Törökországot az Európa Tanács az olajfa útvonal részeként ismeri el, hiszen az ország szinte minden régiójában folyik olajbogyó-termesztés. Az Égei-tenger partvidékén Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın és Muğla tartományok a legfontosabb központok. Az olajfa-útvonalon az első megálló az Adatepe Olajbogyó és Olívaolaj Múzeum Çanakkaléban, ahol végigkövetheti az olívaolaj készítésének útját.
Az olajfa-termesztés leginkább az Égei-tenger vidékén koncentrálódik, itt található az ország olajfáinak 75 százaléka.
Az olajbogyók júniusban virágoznak, és nyár végéig érnek meg, majd ősszel megkezdődik a szüret. A szüret hagyománya több száz éve hozza össze a családokat, közösségeket és látogatókat, hogy közösen ünnepeljék az olajbogyót, amely központi szerepet játszik a régió kultúrájában és konyhájában. Az Égei-tengeren hagyományosan kézzel szedik az olajbogyót, amely megőrzi a termés minőségét, miközben mély kapcsolatot ápol a földdel és a munkával.
A leszedett olajbogyók helyi malmokba vagy üzemekbe kerülnek, ahol azokat gyorsan préselik, és palackozzák a magas minőségű olívaolajat. Az olívaolaj központi szerepet játszik az égei-tengeri konyhában, felerősítve az ételek ízét. Az olívaolajjal készült ételek, mint például az articsókák és a cukkinivirágok, egészségesek és ízletesek, kihangsúlyozva a friss összetevők ízét. Az olívaolajjal készült saláták pedig minden étkezés elengedhetetlen kísérői.