A programot, amelynek beceneve: „szeletbónusz”, tavaly októberben jelentették be – és most elkezdődött a támogatások kiosztása is.
A Sky News hírei szerint eddig 20 étterem részesült a bónuszban.
Mint írják, a támogatást olyan éttermek is igényelhetik, amelyek hagyományos osztrák ételeket, köztük sült sertéstüdőt és főtt marhahúst szolgálnak fel.
A támogatást a regionális és hagyományos konyha népszerűsítése érdekében vezették be, de most „diszkriminatívnak” minősítették.
A Kronen Zeitung osztrák lapnak nyilatkozó Robert Seeber, az Ország Turisztikai és Szabadidős Kereskedelmi Kamara szővivője szerint a program azért „problémás”, mert „diszkriminatív más vállalkozásokkal szemben, és a rántott húson kívül még legalább öt-hat hagyományos étel is fel lehetne venni a támogatandó ételek listájára, de olasz, török, indiai és hasonló éttermeknek is kaphatnának a támogatásból, ha szolgálnak fel osztrákos ételeket is.
Mint a Telex is írja, Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria tartomány kormányzója szerint azért kell támogatni a rántott húst kínáló éttermeket, mert félő, hogy az emberek idővel csak múzeumokban találkozhatnak a bécsi szelettel. A támogatásra azért is szükség van, mert 2000 óta minden harmadik vendéglátó egység bezárt a tartományban.