Extrém hőség Görögországban és Cipruson

Szélsőséges forróság uralkodik már a nyári szünidő kezdetekor a Földközi-tenger keleti részén, Nyugat-Cipruson már erdőtüzek pusztítanak.

Cipruson a hőmérséklet már eléri a 43 °C-ot és várhatóan a hétvégén is folytatódik a hőség. A népszerű ciprusi üdülőhely, Paphos közelében az erős szél miatt a tűzoltók csak nehezen tudják megfékezni a tüzet emiatt speciális csapatok érkeztek Görögországból és Jordániából. Több szárazföldi falut kiürítettek, és jó néhány utat lezártak attól tartva, hogy a tűz a közeli reptér forgalmát is veszélyeztetni fogja. Szerencsére ez idáig nem történt meg.

Valamivel keletebbre, a görög szárazföldön és szigeteken is rendkívüli hőség tapasztalható. A súlyos erdőtüzek miatt tavaly júliusban körülbelül 20 000 nyaralót kellett evakuálni Rodoszról, derült ki az independent.co.uk cikkéből.

2021 augusztusában szintén az extrém forróság miatt lángoltak Rodosz erdői
2021 augusztusában szintén az extrém forróság miatt lángoltak Rodosz erdői
Fotó: depostiphotos

Mint írják, Athén szintén a nyár első hőhullámával kénytelen szembe nézni. Szerdán bezárták az Akropoliszt és felfüggesztették az iskolai oktatást. A városi hatóságok szerdán több órára leállították a szemétszállítást, és hét légkondicionált teret nyitottak meg a nagyközönség előtt. 

Görögország az éghajlati változásoknak az egyik leginkább kitett ország Európában. Tavaly az egyre fokozódó forróság halálos erdőtüzeket szított, a rendszertelen esőzések pedig hatalmas árvizeket okozva tették tönkre a termést és sokak megélhetését.

A mostani krízis leküzdése érdekében Görögország elindított egy 2,1 milliárd eurós programot, amelynek célja a víztartályhajó-flottájának korszerűsítése és a mesterséges intelligencia által vezérelt érzékelőhálózat létrehozása a füst észlelésére még a korai szakaszban, de az új berendezések bevetése csak a jövő évben indulhat el...

 

 


Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.