Ausztria optimistán néz a szezon elé

Két új reklámszpottal, új szlogennel, és a hamisítatlan osztrák értékekkel készülnek a szezonra. Az Österreich Werbung szezonnyitó sajtótájékoztatóján jártunk.

„Senkinek sem kell már bemutatni, hogy a világ országai turisztikai szempontból milyen két évet tudhatnak maguk mögött. Természetesen Ausztria háta mögött is viszontagságos két év áll. 2019-ben az utolsó békeévben azonban még nagyon jó vendégforgalmi adatokkal büszkélkedhettünk ami a magyar küldőpiaci adatokat illeti. A vendégérkezések száma 4,5 százalékkal 650 ezerre, a vendégéjszakáké 2,8 százalékkal 2,1 millióra emelkedett – mondta el az Österreich Werbung marketing menedzsere, Kaufmann Ildikó kedden a Normafa Club House-ban rendezett sajtótájékoztatójukon és hozzátette, a körülményekhez képest a tavalyi nyár is jó mutatókat hozott a Magyarországról érkező vendégforgalomban, ennek oka az is volt, hogy nyáron enyhébbek voltak a beutazási feltételek. A pandémia egyébként kedvező változásokat is hozott az utazási szokásokban. Míg Ausztria hagyományosan télen népszerűbb a magyarok körében, a járvány alatt inkább nyáron utaztak oda honfitársaink, ráadásul hosszabb időre. Az átlagos tartózkodás 2,7-3 vendégéjszakáról az elmúlt két év során 3,5-3,7 vendégéjszakára nőtt. A magyarok kedvenc régiója továbbra is stabilan Stájerország, az úti célok között pedig hagyományosan Bécs áll az élen.

Felmérték az utazási kedvet

Mint megtudtuk, az Österreich Werbung bizakodó az előttünk álló szezont illetően. 10 országban mérték fel a lakosság terveit a nyári szezonra tervezett utazásaikkal kapcsolatban, a tanulmány eredményeit hivatalosan jövő héten mutatják be. Annyit azonban már elárultak, hogy beigazolódott a sejtésük, miszerint a háború okozta bizonytalan helyzet és a gazdasági recesszió némileg óvatossá teszi az embereket a tervezés terén. Ezzel együtt kiderült, hogy majd' minden küldőországban, köztük hazánkban is 50-60 százaléka szeretne utazni az embereknek, legtöbbjüknél az anyagi feltételek is adottak. Az emberek jelentős része Ausztriában és Magyarországon egyaránt belföldi üdülést tervez. A magyar lakosság emellett a tengerparti üdülésre fókuszál, de úgy tűnik, a hegyvidéki pihenés sem szorul háttérbe, mivel a felkeresni tervezett célországok listáján az ötödik helyen szerepel Ausztria.


Új korszak, új szlogen
A járvány pozitív hozadéka, hogy megnőtt az igény az aktív turizmusra, a természetben mozgással eltöltött időre, amihez Ausztria ideális választás. Az ország turisztikai marketingjéért felelős Österreich Werbung két reklámszpotot készített a nyárra, az egyik a pihenést és a kikapcsolódást keresőket szólítja meg, a másik pedig kimondottan az aktív időtöltés szerelmeseit a magashegyi túrázást bemutató képekkel. Idei mottójuk: Igazi Ausztria, valódi üdülés. Hátterében az áll, hogy míg a pandémia alatt az utazási korlátozások idején - ahogy számos más ország - nyugati szomszédunk is virtuális élményeket kínálva igyekezett fenntartani az utazók érdeklődését, most Ausztria arra buzdít, hogy újra a valóságban ismerjük meg az osztrák élménykínálatot, életérzést. Ennek emblematikus elemei a természeti vonzerők, köztük a lenyűgöző szurdokok, hegyi patakok, vízesések. Az Ausztria-márkához tartoznak még a hegytetőkön egy kiadós túra után elköltött alpesi reggelik, amelyek a helyi gazdaságokban szívvel-lélekkel termelt, tápanyagdús finomságokból állnak össze a vendégek asztalára. Az osztrák vendégszeretet is a brand része. A vidéki szálláshelyeket, falusi vendégasztalokat, vendéglátóhelyeket évtizedek óta ugyanazok a családok üzemeltetik, apáról fiúra száll az alpesi vendégszeretet csínja-bínja. Van, ahol egyszerre négy generáció munkálkodik együtt a gazdaság és a szállóvendégek kiszolgálásában.

