Alsó-Ausztria bevezette a „schnitzel-bónuszt"

Életbe lépett Alsó-Ausztriában a hagyományos osztrák ételeket felszolgáló éttermek számára kiírt 10 000 eurós, vagyis csaknem 4 millió forintos támogatási program, amely miatt most sok osztrák vendéglátós felháborodott.

A programot, amelynek beceneve: „szeletbónusz”, tavaly októberben jelentették be – és most elkezdődött a támogatások kiosztása is.

A Sky News hírei szerint eddig 20 étterem részesült a bónuszban.

Mint írják, a támogatást olyan éttermek is igényelhetik, amelyek hagyományos osztrák ételeket, köztük sült sertéstüdőt és főtt marhahúst szolgálnak fel.

A támogatást a regionális és hagyományos konyha népszerűsítése érdekében vezették be, de most „diszkriminatívnak” minősítették.

Melk városának egyik terasza
Melk városának egyik terasza
Fotó: depostiphotos

A Kronen Zeitung osztrák lapnak nyilatkozó Robert Seeber, az Ország Turisztikai és Szabadidős Kereskedelmi Kamara szővivője szerint a program azért „problémás”, mert „diszkriminatív más vállalkozásokkal szemben, és a rántott húson kívül még legalább öt-hat hagyományos étel is fel lehetne venni a támogatandó ételek listájára, de olasz, török, indiai és hasonló éttermeknek is kaphatnának a támogatásból, ha szolgálnak fel osztrákos ételeket is.

Mint a Telex is írja, Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria tartomány kormányzója szerint azért kell támogatni a rántott húst kínáló éttermeket, mert félő, hogy az emberek idővel csak múzeumokban találkozhatnak a bécsi szelettel. A támogatásra azért is szükség van, mert 2000 óta minden harmadik vendéglátó egység bezárt a tartományban. 

 


Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére

Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére 

Egy olasz mérnök nem kevesebbet javasol, mint hogy szó szerint megemeljék a süllyedő várost.
Ankara az UNESCO listáján

Ankara az UNESCO listáján 

Ankarát, Törökország fővárosát, hivatalosan is bejegyezték a világörökségi várományosi listára.
MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció

MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció 

Ahol a mennyország a Földre költözött.
Miskolc turizmusa: fontos küldőpiac a célkeresztben

Miskolc turizmusa: fontos küldőpiac a célkeresztben 

Tavaszi B2B workshop roadshow Bukarestben és Kolozsvárott.
Barangolás a „Fehér Lótusz” forgatási helyszínén

Barangolás a „Fehér Lótusz” forgatási helyszínén 

A gyönyörű Taorminában – ahol a Fehér Lótusz című amerikai filmsorozat második évada játszódik – minden olyan volt, mint vélhetően a forgatás idején.
A Maldív-szigeteken nem várják tárt karokkal az izraeli turistákat

A Maldív-szigeteken nem várják tárt karokkal az izraeli turistákat 

Április közepétől hivatalosan megtiltották az izraeli útlevéllel rendelkezők beutazását „válaszul az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett folyamatos atrocitásokra és népirtásra”, közölte a kormány.
Vár Temesvár – bemutatkozott Budapesten a Visit Timișoara

Vár Temesvár – bemutatkozott Budapesten a Visit Timișoara 

Mindössze három óra autópályán, és máris egy másik világ várja az utazót.
Horvátország könnyít a határátlépésen

Horvátország könnyít a határátlépésen 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Zagorje – Horvátország zöld szíve

Zagorje – Horvátország zöld szíve 

Természeti szépségek, történelmi látnivalók és gasztronómiai élvezetek karnyújtásnyira.
Török öröm: ütős vendégszámokkal indította 2025-öt a mediterrán ország

Török öröm: ütős vendégszámokkal indította 2025-öt a mediterrán ország 

Eddig soha nem látott eredményekkel indították az idei turisztikai szezont.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.