Magyar sikerek a Kulináris Olimpián

A négy évenként megrendezésre kerülő Kulináris Olimpiára 59 ország közel 2000 versenyzője érkezett a világ minden pontjáról. A mostani, erfurti rendezvény minden eddiginél nagyobb volt és megannyi újítás várta a résztvevőket.

A résztvevők:

  • 32 nemzeti válogatott
  • 20 junior nemzeti válogatott
  • 20 közétkeztetési csapat
  • 59 regionális csapat
  • 802 egyéni kiállító
  • 85 gyümölcs- és zöldségszobrász

Üvegfalú látványkonyhák

18 üvegfalú látványkonyhában zajlott naponta a nemzeti és nemzeti junior, valamint a közétkeztetési csapatok élő melegkonyhás versenye, mely az üvegfalnak köszönhetően közvetlenül megközelíthető és minden mozzanatában követhető volt a közel 30.000 látogatónak.

Érmek és zsűrizés

Érmek tekintetében a rendszer a borminősítéséhez hasonló, vagyis a kategóriákon belül több arany-, ezüst-, illetve bronzérmet is kiosztanak a több száz versenyzőnek és versenymunkának. A zsűri a részletes és összetett szempontrendszert figyelembe véve határozza meg a munkák összpontszámát, amely alapján kiderül, hogy ki, milyen minősítést ér el. A négy nap végén pedig feláll a végleges rangsor és kiderül minden kategóriában, hogy kik a legjobbak, kik az abszolút olimpiai bajnokok.

IKA Culinary Olympics

Az első kulináris olimpiát 116 évvel ezelőtt, 1900-ban rendezték meg Frankfurtban. Az akkor még inkább európai esemény története során világméretűre nőtte ki magát, és idén már 24. alkalommal várta a versenyzőket a világ minden pontjáról. A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagy sikerű IKA szakkiállítás része. A versenyen nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők is részt vesznek.

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) 1968-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a gasztronómiában dolgozó és tevékenykedő szakembereket, mint a szakács, cukrász, felszolgáló, barista, sommelier, mixer, pék és szállodás. A Szövetség mintegy 1400 tagjával azon dolgozik, hogy értékek mentén képviselje a szakmát mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról, a professzionális fine diningtól egészen a hagyományos, népi konyháig. Az elmúlt fél évszázadban képviseltette magát minden kulináris olimpián és világversenyen.

ÖSSZETETT EREDMÉNYEK (és azok a kategóriák, ahol indultak magyarok, kiemelve a legjobb hazai versenyzőket helyezésükkel)

NEMZETI VÁLOGATOTTAK:

  1. Szingapúr
  2. Finnország
  3. Svájc

JUNIOR NEMZETI VÁLOGATOTTAK:

  1. Svédország
  2. Svájc
  3. Norvégia

KÖZÉTKEZTETÉSI CSAPATOK:

  • 11. hely / 20 – Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott (első helyen az elért helyezés / résztvevő csapatok összlétszáma)

REGIONÁLIS CSAPATOK:

  • 13. hely / 52 – Békés Megyei Culinary Team II.

SZAKÁCS (hidegkonyhai) kategória:

  • 4. hely / 211 – Szabó Csaba (Törökbálint)

CUKÁSZ kategória:

  • 9. hely / 27 – Takács Bernadett (Zalaegerszeg)

CUKÁSZATI ARTISZTIKA kategória:

  • 7. hely / 234 – Erdős Hanna (Tiszaföldvár)

SZAKÁCS ARTISZTIKA kategória:

  • 58. hely / 97 – Osztrovszki Ildikó (Szolnok)

Magyar versenyzők napi eredményei és érmei:

1. nap: 

  • Nemzeti Katonaszakács Magyar Válogatott – ezüst

Regionális csapat kategória:

  • Hajdúsági Regionális Culinary Team – diploma

Cukrászok:

  • Magyarné Fekete Veronika (Budapest) – ARANY
  • Kovács János (Kiskunfélegyháza) – ARANY
  • Kiss Podmanicky Krisztina (Komárom) – ezüst

Szakácsok:

  • Kelemen Roland (Hunguest Hotels) – ezüst
  • Imre György (Békéscsaba) – bronz

2. nap:

Regionális csapat kategória:

Békés Megyei Culinary Team I. – bronz

Szakács kategória:

