Nagy-Britannia mezőgazdasága már rövidtávon is veszélyes a biodiverzitásra

A State of Nature című tanulmány mintegy 7000 faj adatait vizsgálta több mint 70 szervezet segítségével - írta a BBC.com. A jelentés szerint minden ötödik növényfajt, a gombák és zuzmók 15 százalékát, a gerincesek 40 százalékát és a gerinctelenek 12 százalékát, az emlősfajok 26 százalékát fenyegeti a kihalás.

A kutatás szerint a "főbb fajok" 60 százalékának populációja csökkent 1970 óta. A vizsgált fajok egyedeinek átlagos száma 13 százalékkal csökkent. A vadvilág egyre gyorsabban változik, a kutatók arra jutottak, hogy a fajok több mint felének az egyedszáma vagy gyorsan csökkent, vagy növekedett az elmúlt 10 évben.

A kutatás eredményei szerint a faji sokszínűség csökkenésének egyik fő oka a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válása. Miközben ezzel növekedett az élelmiszertermelés, "drámai hatással volt a farmvidékek vadvilágára". A növényvédő szerekkel kezelt termőterületek 53 százalékkal növekedtek 1990 és 2010 között.

A vadvilágbarát földművelés "segíthet lelassítani a populációk csökkenését, de nem elegendő a folyamat megállításához és visszafordításához" - áll a jelentésben, mely kiemeli a klímaváltozás jelenleg is tartó hatásait.

A brit nemzeti meteorológiai szolgálat (Met Office) szerint Nagy-Britannia 10 legmelegebb évét 2002 óta mérték. A klímaváltozás "messzemenő változásokat idézett elő az ország vadvilágában, a fajok elterjedésében és ökológiájában, és ez folytatódni fog évtizedeken vagy akár évszázadokon át" - írják a tudósok.

A kutatás szerzői szerint Nagy-Britanniában számos faj, köztük madarak, pillangók, lepkefélék és szitakötők az elmúlt 4 évtizedben fokozatosan északra húzódtak, évtizedenként átlagosan 20 kilométerrel. A melegedő tengerek változásokat idéztek elő a planktonok és a halak eloszlásában.


Mediterrán élményvilág: török turisztikai workshop Budapesten

Mediterrán élményvilág: török turisztikai workshop Budapesten 

Személyes kapcsolatépítés, naprakész információk, álomvideók.
Fesztiválok, történelem, helyi konyha, borélmények  – vár a pozsonyi nyár

Fesztiválok, történelem, helyi konyha, borélmények – vár a pozsonyi nyár 

Pozsony és környéke idén nyáron is meglepetésekkel, élményekkel és felfedezésre váró kincsekkel csábítja az érdeklődőket.
Prado festmények a tavalyi valenciai áradások sújtotta települések utcáin

Prado festmények a tavalyi valenciai áradások sújtotta települések utcáin 

A madridi Prado múzeum leghíresebb festményeiből nyílt szabadtéri tárlat a valenciai régióban, a tavaly őszi áradások sújtotta 12 település utcáin.
Romániában terjeszkedik az egyik legnagyobb lengyel utazási iroda

Romániában terjeszkedik az egyik legnagyobb lengyel utazási iroda 

A lengyel cég csütörtökön fuzionálásról szóló előzetes megállapodást írt alá a Paralela 45 utazási irodával.
Marie Antoinette a Pozsonyi várban

Marie Antoinette a Pozsonyi várban 

A „Marie Antoinette – Bécstől Versailles-ig és egészen a guillotine alá” címet viselő kiállítás a Pozsonyi vár lovagtermében kapott helyet.
Elit golfverseny a Turkish Airlines szervezésében

Elit golfverseny a Turkish Airlines szervezésében 

A világ élvonalbeli golfozóit felvonultató 2025-ös Turkish Airlines Open négy napon át kínált világszínvonalú sportélményt az antalyai Regnum Carya Golf & Resort pályáján.
Mérgező füstfelhő Sevillánál

Mérgező füstfelhő Sevillánál 

Feltételezhetően mérgező füstfelhő miatt mintegy 80 ezer ember nem mehet ki a szabadba Sevilla környékén.
Földrengés Görögországban

Földrengés Görögországban 

Erős földrengés rázta meg Kréta térségét, károkról nem érkezett jelentés.
Hajnan varázsa: egzotikum, élmények – helyszíni beszámoló

Hajnan varázsa: egzotikum, élmények – helyszíni beszámoló  

A hazai utazási irodásokkal közösen felfedeztük Kína trópusi üdülőparadicsomát.
Egyre több kék zászlós strand a spanyoloknál

Egyre több kék zászlós strand a spanyoloknál 

A legtöbb, 164 zászlós strand a kelet spanyolországi Valencia tartományban található.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.