Együttműködés a pazarlás ellen

Az élelmezési világnap alkalmából egy héten át az élelmiszerek megbecsülésére hívják fel a figyelmet mintegy hatvan üzemi nagykonyhán Bécsben. Az élelmiszerhulladék csökkentéséhez ugyanis a vendégek együttműködésére is szükség van.

Kisebb adagok, folyamatos főzés és csak rövid ideig garantált teljes menü – ez a titka annak, hogy Bécs infrastruktúraszolgáltató vállalata, a Wiener Stadtwerke üzemi  konyháján, a Kuchlban mindössze az elkészített ételek 5%-a landol a kukában. Ezzel az aránnyal a Kuchl a három legkevesebb szemetet termelő osztrák főzőkonyhák egyike. Az osztrák főváros nagyüzemi konyháin ugyanis évente még mindig 13 ezer tonnányi fel nem használt alapanyagot dobnak ki, ami 500 roskadásig teli kukásautónak felel meg.

Az osztrák főváros és a United Against Waste nevű kezdeményezés nagykonyhákra szabott programjával sikerült ugyan két év alatt mintegy 22%-kal csökkenteni a résztvevő főzőkonyhákban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, de még mindig van min javítani. Ehhez azonban a fogyasztók együttműködésére és megértésére is szükség van.

Éppen ezért, egy héten át, egészen október 20-ig az élelmiszerpazarlás megelőzése áll a középpontban 58 bécsi kórház, gondozási otthon és üzem konyháján. A „Nix übrig für Verschwendung“ (Pazarlásra semmi sem jut) akció keretében az üzemi konyhák vendégeit és az ápolási otthonok lakóit is érzékenyítik a témára, illetve egyedi intézkedésekkel igyekeznek csökkenteni a keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. Az üzemi kifőzdék vendégeit arra kérik, hogy éljenek az előrendelés lehetőségével, inkább kevesebb ételt rakjanak a tányérjukra, és vegyenek még, ha éhesek maradtak, illetve mondják le a menünek azt a részét, amelyiket nem kérik, és ne háborogjanak, ha délután fél háromkor már nem lehet minden ételből kapni. A konyhák személyzetének szintén megtanítják, milyen apró trükkökkel csökkenthetik a keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. Például azzal, ha pontosan mérik ki az adagokat, az ételmennyiségnek csak a 80%-át készítik el előre, majd rugalmasan alkalmazkodnak a kereslethez, és folyamatosan utánfőzik a keresett ételeket, az alapanyagokat pedig igyekeznek teljes egészében felhasználni.

Sokkal nehezebb a pontos tervezés a kórházakban, ahol évente 9,3 millió adag ételt készítenek el, viszont ennek 28%-a landol a kukában. Sok beteget ugyanis váratlanul vesznek fel, illetve engednek haza az osztályról, ráadásul a betegek és az idősek általában kevesebbet esznek. Éppen ezért nagyon fontos a jó kommunikáció a kórházi osztályok és a konyha között, illetve, hogy a betegeknek több választási lehetősége legyen, vagy előre lemondhassák a menü egy részét.

A Bécsi Nyugdíjasotthonok Kuratóriuma szintén több intézkedést is bevezetett, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást. A termelőktől például a teljes almatermést megveszik – a hullott, ütődött és nem szabványos gyümölcsökkel együtt. Utóbbit feldolgozzák almalének, rétestölteléknek, kompótnak, a szép gyümölcsöket pedig a lakók kapják például uzsonnára. Így sokkal olcsóbb lesz a beszerzés, ugyanakkor bio minőségű gyümölcshöz jutnak.

Intézményei mellett maga Bécs Városa is számos módon támogatja az élelmiszerpazarlás elkerülését. Irányelvet dolgozott ki, amely mind a cégek mind a magánemberek számára tippeket ad, hogy kiknek, milyen formában adhatják oda a felesleges élelmiszerkészleteiket. Bécsben már több mint hatvan olyan kezdeményezés és szociális intézmény van, amelyek maguk is szívesen fogadnak élelmiszereket, illetve továbbadják rászorulóknak.


Már a horvátok is nehezítettek a határátkelésnél

Már a horvátok is nehezítettek a határátkelésnél 

Szlovákia és Ausztria után április 15-től Horvátország is ideiglenes határellenőrzést rendelt el.
Lezuhant egy drótkötélpálya kabinja – többen meghaltak

Lezuhant egy drótkötélpálya kabinja – többen meghaltak 

Az olaszországi Nápoly közelében történt a tragédia, a Faito-hegyre vezető drótkötélpályán.
Felújítják a világ egyik leghíresebb épületét

Felújítják a világ egyik leghíresebb épületét 

Már hozzá is láttak.
World Tourism Film Awards: idén is díjazzák a világ legjobb turisztikai kisfilmjeit

World Tourism Film Awards: idén is díjazzák a világ legjobb turisztikai kisfilmjeit  

Főszerkesztőnk is a nemzetközi zsűri tagja.
Ingyenes és pénztárcabarát dubaji programok

Ingyenes és pénztárcabarát dubaji programok 

Sokan azt gondolják, hogy Dubajban csak költséges szórakozás várja a látogatókat. Szerencsére ez nem így van, hiszen számos ingyenes látnivalót is találunk, ha Dubajba látogatunk.
Magyar kortársművészet Milánóban

Magyar kortársművészet Milánóban 

A Magyar Divat & Design Ügynökség szervezésében megvalósult Budapest Select – A VVoven View kiállítás több mint 8000 érdeklődőt fogadott a Milan Design Week során, az 5VIE designnegyed egyik kiemelt helyszíneként.
Bizonyítékot találtak arra, mi volt valójában a Stonehenge funkciója

Bizonyítékot találtak arra, mi volt valójában a Stonehenge funkciója 

Ez az a hely, amiről már mindenki hallott, és látta fotókon, de kevesen tudják, miért is épült valójában?
Felmérés: a fiatal generáció lemond a luxuscikkekről, csakhogy utazhasson

Felmérés: a fiatal generáció lemond a luxuscikkekről, csakhogy utazhasson 

Idén inkább utaznak a fiatalok, minthogy megvegyék a legújabb okostelefont.
A világ legnagyobb vizicsatája

A világ legnagyobb vizicsatája 

A hatalmas vízipisztolyos csata a Fehér Lótusz (White Lotus) filmsorozat egyik legfrissebb epizódjában is szerepet kapott.
Oszakai Világkiállítás: nyitva a Magyar Pavilon

Oszakai Világkiállítás: nyitva a Magyar Pavilon 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg a 2025-ös Oszakai Világkiállítás Magyar Pavilonját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.