Mint legfrissebb közleményükből kiderül, a nemzetközi légitársaság mostantól szakértelmével és infrastruktúrájával támogatja a fagyasztott élelmiszerek biztonságos szállítására vonatkozó szabványok átalakítását az energiamegtakarítás és a környezeti hatások csökkentése érdekében.
A légitársaságok közül elsőként csatlakoztak az úgynevezett „Move to -15°C Coalition” kezdeményezéshez.
A 2023-as COP28 klímacsúcson elindított kezdeményezés célja, hogy új nemzetközi szabványokat alakítsanak ki a romlandó áruk szállítási hőmérsékletével kapcsolatban, ezáltal mérsékeljék az energiafelhasználást és csökkentsék a környezeti hatásokat. Alapját a nemzetközi logisztikai óriásvállalat, a DP World által támogatott tudományos tanulmány adja, amelyet mások mellett a párizsi International Institute of Refrigeration, a Birminghami Egyetem, illetve a London South Bank Egyetem szakértői készítettek.
A tanulmány szerint, amennyiben
a fagyasztott élelmiszerek tárolásának és szállításának hőmérsékletét három fokkal, -18°C-ról -15°C-ra, megemelik, jelentős pozitív környezeti hatásokkal járhat az élelmiszerek minőségének vagy biztonságának veszélyeztetése nélkül.
A Move to -15°C Coalition az ágazatközi partnerek bevonásával vizsgálja a kutatás gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit.
Az Emirates SkyCargo naponta 900–1000 tonna friss élelmiszert juttat el a légitársaság járataival a világ különböző pontjaira. Bár a szállított áruk összmennyiségén belül a fagyasztott élelmiszerek aránya csekély, az Emirates mégis kiterjedt hűtési infrastruktúrát hozott létre, saját innovációkat alkalmaz, teszik hozzá.