Alsó-Ausztria bevezette a „schnitzel-bónuszt"

Életbe lépett Alsó-Ausztriában a hagyományos osztrák ételeket felszolgáló éttermek számára kiírt 10 000 eurós, vagyis csaknem 4 millió forintos támogatási program, amely miatt most sok osztrák vendéglátós felháborodott.

A programot, amelynek beceneve: „szeletbónusz”, tavaly októberben jelentették be – és most elkezdődött a támogatások kiosztása is.

A Sky News hírei szerint eddig 20 étterem részesült a bónuszban.

Mint írják, a támogatást olyan éttermek is igényelhetik, amelyek hagyományos osztrák ételeket, köztük sült sertéstüdőt és főtt marhahúst szolgálnak fel.

A támogatást a regionális és hagyományos konyha népszerűsítése érdekében vezették be, de most „diszkriminatívnak” minősítették.

Melk városának egyik terasza
Melk városának egyik terasza
Fotó: depostiphotos

A Kronen Zeitung osztrák lapnak nyilatkozó Robert Seeber, az Ország Turisztikai és Szabadidős Kereskedelmi Kamara szővivője szerint a program azért „problémás”, mert „diszkriminatív más vállalkozásokkal szemben, és a rántott húson kívül még legalább öt-hat hagyományos étel is fel lehetne venni a támogatandó ételek listájára, de olasz, török, indiai és hasonló éttermeknek is kaphatnának a támogatásból, ha szolgálnak fel osztrákos ételeket is.

Mint a Telex is írja, Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria tartomány kormányzója szerint azért kell támogatni a rántott húst kínáló éttermeket, mert félő, hogy az emberek idővel csak múzeumokban találkozhatnak a bécsi szelettel. A támogatásra azért is szükség van, mert 2000 óta minden harmadik vendéglátó egység bezárt a tartományban. 

 


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.