Székfoglaló

Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar (a korábbi Klassz helyén, az  Oktogonnál, az Andrássy úton), ahol az erdélyi és székely konyha legjobbjait kínálják mostantól vendégeiknek. A nyitás alkalmával kóstoltuk kínálatukat.

Ősi receptek a modern konyhatechnológia ötvözésével - ez a ház séfjének, Réti Sebestyén koncepciójának lényege. Akinek a neve ha ismerősen cseng, az nem véletlen, hiszen a SZÉK konyhafőnöke korábban, négy éven át, a Dérynében vezette a konyhai munkát. Különleges módon készült, ősi recepteket felhasználó magyar, erdélyi és székely gourmet fogások kerülnek ki tőle és csapatától mostantól a vendégek elé.

Rovásírás a falon, tudás a konyhában

A vendégtér belső tereit rovásírások díszítik (nem tudtam megfejteni azokat, de Varga Szidónia, aki az új vendégváróhelyet üzemeltető cég ügyvezetője, segített: asztalhoz való jókívánságok, áldások szerepelnek rajta).

Amúgy a belső dizájn visszafogottan, egyszerűen elegáns, nem hivalkodó, és egyben otthonos. Bár a hely adottságaiból adódóan sajnos most a vendégtérben az egymás melletti hosszú asztalok nem felelnek meg a social distance szükségszerű elvárásainak, de csak elmúlik egyszer ez a borzalom, és akkor a SZÉK arra a helyre kerül Budapest gasztrotérképén, ahová adottságai, gasztronómiája alapján megérdemli: a fővárosiak, és a Budapestre látogató belföldi vendégek, valamint külföldről érkezők egyik kedvenc gasztropontja lesz.

Végre nem ízetlen újragondolt fogások

Lokációja, a konyhai csapat szakértelme, és az onnan kikerülő, a fővárosban egy eddig fehér foltként szereplő gasztroteret betöltő fogásai okán minden arra predesztinálja, hogy a SZÉK 2021 egyik nagy sikertörténete lesz.

A jó ételek mellé jó borok dukálnak. Mi dr. Balla Géza, az ismert nagytudású ménesi borász tételeit kóstoltuk a 7 fogásból álló bemutató menü mellé, és örömmel konstatáltuk, a Balla Pincészet borai ugyanolyan tökéletesen összerakottak, harmónikusak, akárcsak sok-sok éve, és remekül illik a mellé kerülő székely ízelítő falatokhoz.

A hely sikeréhez nyilván hozzájárul majd az is, hogy az új étterem háziasszonya, Kemenczei Andrea, aki korábban az Andante Borpatikában dolgozott, nemcsak a borokhoz ért, hanem szakács végzettsége révén a SZÉK séfjét is segíti nagyszüleitől, szüleitől hozott tapasztalatával.

Az elénk tálalt menü egyébként zseniálisan harmónikus volt. Minden egyes fogásnak volt íze, másnap is vissza tudok rá emlékezni, látszott pontosan miből készülhetett, milyen alapanyagok sorakozhattak a konyhán, amiből az ételeket megalkották. Nálam a töltött paprika vitte el a pálmát, először is, mert amúgy is imádom, de ezen a helyen tényleg fantasztikus ízvilággal, felejthetetlenül készítik.

Ember legyen a talpán, aki ezt végigeszi

Itt a teljes menüsor, előtte azonban egy háromnapos koplalás igencsak ajánlatos:

Puliszka burduf túróval, szalonnával

Borjú-bárány gombóccal bélelt csorbaleves, sok zöldséggel, tejföllel, lestyánnal

Töltött paprika kápiapaprikából, fátyol szalonnába öltöztetve

Böjtös töltött káposzta, vegetáriánusok is fogyaszthatják

Brassói sertésszűz, ropogós burgonyával

A híres miccs, zakuszkával, házi lepénykenyérrel (amúgy a ház kenyér kínálata szintén brutál jó)

Kürtöskalács, házi eperfagylalttal, kivül cukorral, grillázskrémbe burkolva

 

 

Forrás: Turizmus Online


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.