Magyar sikerek a Kulináris Olimpián

A négy évenként megrendezésre kerülő Kulináris Olimpiára 59 ország közel 2000 versenyzője érkezett a világ minden pontjáról. A mostani, erfurti rendezvény minden eddiginél nagyobb volt és megannyi újítás várta a résztvevőket.

A résztvevők:

  • 32 nemzeti válogatott
  • 20 junior nemzeti válogatott
  • 20 közétkeztetési csapat
  • 59 regionális csapat
  • 802 egyéni kiállító
  • 85 gyümölcs- és zöldségszobrász

Üvegfalú látványkonyhák

18 üvegfalú látványkonyhában zajlott naponta a nemzeti és nemzeti junior, valamint a közétkeztetési csapatok élő melegkonyhás versenye, mely az üvegfalnak köszönhetően közvetlenül megközelíthető és minden mozzanatában követhető volt a közel 30.000 látogatónak.

Érmek és zsűrizés

Érmek tekintetében a rendszer a borminősítéséhez hasonló, vagyis a kategóriákon belül több arany-, ezüst-, illetve bronzérmet is kiosztanak a több száz versenyzőnek és versenymunkának. A zsűri a részletes és összetett szempontrendszert figyelembe véve határozza meg a munkák összpontszámát, amely alapján kiderül, hogy ki, milyen minősítést ér el. A négy nap végén pedig feláll a végleges rangsor és kiderül minden kategóriában, hogy kik a legjobbak, kik az abszolút olimpiai bajnokok.

IKA Culinary Olympics

Az első kulináris olimpiát 116 évvel ezelőtt, 1900-ban rendezték meg Frankfurtban. Az akkor még inkább európai esemény története során világméretűre nőtte ki magát, és idén már 24. alkalommal várta a versenyzőket a világ minden pontjáról. A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagy sikerű IKA szakkiállítás része. A versenyen nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők is részt vesznek.

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) 1968-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a gasztronómiában dolgozó és tevékenykedő szakembereket, mint a szakács, cukrász, felszolgáló, barista, sommelier, mixer, pék és szállodás. A Szövetség mintegy 1400 tagjával azon dolgozik, hogy értékek mentén képviselje a szakmát mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról, a professzionális fine diningtól egészen a hagyományos, népi konyháig. Az elmúlt fél évszázadban képviseltette magát minden kulináris olimpián és világversenyen.

ÖSSZETETT EREDMÉNYEK (és azok a kategóriák, ahol indultak magyarok, kiemelve a legjobb hazai versenyzőket helyezésükkel)

NEMZETI VÁLOGATOTTAK:

  1. Szingapúr
  2. Finnország
  3. Svájc

JUNIOR NEMZETI VÁLOGATOTTAK:

  1. Svédország
  2. Svájc
  3. Norvégia

KÖZÉTKEZTETÉSI CSAPATOK:

  • 11. hely / 20 – Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott (első helyen az elért helyezés / résztvevő csapatok összlétszáma)

REGIONÁLIS CSAPATOK:

  • 13. hely / 52 – Békés Megyei Culinary Team II.

SZAKÁCS (hidegkonyhai) kategória:

  • 4. hely / 211 – Szabó Csaba (Törökbálint)

CUKÁSZ kategória:

  • 9. hely / 27 – Takács Bernadett (Zalaegerszeg)

CUKÁSZATI ARTISZTIKA kategória:

  • 7. hely / 234 – Erdős Hanna (Tiszaföldvár)

SZAKÁCS ARTISZTIKA kategória:

  • 58. hely / 97 – Osztrovszki Ildikó (Szolnok)

Magyar versenyzők napi eredményei és érmei:

1. nap: 

  • Nemzeti Katonaszakács Magyar Válogatott – ezüst

Regionális csapat kategória:

  • Hajdúsági Regionális Culinary Team – diploma

Cukrászok:

  • Magyarné Fekete Veronika (Budapest) – ARANY
  • Kovács János (Kiskunfélegyháza) – ARANY
  • Kiss Podmanicky Krisztina (Komárom) – ezüst

Szakácsok:

  • Kelemen Roland (Hunguest Hotels) – ezüst
  • Imre György (Békéscsaba) – bronz

2. nap:

Regionális csapat kategória:

Békés Megyei Culinary Team I. – bronz

Szakács kategória:

  • Szabó Csaba (Törökbálint – Like Bisztró) – arany
  • Horváth Ferenc (Kisújszállás) – bronz
  • Németh Tibor (Sárvár, Sopron) – bronz
  • Rékási Tibor (Martfű) – bronz
  • Borda Attila (Sárvár) – diploma
  • Cziránku István (Nyíregyháza) – diploma
  • Mezei Zoltán (Sárvár) – diploma
  • Tanács Attila (Budapest) – diploma

Cukrász kategória:

