Együttműködés a pazarlás ellen

Az élelmezési világnap alkalmából egy héten át az élelmiszerek megbecsülésére hívják fel a figyelmet mintegy hatvan üzemi nagykonyhán Bécsben. Az élelmiszerhulladék csökkentéséhez ugyanis a vendégek együttműködésére is szükség van.

Kisebb adagok, folyamatos főzés és csak rövid ideig garantált teljes menü – ez a titka annak, hogy Bécs infrastruktúraszolgáltató vállalata, a Wiener Stadtwerke üzemi  konyháján, a Kuchlban mindössze az elkészített ételek 5%-a landol a kukában. Ezzel az aránnyal a Kuchl a három legkevesebb szemetet termelő osztrák főzőkonyhák egyike. Az osztrák főváros nagyüzemi konyháin ugyanis évente még mindig 13 ezer tonnányi fel nem használt alapanyagot dobnak ki, ami 500 roskadásig teli kukásautónak felel meg.

Az osztrák főváros és a United Against Waste nevű kezdeményezés nagykonyhákra szabott programjával sikerült ugyan két év alatt mintegy 22%-kal csökkenteni a résztvevő főzőkonyhákban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, de még mindig van min javítani. Ehhez azonban a fogyasztók együttműködésére és megértésére is szükség van.

Éppen ezért, egy héten át, egészen október 20-ig az élelmiszerpazarlás megelőzése áll a középpontban 58 bécsi kórház, gondozási otthon és üzem konyháján. A „Nix übrig für Verschwendung“ (Pazarlásra semmi sem jut) akció keretében az üzemi konyhák vendégeit és az ápolási otthonok lakóit is érzékenyítik a témára, illetve egyedi intézkedésekkel igyekeznek csökkenteni a keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. Az üzemi kifőzdék vendégeit arra kérik, hogy éljenek az előrendelés lehetőségével, inkább kevesebb ételt rakjanak a tányérjukra, és vegyenek még, ha éhesek maradtak, illetve mondják le a menünek azt a részét, amelyiket nem kérik, és ne háborogjanak, ha délután fél háromkor már nem lehet minden ételből kapni. A konyhák személyzetének szintén megtanítják, milyen apró trükkökkel csökkenthetik a keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. Például azzal, ha pontosan mérik ki az adagokat, az ételmennyiségnek csak a 80%-át készítik el előre, majd rugalmasan alkalmazkodnak a kereslethez, és folyamatosan utánfőzik a keresett ételeket, az alapanyagokat pedig igyekeznek teljes egészében felhasználni.

Sokkal nehezebb a pontos tervezés a kórházakban, ahol évente 9,3 millió adag ételt készítenek el, viszont ennek 28%-a landol a kukában. Sok beteget ugyanis váratlanul vesznek fel, illetve engednek haza az osztályról, ráadásul a betegek és az idősek általában kevesebbet esznek. Éppen ezért nagyon fontos a jó kommunikáció a kórházi osztályok és a konyha között, illetve, hogy a betegeknek több választási lehetősége legyen, vagy előre lemondhassák a menü egy részét.

A Bécsi Nyugdíjasotthonok Kuratóriuma szintén több intézkedést is bevezetett, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást. A termelőktől például a teljes almatermést megveszik – a hullott, ütődött és nem szabványos gyümölcsökkel együtt. Utóbbit feldolgozzák almalének, rétestölteléknek, kompótnak, a szép gyümölcsöket pedig a lakók kapják például uzsonnára. Így sokkal olcsóbb lesz a beszerzés, ugyanakkor bio minőségű gyümölcshöz jutnak.

Intézményei mellett maga Bécs Városa is számos módon támogatja az élelmiszerpazarlás elkerülését. Irányelvet dolgozott ki, amely mind a cégek mind a magánemberek számára tippeket ad, hogy kiknek, milyen formában adhatják oda a felesleges élelmiszerkészleteiket. Bécsben már több mint hatvan olyan kezdeményezés és szociális intézmény van, amelyek maguk is szívesen fogadnak élelmiszereket, illetve továbbadják rászorulóknak.


Mediterrán élményvilág: török turisztikai workshop Budapesten

Mediterrán élményvilág: török turisztikai workshop Budapesten 

Személyes kapcsolatépítés, naprakész információk, álomvideók.
Fesztiválok, történelem, helyi konyha, borélmények  – vár a pozsonyi nyár

Fesztiválok, történelem, helyi konyha, borélmények – vár a pozsonyi nyár 

Pozsony és környéke idén nyáron is meglepetésekkel, élményekkel és felfedezésre váró kincsekkel csábítja az érdeklődőket.
Prado festmények a tavalyi valenciai áradások sújtotta települések utcáin

Prado festmények a tavalyi valenciai áradások sújtotta települések utcáin 

A madridi Prado múzeum leghíresebb festményeiből nyílt szabadtéri tárlat a valenciai régióban, a tavaly őszi áradások sújtotta 12 település utcáin.
Romániában terjeszkedik az egyik legnagyobb lengyel utazási iroda

Romániában terjeszkedik az egyik legnagyobb lengyel utazási iroda 

A lengyel cég csütörtökön fuzionálásról szóló előzetes megállapodást írt alá a Paralela 45 utazási irodával.
Marie Antoinette a Pozsonyi várban

Marie Antoinette a Pozsonyi várban 

A „Marie Antoinette – Bécstől Versailles-ig és egészen a guillotine alá” címet viselő kiállítás a Pozsonyi vár lovagtermében kapott helyet.
Elit golfverseny a Turkish Airlines szervezésében

Elit golfverseny a Turkish Airlines szervezésében 

A világ élvonalbeli golfozóit felvonultató 2025-ös Turkish Airlines Open négy napon át kínált világszínvonalú sportélményt az antalyai Regnum Carya Golf & Resort pályáján.
Mérgező füstfelhő Sevillánál

Mérgező füstfelhő Sevillánál 

Feltételezhetően mérgező füstfelhő miatt mintegy 80 ezer ember nem mehet ki a szabadba Sevilla környékén.
Földrengés Görögországban

Földrengés Görögországban 

Erős földrengés rázta meg Kréta térségét, károkról nem érkezett jelentés.
Hajnan varázsa: egzotikum, élmények – helyszíni beszámoló

Hajnan varázsa: egzotikum, élmények – helyszíni beszámoló  

A hazai utazási irodásokkal közösen felfedeztük Kína trópusi üdülőparadicsomát.
Egyre több kék zászlós strand a spanyoloknál

Egyre több kék zászlós strand a spanyoloknál 

A legtöbb, 164 zászlós strand a kelet spanyolországi Valencia tartományban található.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.