzetű csoportok segítése kategóriában.

2023 március elején hatalmas, soha korábban nem látott elismeréssel gazdagodott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
2023 március elején hatalmas, soha korábban nem látott elismeréssel gazdagodott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Fotó: Budapest Airport

A különböző szakterületi díjak terén is jeleskedett a Budapest Airport

2023-ban a Routes Europe Marketing Awards díjátadón a légitársaságok szavazata alapján a Budapest Airport elnyerte a 4-20 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek kategóriájának legjobb légitársasági marketingje díját, a vállalat marketing csapata pedig idén még ezt az eredményt is túl tudta szárnyalni. A Budapest Airport az idei Routes Europe-on nemcsak a saját méretkategóriájának megfelelő mezőnyben győzedelmeskedett, hanem a rendezvény összesített győztese címet is hazahozhatta.

A Budapest Airport és a MediaFactory által gyártott, a TV2 műsorán immár a második évaddal jelentkező Szállj munkába - Sztárok a reptéren produkció és a vállalat további nagyívű kommunikációs kampányai rendkívül népszerűek voltak a PR szakmai színtéren, amelyért az elmúlt évben a sorozat első évada több hazai és nemzetközi díjat nyert, 

A Budapest Airport hagyománynak számító Éves Díjátadó Gálája rendszerint nagy érdeklődésre tart számot a vállalat partnereinek körében. A rendezvény tavaly már második alkalommal nyerte el az UNICEO élő kommunikációs megoldásokat szemléző díját a 150 fő feletti B2B rendezvények kategóriájában, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége pedig az Év event design kivitelezése díjjal illette a Progressive Reklámügynökség és a Budapest Airport együttműködésében megvalósuló rendezvényt.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a Budapest Airportnak ítélte Az Év Beszerzési Csapata 2023 díjat.

„A Budapest Airport elkötelezettek a repülőtér fejlesztése mellett, amelyre az elmúlt öt és fél évben több mint 130 milliárd forintot fordítottunk. Míg a minőséget és utasélményt alátámasztó elismerések azt mutatják, hogy a repülőtéri közösség szívügyének tekinti Magyarország kapujának fejlesztését, addig a szakmai díjak és minősítések a BUD-csoport munkavállalóinak, valamint a repülőtéri közösség tagjainak magasszintű és sokrétű szaktudását igazolják vissza”

– emelte ki Kam Jandu, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen csapatban dolgozhatok, és bízom benne, hogy a további fejlesztések révén a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hosszútávon is bebiztosítja helyét Európa legjobb légikikötői között.”


Gasztro-programokra induló buszjáratok Ausztriába

Gasztro-programokra induló buszjáratok Ausztriába 

Salzburg és Tirol vidéke az a terület, ahová idén nyáron is indulnak Magyarországról közvetlen Flixbus-járatok.
E-rollerek használata esetén komoly változás

E-rollerek használata esetén komoly változás 

Július 16-tól kötelező felelősségbiztosítást kötni az elektromos rollerekre.
Ők lesznek a Budapest Airport új vezetői

Ők lesznek a Budapest Airport új vezetői 

A 2024. június 6-án történt tulajdonosváltás bejelentését követően a repülőtér teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága lemondott.
A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek  Rómából

A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek Rómából 

Szombat este 21:35-kor szállt volna fel a Wizz Air Rómából Budapestre tartó járata, de néhány órás várakozás után kiderült, hogy a járatot törölték.
Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt

Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt 

Minden repülőgépét menetrendbe állítja ,és rendkívüli intézkedéseket vezet be a francia légitársaság az olimpia idejére.
A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak

A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak 

Egy napon át váratták utasaikat a Budapest Airport tranzit területén belül.
Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines

Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines 

Az Osztrák Szövetségi Vasúttal együttműködve egy új szolgáltatást dolgoztak ki.
Új taggal bővült a Royal Caribbean-család

Új taggal bővült a Royal Caribbean-család 

Hivatalosan is csatlakozott a hajótársaság flottájához a legújabb tengerjáró, az Utopia of the Seas.
Ilyen lesz az új Air Force One

Ilyen lesz az új Air Force One 

Az új Air Force One, hivatalosan VC-25B jelzésű, a Boeing 747-8 Intercontinental utasszállító repülőgépen alapul, és számos jelentős módosítást kap majd, hogy megfeleljen az elnöki különgép elvárásainak.
Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat

Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat 

A nyári repülőtéri forgalom várható növekedése miatt péntektől gyakrabban jár napközben a 100E Repülőtéri Expressz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között.