A Chanel a brand alapítója, Coco kedvencéhez, a híres No.5 parfümhöz generációk óta a Grasse-i Mul családtól vásárolja a jázmin- és rózsaszirmok tonnáit. A Louis Vuitton pedig egy itteni 17. századi épületegyüttest választott ki parfümkészítésének központjául.
Ez a bájos francia kisváros, akármikor odaérkezünk, varázslatos illatokat áraszt.
A fő utcán megtalálhatók a világ leghíresebb parfümházainak, a Galimard-nak, a Fragonardnak és a Malinardnak az üzletei, a város környéke pedig tele van hatalmas kertekkel.
Pár hét, és kezdenek idén is virágba borulni, elképesztően szép látványt és illatot árasztva magukból.
Igaz, van velük munka elég.
Amikor megszálltam az egyik kicsi – nem a város közepén lévő – butikhotelben, arra lettem hajnalban figyelmes, hogy már indulnak az ültetvényekre az emberek szüretelni. Mindegyik virágot másként kell ugyanis leszedni – a jázmint például hajnalban, kézzel –, más módon kell tárolni, parfümmé átvarázsolni, évszázadok alatt kifejlesztett technikákkal. Mivel máskor nyílik a levendula, a jázmin, a rózsa, a mirtusz, a vadmimóza, a narancsvirág és a tubarózsa is – ezek a legfontosabb alapanyagok –, több hónapnyi munkát vesz igénybe a szüretelés, nem beszélve az alkoholban és zsírban történő sajtolásról és kivonásról.
A cikk folytatását laptársunk, a Privátbankár Világjáró rovatában olvashatják.