Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében

Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében 

Ittunk egy mennyei trappistát, beszélgettünk egy titokzatos emberrel és megvizsgáltuk az unió szívét.
Szigorítaná az Airbnb és a Booking szabályozását az EU

Szigorítaná az Airbnb és a Booking szabályozását az EU 

Egy uniós tervezett szerint a jövőben több adatot lesznek kötelesek megosztani a helyi hatóságokkal az olyan szállásszolgáltató platformok, mint az Airbnb és a Booking.com. Ezentúl az internetre feltöltött adatokat is átláthatóbbá kell tennie az ingatlankiadásra szakosodott vállalatoknak.
Újabb szigorítás a csomagolóanyagok használata esetén

Újabb szigorítás a csomagolóanyagok használata esetén 

Az EU szakértői még rátesznek egy lapáttal a csomagolás újrahasznosítására területé. Pedig eddig sem volt könnyű betartani azokat az előírásokat, amelyeket be kell tartani mindenkinek - a környezet megóvása érdekében.
Megint a medve-ügy

Megint a medve-ügy 

Sepsiszentgyörgy polgármestere a barnamedve védett státuszának felülvizsgálatát kéri az EU-tól.
Felülvizsgálat alatt az EU-s jogszabályok

Felülvizsgálat alatt az EU-s jogszabályok 

Az utazási csomagokra és az utasok jogaira vonatkozó EU-s jogszabályok felülvizsgálata folyamatban van.
Azonnali utalásokat szorgalmaz az Európai Bizottság

Azonnali utalásokat szorgalmaz az Európai Bizottság 

Az Európai Bizottság (EB) olyan jogalkotási javaslatot fogadott el, amelynek célja, hogy az euróban történő átutalások az unióban bankszámlával rendelkező valamennyi polgár és vállalkozás számára azonnal elérhetővé váljanak.
EU-s közös döntés: enyhítenek a résidők eddigi szigorán

EU-s közös döntés: enyhítenek a résidők eddigi szigorán 

Megállapodtak szerdán az európai uniós tagállamok abban, hogy a légi közlekedési ágazatot súlyosan érintő koronavírus-járvány okozta rendellenességek miatt ideiglenes mentességet biztosítanak a résidőkre vonatkozó szabályok alól az uniós repülőtereken.
Egyre több tagállam támogatja az orosz turistavízum-kiadás felfüggesztését

Egyre több tagállam támogatja az orosz turistavízum-kiadás felfüggesztését 

Litvánia és Dánia is azt javasolja, az EU-tagországok ne adjanak turistavízumot orosz állampolgároknak.
Az EU frissítette az uniós beutazásokra vonatkozó ajánlásait

Az EU frissítette az uniós beutazásokra vonatkozó ajánlásait 

Az Európai Unió általános uniós ügyekért felelős Tanácsa frissítette az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazások ideiglenes korlátozására vonatkozó ajánlását, a módosítás értelmében a szabályok alkalmazásakor figyelembe kell venni az adott unión kívüli országban fennálló járványhelyzetet, valamint az érintett utazó egyéni helyzetét - közölte az uniós tanács kedden.
Kapkodják az ingyenes vonatbérleteket a fiatalok

Kapkodják az ingyenes vonatbérleteket a fiatalok 

Több mint hétszeres volt a túljelentkezés a magyar fiataloknak járó ingyenes európai vonatbérletekre, derül ki az EU-s program közleménye alapján.

EU-brit megállapodás a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról 

Az Európai Bizottság egyenértékűségi határozatot fogadott el Örményországgal és az Egyesült Királysággal a koronavírus elleni védettséget igazoló okmányok kölcsönös elfogadásáról, ezzel a két ország csatlakozott a koronavírus-járvány elleni küzdelmet célzó uniós rendszerhez.

Változik a címkézés a csomagolásokon 

Kötelező és egységes tápértékjelölés lesz az ételek csomagolásán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online megbeszélés keretében várja a véleményeket frontoldali tápértékjelölési rendszerekről.

EU-szigor az Amerikából érkezők beutazásakor 

Ismét utazási korlátozásokat vezetett be az Európai Unió az Egyesült Államokból érkezőkre. Amerikában ugyanis nő a koronavírus-fertőzések száma és sokan kerülnek kórházba a járvány miatt.

Az uniós igazolvány hamarosan leváltja a magyar védettségit 

Leghamarabb néhány napon belül, kevésbé optimista esetben május végéig összejöhet az intézmények közötti alku az uniós digitális oltási igazolványról, így tartható az a cél, hogy június 21-re jogszabály legyen az EU-n belüli nyári utazást megkönnyítő vívmányról – írja a Politico híre alapján a Portfolio.

Mégsem fogadja el az EU a kínai és az orosz oltást 

Az Euronews a korábbi információkkal ellentétben úgy értesült, hogy az unió közös védettségi igazolványát mégsem kaphatják meg azok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak.