  • Szabó Csaba (Törökbálint – Like Bisztró) – arany
  • Horváth Ferenc (Kisújszállás) – bronz
  • Németh Tibor (Sárvár, Sopron) – bronz
  • Rékási Tibor (Martfű) – bronz
  • Borda Attila (Sárvár) – diploma
  • Cziránku István (Nyíregyháza) – diploma
  • Mezei Zoltán (Sárvár) – diploma
  • Tanács Attila (Budapest) – diploma

Cukrász kategória:

  • Takács Bernadett (Zalaegerszeg) – ezüst

Cukrászati artisztika:

  • Erdős Hanna (Tiszaföldvár) – ARANY
  • Kovács János (Kiskunhalas) – ezüst
  • Ágoston-Major Beáta (Szeged) – bronz
  • Veress Andrea Hajnalka (Budapest) – bronz
  • Németh Tibor (Sárvár, Sopron) – 2x diploma

3. nap:

Szakács:

  • Huszár Tibor (Nyíregyháza) – ezüst
  • Pozsár Bence (Debrecen) – bronz
  • Balog Szabolcs (Debrecen) – bronz
  • Gajdán Antal (Hajdúböszörmény) – diploma
  • Gajdán Attila (Hajdúböszörmény) – diploma

Szakács artisztika:

  • Osztrovszki Ildikó (Szolnok) – ezüst

Cukrászati artisztika:

  • Jennifer Melanie Ziemons (Budapest) – arany
  • Szabó Sándor (Mátészalka) – arany
  • Tóth László (Kisújszállás) – bronz és bronz

4. nap:

Közétkeztetési csapat – élő melegkonyha:

  • Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott – ezüst 

Regionális csapatok:

  • Békés Megyei Culinary Team II. – ezüst

Szakács:

  • Brunner Attila (Pécs) – bronz
  • Konyári Sándor (Nyíregyháza) – diploma
  • Törőcsik Zoltán (Svédország) – diploma

Szakács artisztika:

  • Ambrus György Krisztián (Gyula) – bronz
  • Patkó Károly (Tiszaföldvár) – bronz

Cukrász artisztika:

  • Tóth Anita (Budapest, Gyál) – ezüst
  • Kiss Ibolyka (Bicske) – ezüst
  • Bereczki Attila (Fehérgyarmat) – diploma

A versenyről és a magyar csapat szerepléséről folyamatos hírek és képek jelentek meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Facebook oldalán, mely visszatekinthető: https://www.facebook.com/magyarnemzetigasztronomiaiszovetseg/

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: MNGSZ


Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták

Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták 

Észak-Korea bejelentette, hogy Raszon, az orosz és kínai határ közelében fekvő város, újra megnyílik a külföldi turisták előtt.
Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben

Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben 

A Rász el-Haima Turisztikai Hivatal (RAKTDA) friss adatai szerint a vendégéjszakák száma rekordszintet ért a tavalyi évben.
Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben

Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben  

Nagyobb sportesemények, menő zenei programok, inspiráló lassú utak, alternatív úti célok.
Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál

Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál  

Velence idén még a szokásosnál is különlegesebb karnevált rendez: 18 napos ünnep február 14-től március 4 -ig tart a város csatornáin, hídjain és terein.
Merre indulnak idén az amerikai turisták?

Merre indulnak idén az amerikai turisták? 

Ha ma Amerika szóba kerül, a Los Angeles-i szörnyű tűzvész vagy Trump beiktatása a fő téma.
Újra népszerűek az utazási irodák?

Újra népszerűek az utazási irodák?  

A Z generáció tagjainak 38 százaléka nem online foglal.
Indul a bécsi báli szezon –  fokozott rendőri biztonsági intézkedések

Indul a bécsi báli szezon – fokozott rendőri biztonsági intézkedések 

Az osztrák rendőrség tagjai több mint egy hónapon át fokozottan védik a parketten keringőzőket. A báli szezon csúcseseményét, a bécsi operabált idén február 27-én tartják.
Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB

Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB 

Az esemény idén is különleges élményt kínál a „világ körüli utazás négy nap alatt” mottó jegyében.
Horvátországi adatok  magyar vendégérkezésekről

Horvátországi adatok magyar vendégérkezésekről 

 Az adatokból az is kiderült, hogy nemcsak a nyári hónapokban választják úti célul az országot.
Megvan a földkerülő verseny győztese

Megvan a földkerülő verseny győztese 

A francia Charlie Dalin nyerte meg a tizedik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.