  • Takács Bernadett (Zalaegerszeg) – ezüst

Cukrászati artisztika:

  • Erdős Hanna (Tiszaföldvár) – ARANY
  • Kovács János (Kiskunhalas) – ezüst
  • Ágoston-Major Beáta (Szeged) – bronz
  • Veress Andrea Hajnalka (Budapest) – bronz
  • Németh Tibor (Sárvár, Sopron) – 2x diploma

3. nap:

Szakács:

  • Huszár Tibor (Nyíregyháza) – ezüst
  • Pozsár Bence (Debrecen) – bronz
  • Balog Szabolcs (Debrecen) – bronz
  • Gajdán Antal (Hajdúböszörmény) – diploma
  • Gajdán Attila (Hajdúböszörmény) – diploma

Szakács artisztika:

  • Osztrovszki Ildikó (Szolnok) – ezüst

Cukrászati artisztika:

  • Jennifer Melanie Ziemons (Budapest) – arany
  • Szabó Sándor (Mátészalka) – arany
  • Tóth László (Kisújszállás) – bronz és bronz

4. nap:

Közétkeztetési csapat – élő melegkonyha:

  • Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott – ezüst 

Regionális csapatok:

  • Békés Megyei Culinary Team II. – ezüst

Szakács:

  • Brunner Attila (Pécs) – bronz
  • Konyári Sándor (Nyíregyháza) – diploma
  • Törőcsik Zoltán (Svédország) – diploma

Szakács artisztika:

  • Ambrus György Krisztián (Gyula) – bronz
  • Patkó Károly (Tiszaföldvár) – bronz

Cukrász artisztika:

  • Tóth Anita (Budapest, Gyál) – ezüst
  • Kiss Ibolyka (Bicske) – ezüst
  • Bereczki Attila (Fehérgyarmat) – diploma

A versenyről és a magyar csapat szerepléséről folyamatos hírek és képek jelentek meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Facebook oldalán, mely visszatekinthető: https://www.facebook.com/magyarnemzetigasztronomiaiszovetseg/

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: MNGSZ


Proko Travel: így hozták haza utasaikat az elsötétült Lisszabonból

Proko Travel: így hozták haza utasaikat az elsötétült Lisszabonból 

Áramszünet, káosz, törölt járatok .
Catania kincsei

Catania kincsei 

Szent Ágota szomorú legendája összefonódik Szicília második legnagyobb városa, Catania történelmével.
Helyszíni beszámoló az Osztrák Utazási Szövetség tavaszi kongresszusáról

Helyszíni beszámoló az Osztrák Utazási Szövetség tavaszi kongresszusáról 

Idén először a kongresszust minősített zöld rendezvényként szervezték, megfelelve ezzel az osztrák környezetvédelmi védjegy kritériumainak.
Csak online foglalással látogatható ezentúl a híres Kék Lagúna

Csak online foglalással látogatható ezentúl a híres Kék Lagúna 

Látogatói foglalási rendszer kerül bevezetésre a Comino-i Kék Lagúna ökológiai védelme érdekében.
Útmutató a Hajnan-szigetre készülőknek – MUISZ-tanulmányút, 2. rész

Útmutató a Hajnan-szigetre készülőknek – MUISZ-tanulmányút, 2. rész 

Ha a „kínai Hawaii”-nak nevezett üdülőszigetre tervez nyaralást vagy utazási irodásként oda szervez csoportokat/egyéni utasokat – íme, néhány hasznos tanács.
A RateHawk közzétette a 2024-es év üzleti eredményeit

A RateHawk közzétette a 2024-es év üzleti eredményeit 

A foglalások száma 67 százalékkal növekedett
Lezárult az Invia Group felvásárlása

Lezárult az Invia Group felvásárlása 

A WP Holding véglegesítette a vezető európai turisztikai vállalat, az Invia Group SE részvényeinek 100 százalékos felvásárlását. Az akvizíció értéke 242,8 millió euró volt.
A Bécsi Szimfonikusok igencsak rendhagyó helyen koncertezik

A Bécsi Szimfonikusok igencsak rendhagyó helyen koncertezik 

Május 22-én és 23-án a Bécsi Szimfonikusok Barokkegyüttese két koncertet ad az osztrák főváros egyik különleges pontján.
Japán sztárépítészek Oszakában: ilyen lesz Pesten az Új Nemzeti Galéria

Japán sztárépítészek Oszakában: ilyen lesz Pesten az Új Nemzeti Galéria 

Az új múzeumépület a tervek szerint az egykori Petőfi Csarnok helyén épül fel.
Hatalmas a káosz: áramszünet három dél-európiai országban – frissítve

Hatalmas a káosz: áramszünet három dél-európiai országban – frissítve 

A döbbenetes méretű áramkimaradás Spanyolországot, Portugáliát és Franciaország egyes részeit sújtja. Repülőterek is leálltak az egész régióban az áramkimaradás miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.