Székfoglaló

Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar (a korábbi Klassz helyén, az  Oktogonnál, az Andrássy úton), ahol az erdélyi és székely konyha legjobbjait kínálják mostantól vendégeiknek. A nyitás alkalmával kóstoltuk kínálatukat.

Ősi receptek a modern konyhatechnológia ötvözésével - ez a ház séfjének, Réti Sebestyén koncepciójának lényege. Akinek a neve ha ismerősen cseng, az nem véletlen, hiszen a SZÉK konyhafőnöke korábban, négy éven át, a Dérynében vezette a konyhai munkát. Különleges módon készült, ősi recepteket felhasználó magyar, erdélyi és székely gourmet fogások kerülnek ki tőle és csapatától mostantól a vendégek elé.

Rovásírás a falon, tudás a konyhában

A vendégtér belső tereit rovásírások díszítik (nem tudtam megfejteni azokat, de Varga Szidónia, aki az új vendégváróhelyet üzemeltető cég ügyvezetője, segített: asztalhoz való jókívánságok, áldások szerepelnek rajta).

Amúgy a belső dizájn visszafogottan, egyszerűen elegáns, nem hivalkodó, és egyben otthonos. Bár a hely adottságaiból adódóan sajnos most a vendégtérben az egymás melletti hosszú asztalok nem felelnek meg a social distance szükségszerű elvárásainak, de csak elmúlik egyszer ez a borzalom, és akkor a SZÉK arra a helyre kerül Budapest gasztrotérképén, ahová adottságai, gasztronómiája alapján megérdemli: a fővárosiak, és a Budapestre látogató belföldi vendégek, valamint külföldről érkezők egyik kedvenc gasztropontja lesz.

Végre nem ízetlen újragondolt fogások

Lokációja, a konyhai csapat szakértelme, és az onnan kikerülő, a fővárosban egy eddig fehér foltként szereplő gasztroteret betöltő fogásai okán minden arra predesztinálja, hogy a SZÉK 2021 egyik nagy sikertörténete lesz.

A jó ételek mellé jó borok dukálnak. Mi dr. Balla Géza, az ismert nagytudású ménesi borász tételeit kóstoltuk a 7 fogásból álló bemutató menü mellé, és örömmel konstatáltuk, a Balla Pincészet borai ugyanolyan tökéletesen összerakottak, harmónikusak, akárcsak sok-sok éve, és remekül illik a mellé kerülő székely ízelítő falatokhoz.

A hely sikeréhez nyilván hozzájárul majd az is, hogy az új étterem háziasszonya, Kemenczei Andrea, aki korábban az Andante Borpatikában dolgozott, nemcsak a borokhoz ért, hanem szakács végzettsége révén a SZÉK séfjét is segíti nagyszüleitől, szüleitől hozott tapasztalatával.

Az elénk tálalt menü egyébként zseniálisan harmónikus volt. Minden egyes fogásnak volt íze, másnap is vissza tudok rá emlékezni, látszott pontosan miből készülhetett, milyen alapanyagok sorakozhattak a konyhán, amiből az ételeket megalkották. Nálam a töltött paprika vitte el a pálmát, először is, mert amúgy is imádom, de ezen a helyen tényleg fantasztikus ízvilággal, felejthetetlenül készítik.

Ember legyen a talpán, aki ezt végigeszi

Itt a teljes menüsor, előtte azonban egy háromnapos koplalás igencsak ajánlatos:

Puliszka burduf túróval, szalonnával

Borjú-bárány gombóccal bélelt csorbaleves, sok zöldséggel, tejföllel, lestyánnal

Töltött paprika kápiapaprikából, fátyol szalonnába öltöztetve

Böjtös töltött káposzta, vegetáriánusok is fogyaszthatják

Brassói sertésszűz, ropogós burgonyával

A híres miccs, zakuszkával, házi lepénykenyérrel (amúgy a ház kenyér kínálata szintén brutál jó)

Kürtöskalács, házi eperfagylalttal, kivül cukorral, grillázskrémbe burkolva

 

 

Forrás: Turizmus Online


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.