Új irányvonalak a légitársaságok ételpazarlásának csökkentésében

Az utóbbi időben egyre inkább növekszik azon légitársaságok száma, amelyek aktív lépéseket tesznek a fedélzeti ételpazarlás mérséklése érdekében.

A menü előrendelési lehetőség mellett számos vállalat mesterséges intelligenciát is alkalmaz, hogy hatékonyabban kezelje ezt a problémát.

 

Egy átlagos utas mintegy 1,43 kilogramm hulladékot generál, aminek az ötödét teszik ki azok az ételek és italok, amelyeket nem szolgáltak fel, mivel nem minden utas veszi igénybe a fedélzeti szolgáltatásokat. Ez jelentős mértékű pazarlás, amely ellen egyre több légitársaság próbál lepéseket tenni.

A British Airways jelenleg kísérletezik egy frissített catering-rendszerrel az ételpazarlás mértékének csökkentése érdekében. A légitársaság tapasztalatai alapján gyakran fordul elő, hogy a hosszú távú járatokon néhány utas inkább az alvást választja az étkezések helyett. Ezen megfontolások alapján a késő esti és hajnali járatokon az utaslétszámhoz mérten kevesebb étel kerül felvitelre a fedélzetre a British Airways által tesztelt megoldás részeként. A probléma az, hogy a nemzetközi járatokon a fel nem használt friss élelmiszert a csomagolással együtt meg kell semmisíteni a szigorú egészségügyi előírások miatt. A nem elfogyasztott ételek nagy része, valamint a még bontatlan vízpalackok is elégetésre kerülnek, mivel az újrafelhasználás gyakran nem megoldható az étkezési hulladékok nemzetközi kezelésével kapcsolatos jogszabályok miatt.

A nemzetközi élelmiszerhulladékok problémájára a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is rámutat, és sűrgeti az ésszerű szabályozások bevezetését. Ezen szabályozások lehetővé tennék az újrafelhasználást, miközben a megfelelő állategészségügyi ellenőrzéseket is biztosítanák.

A Qatar Airways viszonylag egyszerűen kezeli ezt a helyzetet. A légitársaság 2020 óta partnerségben működik a Hifz Al Naema jótékonysági szervezettel, melynek keretében a fedélzeten visszamaradt ételeket és italokat a rászoruló katari lakosokhoz juttatja el.

Az Emirates légitársaság az idei nyári szezonban vezette be az étel-előrendelési szolgáltatást London és Dubaj között közlekedő járatain. Ennek keretében a business osztályú utasok mostantól már akár két héttel, de legkésőbb 24 órával az utazás előtt kiválaszthatják a saját ízlésüknek megfelelő fedélzeti menüt az Emirates weboldalán vagy alkalmazásában. Ezáltal megnő az esély arra, hogy az utasok olyan ételt kapjanak, amely megfelel az ízlésüknek, és ezáltal kevesebb maradék keletkezhet. A légitársaság azt tervezi, hogy a szolgáltatást a jövőben több útvonalra és más utasosztályokra is kiterjeszti. A légitársaság emellett, hasonlóan az Etihad Airways gyakorlatához, mesterséges intelligenciát használ a repülések során nem elfogyasztott ételek figyelésére, a fogyasztási szokások előrejelzésére és a szolgáltatás tervezésének fejlesztésére.

Új Irányvonalak a légitársaságok ételpazarlásának csökkentésében

A Eurowings is mesterséges intelligenciát alkalmaz, konkrétan egy load planner nevű gépi tanulási platformot használ. Ez a platform múltbéli adatok és az utazók, ünnepnapok és munkaszüneti napok tekintetében rendelkezésre álló információk alapján számolja ki, hogy egy adott napon mennyi friss élelmiszerre lesz szükség. A légitársaság szerint ez az eszköz lehetővé teszi a napi szükségletek pontosabb előrejelzését, és akár 19 tonna ételt is megmenthetnek az elpazarolástól.

A Japan Airlines december óta kínálja utasainak a Meal Skip Option nevű szolgáltatást. Az utazók lehetőséget kapnak, hogy a repülés előtt a légitársaság honlapján válasszák a "nem kérek ételt" opciót, amennyiben tervezik, hogy az étkezés ideje alatt aludni fognak a gépen. Ezen intézkedés eredményeként a légitársaság minden olyan utas után, aki ezt az opciót választja, adományt juttat a Table for Two nevű szociális programnak. Fontos kiemelni, hogy a Meal Skip opció kizárólag a főétkezésre vonatkozik, míg snackeket és italokat az utasok továbbra is kérhetnek az út során.

A Swiss légitársaságnál is elérhető az előzetes menürendelés opciója. Az európai turistaosztályok esetében az utazás előtt négy héttel, de legalább 36 órával, míg az emelt szintű osztályokon és az interkontinentális járatokon legfeljebb hat héttel, és legalább 24 órával előre lehet rendelni a menüt.

A Lufthansa légitársaság járatain az Onboard Delights szolgáltatás részeként a kiválasztott ételeket legkésőbb 36 órával indulás előtt lehet előrendelni. A hosszú távú járatokon a business osztály utasai számára ez a lehetőség legkésőbb 24 órával a repülés előtt elérhető.

Az Austrian Airlines a rövid és középtávú járatok turistaosztályain előzetes foglalási opciót biztosít. Az Austrian Melangerie Preorder szolgáltatás lehetőséget nyújt az utasoknak arra, hogy a repülés előtt legkorábban 48 órával és legkésőbb 50 perccel igénybe vegyék azt.

Forrás: Repjegy.hu


Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.