Új irányvonalak a légitársaságok ételpazarlásának csökkentésében

Az utóbbi időben egyre inkább növekszik azon légitársaságok száma, amelyek aktív lépéseket tesznek a fedélzeti ételpazarlás mérséklése érdekében.

A menü előrendelési lehetőség mellett számos vállalat mesterséges intelligenciát is alkalmaz, hogy hatékonyabban kezelje ezt a problémát.

 

Egy átlagos utas mintegy 1,43 kilogramm hulladékot generál, aminek az ötödét teszik ki azok az ételek és italok, amelyeket nem szolgáltak fel, mivel nem minden utas veszi igénybe a fedélzeti szolgáltatásokat. Ez jelentős mértékű pazarlás, amely ellen egyre több légitársaság próbál lepéseket tenni.

A British Airways jelenleg kísérletezik egy frissített catering-rendszerrel az ételpazarlás mértékének csökkentése érdekében. A légitársaság tapasztalatai alapján gyakran fordul elő, hogy a hosszú távú járatokon néhány utas inkább az alvást választja az étkezések helyett. Ezen megfontolások alapján a késő esti és hajnali járatokon az utaslétszámhoz mérten kevesebb étel kerül felvitelre a fedélzetre a British Airways által tesztelt megoldás részeként. A probléma az, hogy a nemzetközi járatokon a fel nem használt friss élelmiszert a csomagolással együtt meg kell semmisíteni a szigorú egészségügyi előírások miatt. A nem elfogyasztott ételek nagy része, valamint a még bontatlan vízpalackok is elégetésre kerülnek, mivel az újrafelhasználás gyakran nem megoldható az étkezési hulladékok nemzetközi kezelésével kapcsolatos jogszabályok miatt.

A nemzetközi élelmiszerhulladékok problémájára a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is rámutat, és sűrgeti az ésszerű szabályozások bevezetését. Ezen szabályozások lehetővé tennék az újrafelhasználást, miközben a megfelelő állategészségügyi ellenőrzéseket is biztosítanák.

A Qatar Airways viszonylag egyszerűen kezeli ezt a helyzetet. A légitársaság 2020 óta partnerségben működik a Hifz Al Naema jótékonysági szervezettel, melynek keretében a fedélzeten visszamaradt ételeket és italokat a rászoruló katari lakosokhoz juttatja el.

Az Emirates légitársaság az idei nyári szezonban vezette be az étel-előrendelési szolgáltatást London és Dubaj között közlekedő járatain. Ennek keretében a business osztályú utasok mostantól már akár két héttel, de legkésőbb 24 órával az utazás előtt kiválaszthatják a saját ízlésüknek megfelelő fedélzeti menüt az Emirates weboldalán vagy alkalmazásában. Ezáltal megnő az esély arra, hogy az utasok olyan ételt kapjanak, amely megfelel az ízlésüknek, és ezáltal kevesebb maradék keletkezhet. A légitársaság azt tervezi, hogy a szolgáltatást a jövőben több útvonalra és más utasosztályokra is kiterjeszti. A légitársaság emellett, hasonlóan az Etihad Airways gyakorlatához, mesterséges intelligenciát használ a repülések során nem elfogyasztott ételek figyelésére, a fogyasztási szokások előrejelzésére és a szolgáltatás tervezésének fejlesztésére.

Új Irányvonalak a légitársaságok ételpazarlásának csökkentésében

A Eurowings is mesterséges intelligenciát alkalmaz, konkrétan egy load planner nevű gépi tanulási platformot használ. Ez a platform múltbéli adatok és az utazók, ünnepnapok és munkaszüneti napok tekintetében rendelkezésre álló információk alapján számolja ki, hogy egy adott napon mennyi friss élelmiszerre lesz szükség. A légitársaság szerint ez az eszköz lehetővé teszi a napi szükségletek pontosabb előrejelzését, és akár 19 tonna ételt is megmenthetnek az elpazarolástól.