A Krimmli-vízesés

Fürödj meg az erdőben!
És hogy mi az a kincs, amely teljesen egyedülálló Ausztriában, és amelyre büszkén támaszkodhat mint egyediségre az osztrákok turisztikai marketingje? Európában egyedülálló módon az ország közel felét erdők borítják. A 40 ezer négyzetkilométernyi erdő 5,5 millió futballpályának felel meg, 3,4 milliárd fa található benne 65 különböző fafajjal. Az erdőkből, fákból pedig nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is lehet töltekezni. A japán shinrin-yoku (ejtsd: sinrin-joku) módszerre épülő úgynevezett erdőfürdő hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ausztria erdeiben is elérhetők ezek a programok, a sajtóesemény résztvevői pedig a hazai erdőfürdőzés egyik képviselőjétől, Györffy Évától kaphattak ízelítőt a témában. „Az erdőfürdőzés olyan, több érzékszervet is bevonó élményprogram a természetben, amely során elmerülünk az erdő atmoszférájában, mintegy átitatódunk vele. Felfedezzük a valódi, élő kapcsolatunkat a bennünket körülvevő természetvilággal és a bennünk élő természettel. Az erdőfürdőzésnek ez a formája egy rendkívül hatékony stresszoldó, egészségvédő és közérzetet javító vezetett relaxációs technika, amely mögött egy folyamatosan kutatott, ma már tudományosan is sztenderd módszertan áll” – magyarázza a szakember.

A két idei reklámszpot:

{youtube|id=dD3ilpfuNV8}

{youtube|id=IJoDleDe1iU}

Ausztria a szezonra még fenntartja a 3G eljárást a határátlépésnél, amely azt jelenti, hogy csak az oltottak, a betegségen átesettek, vagy a negatív teszttel rendelkezők utazhatnak be az országba. Ha már egyszer bejutottunk azonban, a maszkviselésen túl nem érint bennünket semmilyen korlátozás. Lehetséges, hogy a járványügyi adatok kedvező alakulásával a jelenlegi beutazási feltételek is lazulnak még a nyár folyamán – hangzott el a tájékoztatón.
Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját

Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját 

Ledőlt a nagysátor, többen megsérültek.
Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival

Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival 

Kiváló túraútvonalak az Égei-tengertől a Földközi-tengerig és Közép-Anatóliáig, amelyek elvezetik a turistákat Anatólia évezredes történelmébe.
Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma  

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első Nyakkendő Múzeuma.
Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt

Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt 

Az elmúlt 24 órában jelentősen megnőtt a 3300 méter magas vulkán tevékenysége.
Tűz a világhírű francia katedrális tornyában

Tűz a világhírű francia katedrális tornyában 

A közösségi médiában közzétett képeken jól látszik, hogyan lángol az épület tetején lévő állványzat.
Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt

Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt 

Agrigento környékén nincs elég vízük ahhoz, hogy a nyári melegben biztosítsák vendégeik számára a WC használathoz vagy a zuhanyozáshoz szükséges vízmennyiséget.
Budapest Európa  top10 igazán állatbarát fővárosa közt

Budapest Európa top10 igazán állatbarát fővárosa közt 

Ha tökéletes kikapcsolódásra vágyik kutyájával ezen a nyáron, akkor a szerelem városa lehet a megfelelő hely.
Trükkök - olcsóbb utazáshoz

Trükkök - olcsóbb utazáshoz 

A felmérésben részt vevő országok közül mi, magyarok keressük szálláshelyek kapcsán a legjobb ár/érték arányt.
Cool-zónák Bécsben

Cool-zónák Bécsben 

Forró aszfalt, hőség a betontengerben - ilyenkor mindenki leginkább csak elbújna a fullasztó meleg elől.
Már most dübörög Horvátország

Már most dübörög Horvátország 

Pedig még csak a főszezon elején járunk.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.