Járvány előtti szinten az osztrákok utazási kedve

Tízből kilenc osztrák idén több utazást is tervez, de jobban odafigyelnek az árakra – derül ki a Reufa utazási iroda szokásos év elejei utazási barométer felméréséből - írja a GD Consulting.

Az 1500-as mintán végzett reprezentatív kutatás szerint töretlen az osztrákok utazási kedve, ám a magas infláció miatti drágulás némileg változtat az idei utazási terveken. Az utazásokra és a nyaralásra szánt büdzsére idén fejenként átlagosan 1700 eurót szánnak Ausztriában, amely 150 euróval több, mint a tavalyi hasonló kutatásnál mért érték. Ennek jórészt a drágulás az oka, értelmezte az adatokat Helga Freund, a Ruefa ügyvető igazgatója, aki szerint utazási irodáiknál átlagban 8 százalékkal drágulnak az utazási csomagok. Időben történő előfoglalással azonban akár 40 százalékos kedvezményt is el lehet érni – érvelt az irodák és a korai döntés mellett Helga Freund.

A felmérés szerint a válaszadók 61 százaléka „jelentős mértékben” érzi az árak változását, csak 24 százalékuk mondta azt, hogy „egyáltalán nem érzi” a drágulást, illetve az nincs kihatással idei utazási döntéseire. A spórolásnak különböző technikáival kísérleteznek idén az osztrákok: 16 százalékuk a főszezonon kívül tervezi a nyaralását, míg 14 százalékuk kedvezőbb árú szálláshely kiválasztásával gondolja csökkenteni kiadásait. A megkérdezettek további 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább helyben fogja majd vissza a költekezést, ám a szálláson nem spórol, míg 13 százalékra tehető azok aránya, akik inkább kevesebbszer utaznak, így csökkentve éves szinten az utazási kiadásokat. A válaszadók 12 százaléka választja az a spórolási taktikát, hogy eleve olyan desztinációt választ, amely jó ár-érték aránnyal bír a turisztikai szolgáltatások terén. A válaszadók 10 százaléka a last minute ajánlatokban reménykedik, a fennmaradó rész pedig vegyes technikákat alkalmaz.

Forrás: GD Consulting


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.