A Japan Airlines december óta kínálja utasainak a Meal Skip Option nevű szolgáltatást. Az utazók lehetőséget kapnak, hogy a repülés előtt a légitársaság honlapján válasszák a "nem kérek ételt" opciót, amennyiben tervezik, hogy az étkezés ideje alatt aludni fognak a gépen. Ezen intézkedés eredményeként a légitársaság minden olyan utas után, aki ezt az opciót választja, adományt juttat a Table for Two nevű szociális programnak. Fontos kiemelni, hogy a Meal Skip opció kizárólag a főétkezésre vonatkozik, míg snackeket és italokat az utasok továbbra is kérhetnek az út során.

A Swiss légitársaságnál is elérhető az előzetes menürendelés opciója. Az európai turistaosztályok esetében az utazás előtt négy héttel, de legalább 36 órával, míg az emelt szintű osztályokon és az interkontinentális járatokon legfeljebb hat héttel, és legalább 24 órával előre lehet rendelni a menüt.

A Lufthansa légitársaság járatain az Onboard Delights szolgáltatás részeként a kiválasztott ételeket legkésőbb 36 órával indulás előtt lehet előrendelni. A hosszú távú járatokon a business osztály utasai számára ez a lehetőség legkésőbb 24 órával a repülés előtt elérhető.

Az Austrian Airlines a rövid és középtávú járatok turistaosztályain előzetes foglalási opciót biztosít. Az Austrian Melangerie Preorder szolgáltatás lehetőséget nyújt az utasoknak arra, hogy a repülés előtt legkorábban 48 órával és legkésőbb 50 perccel igénybe vegyék azt.

Forrás: Repjegy.hu


SIA Csoport: úton a karbonsemlegesség felé

SIA Csoport: úton a karbonsemlegesség felé 

A Singapore Airlines (SIA) Csoport megállapodásokat írt alá a Fenntartható Repülési Üzemanyag (SAF) beszerzéséről.
Emirates éves riport: annál is sikeresebb, mint gondolná

Emirates éves riport: annál is sikeresebb, mint gondolná 

Megdöntötte saját rekordját az Emirates Group a 2024–2025-ös pénzügyi évben.
Mallorca a repülőjáratok korlátozását fontolgatja

Mallorca a repülőjáratok korlátozását fontolgatja 

A korlátozás oka a húsvéti héten mért jelentős forgalomnövekedés.
Ismét robog a Jégmadár expressz

Ismét robog a Jégmadár expressz 

Május 18-tól ismét közlekedik a Jégmadár expresszvonat, amely közvetlen összeköttetést kínál Rákospalota-Újpestről a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz.
WIZZ: Brassó-Budapest járatnövelés

WIZZ: Brassó-Budapest járatnövelés 

A repülőtér a Romániai Repülőterek Egyesülete által közölt januári statisztika szerint egy év alatt megduplázta utasainak számát.
Ünnepel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Ünnepel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 

Éppen hetvenöt évvel ezelőtt, 1950. május 7-én nyitották meg az utazóközönség előtt Budapest nemzetközi repülőterét, Magyarország kapuját.
Dubaj dübörög, és helyet kér magának a nyári desztinációk sorában

Dubaj dübörög, és helyet kér magának a nyári desztinációk sorában 

Dubajról leginkább a téli napsütés, a tavaszi luxuspihenés vagy az őszi tökéletes kikapcsolódás jut eszünkbe – de ez hamarosan megváltozhat.
Budapest Airport vállalás – indul a zajvédelmi program következő üteme

Budapest Airport vállalás – indul a zajvédelmi program következő üteme 

A Budapest Airport (BA) ezt a speciális programot az érintett kerületek és települések polgármestereivel konzultálva alakította ki.
IATA-jelentés: nőtt a globális utasforgalom

IATA-jelentés: nőtt a globális utasforgalom  

Az április 30-án megjelent sajtóközlemény 2025. márciusi globális légiutasforgalom adatait ismerteti.
Ausztriában jön a Railjet vonatok új generációja

Ausztriában jön a Railjet vonatok új generációja 

A növekvő kereslet és a megváltozott utazási szokások miatt Ausztriában egyre nagyobb szerepet kapnak a fejlesztések.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.