Ősi receptek a modern konyhatechnológia ötvözésével - ez a ház séfjének, Réti Sebestyén koncepciójának lényege. Akinek a neve ha ismerősen cseng, az nem véletlen, hiszen a SZÉK konyhafőnöke korábban, négy éven át, a Dérynében vezette a konyhai munkát. Különleges módon készült, ősi recepteket felhasználó magyar, erdélyi és székely gourmet fogások kerülnek ki tőle és csapatától mostantól a vendégek elé.
Rovásírás a falon, tudás a konyhában
A vendégtér belső tereit rovásírások díszítik (nem tudtam megfejteni azokat, de Varga Szidónia, aki az új vendégváróhelyet üzemeltető cég ügyvezetője, segített: asztalhoz való jókívánságok, áldások szerepelnek rajta).
Amúgy a belső dizájn visszafogottan, egyszerűen elegáns, nem hivalkodó, és egyben otthonos. Bár a hely adottságaiból adódóan sajnos most a vendégtérben az egymás melletti hosszú asztalok nem felelnek meg a social distance szükségszerű elvárásainak, de csak elmúlik egyszer ez a borzalom, és akkor a SZÉK arra a helyre kerül Budapest gasztrotérképén, ahová adottságai, gasztronómiája alapján megérdemli: a fővárosiak, és a Budapestre látogató belföldi vendégek, valamint külföldről érkezők egyik kedvenc gasztropontja lesz.
Végre nem ízetlen újragondolt fogások
Lokációja, a konyhai csapat szakértelme, és az onnan kikerülő, a fővárosban egy eddig fehér foltként szereplő gasztroteret betöltő fogásai okán minden arra predesztinálja, hogy a SZÉK 2021 egyik nagy sikertörténete lesz.
A jó ételek mellé jó borok dukálnak. Mi dr. Balla Géza, az ismert nagytudású ménesi borász tételeit kóstoltuk a 7 fogásból álló bemutató menü mellé, és örömmel konstatáltuk, a Balla Pincészet borai ugyanolyan tökéletesen összerakottak, harmónikusak, akárcsak sok-sok éve, és remekül illik a mellé kerülő székely ízelítő falatokhoz.
A hely sikeréhez nyilván hozzájárul majd az is, hogy az új étterem háziasszonya, Kemenczei Andrea, aki korábban az Andante Borpatikában dolgozott, nemcsak a borokhoz ért, hanem szakács végzettsége révén a SZÉK séfjét is segíti nagyszüleitől, szüleitől hozott tapasztalatával.
Az elénk tálalt menü egyébként zseniálisan harmónikus volt. Minden egyes fogásnak volt íze, másnap is vissza tudok rá emlékezni, látszott pontosan miből készülhetett, milyen alapanyagok sorakozhattak a konyhán, amiből az ételeket megalkották. Nálam a töltött paprika vitte el a pálmát, először is, mert amúgy is imádom, de ezen a helyen tényleg fantasztikus ízvilággal, felejthetetlenül készítik.
Ember legyen a talpán, aki ezt végigeszi
Itt a teljes menüsor, előtte azonban egy háromnapos koplalás igencsak ajánlatos:
Puliszka burduf túróval, szalonnával
Borjú-bárány gombóccal bélelt csorbaleves, sok zöldséggel, tejföllel, lestyánnal
Töltött paprika kápiapaprikából, fátyol szalonnába öltöztetve
Böjtös töltött káposzta, vegetáriánusok is fogyaszthatják
Brassói sertésszűz, ropogós burgonyával
A híres miccs, zakuszkával, házi lepénykenyérrel (amúgy a ház kenyér kínálata szintén brutál jó)
Kürtöskalács, házi eperfagylalttal, kivül cukorral, grillázskrémbe burkolva
Forrás: Turizmus Online