Siena városa magatartási útmutatóval igyekszik "megnevelni" a turistákat

Utcán ne szemeteljünk, ne a műemlékek tetején fogyasszuk el uzsonnánkat, ne focizzunk a középkori utcákon.

Többek között ezek a figyelmeztetések szerepelnek abban az olasz és angol nyelvű prospektusban, amely a Sienába látogatókra vonatkozó magatartási szabályokat tartalmazza.

A város információs pontjain osztott és interneten is elérhető útmutató mindenekelőtt arra kéri az olasz és külföldi turistákat, hogy a rendelkezésükre bocsátott illemhelyeket használják, és a hulladékot a tárolókba dobják.

"A józan észt kell használni a város védelme érdekében, meg akarjuk őrizni Siena méltóságát"- mondta Barbara Magi a helyi önkormányzat környezetvédelmi tanácsosa a Siena News hírportálnak pénteken.

Hangsúlyozta, hogy a magatartási kódexet megsértőket a városi rendőrök megbírságolhatják, a beszedett összeget pedig a városra fordítják majd. Újdonságnak számít, hogy megtiltották a szabadtéri ételfogyasztást a történelmi műemlékeknél, például a központi Piazza del Campo téren vagy a paloták és templomok utcára néző bejárati lépcsőin.

A turisták tizenkét kijelölt zöldterület közül választhatnak, ahol a földre telepedve elfogyaszthatják az otthonról hozott vagy Sienában vásárolt élelmet. Barbara Magi hozzátette, egyre több a reggel érkező, este távozó látogató, de ettől még nem kell "illetlen magatartással megsérteni" Siena városát és lakosait.

Siena egész városa 1995 óta az UNESCO világöröksége részét képezi, a jellegzetes kagyló alakú Piazza del Campo a 12. század óta áll. "A Campón nem szabad kerékpározni, frizbivel játszani és focizni sem" - figyelmeztetett Barbara Magi. A város a Palio nevű történelmi lovas körversenyre készül, melynek helyszíne éppen a Campo lesz augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, amikor több százezren lepik el Sienát.

Forrás: MTI


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.