A résztvevők:
- 32 nemzeti válogatott
- 20 junior nemzeti válogatott
- 20 közétkeztetési csapat
- 59 regionális csapat
- 802 egyéni kiállító
- 85 gyümölcs- és zöldségszobrász
Üvegfalú látványkonyhák
18 üvegfalú látványkonyhában zajlott naponta a nemzeti és nemzeti junior, valamint a közétkeztetési csapatok élő melegkonyhás versenye, mely az üvegfalnak köszönhetően közvetlenül megközelíthető és minden mozzanatában követhető volt a közel 30.000 látogatónak.
Érmek és zsűrizés
Érmek tekintetében a rendszer a borminősítéséhez hasonló, vagyis a kategóriákon belül több arany-, ezüst-, illetve bronzérmet is kiosztanak a több száz versenyzőnek és versenymunkának. A zsűri a részletes és összetett szempontrendszert figyelembe véve határozza meg a munkák összpontszámát, amely alapján kiderül, hogy ki, milyen minősítést ér el. A négy nap végén pedig feláll a végleges rangsor és kiderül minden kategóriában, hogy kik a legjobbak, kik az abszolút olimpiai bajnokok.
IKA Culinary Olympics
Az első kulináris olimpiát 116 évvel ezelőtt, 1900-ban rendezték meg Frankfurtban. Az akkor még inkább európai esemény története során világméretűre nőtte ki magát, és idén már 24. alkalommal várta a versenyzőket a világ minden pontjáról. A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagy sikerű IKA szakkiállítás része. A versenyen nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők is részt vesznek.
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) 1968-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a gasztronómiában dolgozó és tevékenykedő szakembereket, mint a szakács, cukrász, felszolgáló, barista, sommelier, mixer, pék és szállodás. A Szövetség mintegy 1400 tagjával azon dolgozik, hogy értékek mentén képviselje a szakmát mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról, a professzionális fine diningtól egészen a hagyományos, népi konyháig. Az elmúlt fél évszázadban képviseltette magát minden kulináris olimpián és világversenyen.
ÖSSZETETT EREDMÉNYEK (és azok a kategóriák, ahol indultak magyarok, kiemelve a legjobb hazai versenyzőket helyezésükkel)
NEMZETI VÁLOGATOTTAK:
- Szingapúr
- Finnország
- Svájc
JUNIOR NEMZETI VÁLOGATOTTAK:
- Svédország
- Svájc
- Norvégia
KÖZÉTKEZTETÉSI CSAPATOK:
- 11. hely / 20 – Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott (első helyen az elért helyezés / résztvevő csapatok összlétszáma)
REGIONÁLIS CSAPATOK:
- 13. hely / 52 – Békés Megyei Culinary Team II.
SZAKÁCS (hidegkonyhai) kategória:
- 4. hely / 211 – Szabó Csaba (Törökbálint)
CUKÁSZ kategória:
- 9. hely / 27 – Takács Bernadett (Zalaegerszeg)
CUKÁSZATI ARTISZTIKA kategória:
- 7. hely / 234 – Erdős Hanna (Tiszaföldvár)
SZAKÁCS ARTISZTIKA kategória:
- 58. hely / 97 – Osztrovszki Ildikó (Szolnok)
Magyar versenyzők napi eredményei és érmei:
1. nap:
- Nemzeti Katonaszakács Magyar Válogatott – ezüst
Regionális csapat kategória:
- Hajdúsági Regionális Culinary Team – diploma
Cukrászok:
- Magyarné Fekete Veronika (Budapest) – ARANY
- Kovács János (Kiskunfélegyháza) – ARANY
- Kiss Podmanicky Krisztina (Komárom) – ezüst
Szakácsok:
- Kelemen Roland (Hunguest Hotels) – ezüst
- Imre György (Békéscsaba) – bronz
2. nap:
Regionális csapat kategória:
Békés Megyei Culinary Team I. – bronz
Szakács kategória:
- Szabó Csaba (Törökbálint – Like Bisztró) – arany
- Horváth Ferenc (Kisújszállás) – bronz
- Németh Tibor (Sárvár, Sopron) – bronz
- Rékási Tibor (Martfű) – bronz
- Borda Attila (Sárvár) – diploma
- Cziránku István (Nyíregyháza) – diploma
- Mezei Zoltán (Sárvár) – diploma
- Tanács Attila (Budapest) – diploma
Cukrász kategória:
- Takács Bernadett (Zalaegerszeg) – ezüst
Cukrászati artisztika:
- Erdős Hanna (Tiszaföldvár) – ARANY
- Kovács János (Kiskunhalas) – ezüst
- Ágoston-Major Beáta (Szeged) – bronz
- Veress Andrea Hajnalka (Budapest) – bronz
- Németh Tibor (Sárvár, Sopron) – 2x diploma
3. nap:
Szakács:
- Huszár Tibor (Nyíregyháza) – ezüst
- Pozsár Bence (Debrecen) – bronz
- Balog Szabolcs (Debrecen) – bronz
- Gajdán Antal (Hajdúböszörmény) – diploma
- Gajdán Attila (Hajdúböszörmény) – diploma
Szakács artisztika:
- Osztrovszki Ildikó (Szolnok) – ezüst
Cukrászati artisztika:
- Jennifer Melanie Ziemons (Budapest) – arany
- Szabó Sándor (Mátészalka) – arany
- Tóth László (Kisújszállás) – bronz és bronz
4. nap:
Közétkeztetési csapat – élő melegkonyha:
- Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott – ezüst
Regionális csapatok:
- Békés Megyei Culinary Team II. – ezüst
Szakács:
- Brunner Attila (Pécs) – bronz
- Konyári Sándor (Nyíregyháza) – diploma
- Törőcsik Zoltán (Svédország) – diploma
Szakács artisztika:
- Ambrus György Krisztián (Gyula) – bronz
- Patkó Károly (Tiszaföldvár) – bronz
Cukrász artisztika:
- Tóth Anita (Budapest, Gyál) – ezüst
- Kiss Ibolyka (Bicske) – ezüst
- Bereczki Attila (Fehérgyarmat) – diploma
A versenyről és a magyar csapat szerepléséről folyamatos hírek és képek jelentek meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Facebook oldalán, mely visszatekinthető: https://www.facebook.com/magyarnemzetigasztronomiaiszovetseg/
Forrás: Vendég & Hotel Online
Forrás: MNGSZ