Nagy-Britannia mezőgazdasága már rövidtávon is veszélyes a biodiverzitásra

A State of Nature című tanulmány mintegy 7000 faj adatait vizsgálta több mint 70 szervezet segítségével - írta a BBC.com. A jelentés szerint minden ötödik növényfajt, a gombák és zuzmók 15 százalékát, a gerincesek 40 százalékát és a gerinctelenek 12 százalékát, az emlősfajok 26 százalékát fenyegeti a kihalás.

A kutatás szerint a "főbb fajok" 60 százalékának populációja csökkent 1970 óta. A vizsgált fajok egyedeinek átlagos száma 13 százalékkal csökkent. A vadvilág egyre gyorsabban változik, a kutatók arra jutottak, hogy a fajok több mint felének az egyedszáma vagy gyorsan csökkent, vagy növekedett az elmúlt 10 évben.

A kutatás eredményei szerint a faji sokszínűség csökkenésének egyik fő oka a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válása. Miközben ezzel növekedett az élelmiszertermelés, "drámai hatással volt a farmvidékek vadvilágára". A növényvédő szerekkel kezelt termőterületek 53 százalékkal növekedtek 1990 és 2010 között.

A vadvilágbarát földművelés "segíthet lelassítani a populációk csökkenését, de nem elegendő a folyamat megállításához és visszafordításához" - áll a jelentésben, mely kiemeli a klímaváltozás jelenleg is tartó hatásait.

A brit nemzeti meteorológiai szolgálat (Met Office) szerint Nagy-Britannia 10 legmelegebb évét 2002 óta mérték. A klímaváltozás "messzemenő változásokat idézett elő az ország vadvilágában, a fajok elterjedésében és ökológiájában, és ez folytatódni fog évtizedeken vagy akár évszázadokon át" - írják a tudósok.

A kutatás szerzői szerint Nagy-Britanniában számos faj, köztük madarak, pillangók, lepkefélék és szitakötők az elmúlt 4 évtizedben fokozatosan északra húzódtak, évtizedenként átlagosan 20 kilométerrel. A melegedő tengerek változásokat idéztek elő a planktonok és a halak eloszlásában.


Ki az az írónő, akinek művei turisták ezreit csábítják Angliába?

Ki az az írónő, akinek művei turisták ezreit csábítják Angliába? 

Évek óta tart szülőhazájában a Jane Austen-láz.
A spanyolok megelégelték a sok füstölést

A spanyolok megelégelték a sok füstölést 

A dohányzásmentes terek bővítésére, a korlátozások kiterjesztésére készül a spanyol kormány a dohánytörvény tervezett módosításával.
Indul a főszezon az IBUSZ-nál

Indul a főszezon az IBUSZ-nál 

A toplistás úti célok között továbbra is Görögország, Törökország és Spanyolország állnak az élen.
Adománygyűjtő kampány Parajd megmentésére

Adománygyűjtő kampány Parajd megmentésére 

A térség egyik legfontosabb látványossága vált elérhetetlenné, és ezzel együtt számos helyi vállalkozás és család megélhetése is veszélybe került.
Rendhagyó űrakció az osztrákoknál

Rendhagyó űrakció az osztrákoknál 

A Strauss-emlékév alkalmából a Kék Duna keringő digitális változatát elektromágneses hullámokra ültetve lőtték ki az űrbe.
Több külföldi, kevesebb belföldi turista Romániában

Több külföldi, kevesebb belföldi turista Romániában 

Romániában 2,5 százalékkal csökkent a turisták száma áprilisban.
Ajándék közösségi program Bécsben

Ajándék közösségi program Bécsben 

Bécs újabb lépést tesz az ifjúság bevonása és a társadalmi egyenlőség erősítése felé.
Büntetik Dél-Olaszországban a fürdőruhában sétáló turistákat

Büntetik Dél-Olaszországban a fürdőruhában sétáló turistákat 

A településvezető kedden aláírt rendelkezése a csaknem tizenkilencezer lakosú város történelmi központjára vonatkozik.
Allianz: idén a magyarok 70 százaléka biztosan utazik, de a legtöbben egy hétre

Allianz: idén a magyarok 70 százaléka biztosan utazik, de a legtöbben egy hétre 

Bár a magyarok többsége idén is készül nyaralni, a pihenés célja, hossza és gyakorisága már igen változatos képet mutat.
Megfontoltan költenek a nyári vakációra a magyarok

Megfontoltan költenek a nyári vakációra a magyarok  

A többség igyekszik a nyári pihenést úgy megszervezni, hogy a pénzügyi lehetőségek összhangban legyenek a nyaralási elképzelésekkel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.