Egységes vírusnyomkövetés a vakációra az unióban 

Az EU-tagállamok megállapodtak a koronavírus terjedését követő mobilalkalmazások műszaki előírásaiban, ami megkönnyíti az unión belüli utazásokat és a turizmus újjáélesztését, továbbá lehetővé teszi a névtelen felhasználók biztonságos adatcseréjét, jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Nem lehet sumákolni a külföldi útdíj büntetésekkel 

Az Európai Unió új információmegosztási rendszert vezet be, hogy lehetővé tegye a tagállamok nemzeti hatóságainak, hogy hozzáférjenek egymás gépjármű-nyilvántartási adataihoz, amely által azonosítani tudják azoknak a járműveknek a tulajdonosait, akik nem fizették be az útdíjat - közölte az uniós tanács hétfőn.

A hatóságok kérésére az utazóknak a készpénzt ellenőrzésre be kell mutatniuk 

A terrorizmus finanszírozás, a pénzmosás, az adókijátszás és más bűncselekmények megelőzése érdekében az Európai Unió (EU) rendeletet fogadott el az unió területére belépő, illetve azt elhagyó készpénz ellenőrzésének javítására - közölte az uniós tanács kedden.

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálódtak az Airbnb háza táján 

Jelentősen megbolygatta a lakáskiadások piacát az Airbnb. Az online piactéren a magánszemélyek által hosszabb-rövidebb időre meghirdetett szálláshelyek komoly konkurenciát jelentenek a szállodáknak. A rendszerhez rengetegen csatlakoztak saját ingatlannal, ez pedig a legtöbb európai országban jelentősen felverte az ingatlanárakat. Az Európai Bizottság megvizsgálta a cég gyakorlatát, és úgy találta, az több ponton ellentmond az EU szigorú fogyasztóvédelmi előírásainak.

200 millió euró az EU-tól 

Közel 200 millió eurót (mintegy 64 milliárd forintot) biztosít az Európai Unió a kohéziós forrásokból a Berettyóújfalu és Debrecen közötti autópálya-szakasz építésére - jelentették be pénteken Brüsszelben.

Megkezdődött az előkészület: szinte a küszöbön Macedónia uniós csatlakozása 

Macedónia és az Európai Unió között a jövő év júniusában kezdődhetnek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások, az előkészítő folyamat pedig már most megkezdődött - jelentette ki Zoran Zaev macedón kormányfő kedden Szkopjéban miután tárgyalást folytatott Johannes Hahn uniós bővítési biztossal.

Az euróövezetben és az EU-ban egyaránt emelkedtek a lakásárak 

Az idei első negyedévben az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt emelkedtek a lakásárak az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása szerint.

A brit külügyminiszter is lemondott 

Lemondott hétfőn Boris Johnson, Nagy-Britannia eddigi külügyminisztere, néhány órával azután, hogy a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztérium (DExEU) volt vezetője, David Davis is bejelentette távozását. Theresa May miniszterelnök mindkettőjük lemondását elfogadta.

Több mint százan veszítették életüket a heves esőzések miatt Japánban 

Elhalasztják az Európai Unió és Japán közötti e heti csúcstalálkozót a kelet-ázsiai országban több mint száz emberéletet követelő heves esőzések miatt - jelentették be hétfőn Brüsszelben.

Felár nélkül külföldön? 

A külföldet megjárt magyar mobilhasználók 99 százaléka, az összes magyar mobilhasználó 71 százaléka tud az uniós roamingdíjak tavaly júniusi eltörléséről - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb felméréséből, amelyről az MTI-t pénteken tájékoztatták.

Albánia & Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése 

Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére tett javaslatot kedd délután az Európai Bizottság. Az Európai Bizottság hangsúlyozta, mindkét országban történtek előrelépések, azonban további komoly erőfeszítésekre van szükség. Egyebek mellett figyelmeztettek: a reformfolyamattal párhuzamosan a macedón-görög névvitát is sürgősséggel meg kell oldani. Továbbá rámutattak, az EU-nak is fel kell készülnie új tagok fogadására, intézményi és pénzügyi szempontból egyaránt.

Az Egyesült Államok a legkedveltebb úti cél 

Az Európai Unió országaiba irányuló kínai turizmus megháromszorozódott az elmúlt tíz év folyamán, a kínaiak által eltöltött vendégéjszakák száma 2016-ban megközelítette a 25 milliót - közölte az Eurostat csütörtökön.

Új név csatlakozik a védett borfajtákhoz 

Az Európai Bizottság első alkalommal hagyott jóvá határokon átnyúló oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) egy bor esetében. A termék egy Belgiumhoz és Hollandiához egyaránt tartozó területen készül - közölte az uniós bizottság.

Nyílik az égbolt Tunéziában 

December 11-én írja alá a Nyitott Égbolt egyezményt az Európai Unió és Tunézia, a fővárosa kivételével a többi nemzetközi reptere szabaddá válik az uniós légitársaságok előtt.

Nyílt levél a Nagy Britanniában élő EU-s polgárokhoz 

A brit miniszterelnök szerint a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után könnyűszerrel regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként.

Egyre több a magyar utas 

Rekordot döntött a légi utasforgalom tavaly az Európai Unióban, az utasok száma mintegy 6 százalékkal bővült az előző évhez képest és megközelítette az egymilliárdot - közölte szerdán az uniós statisztikai hivatal (Eurostat).

Ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesítenek Európa-szerte 

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió a városházákon, könyvtárakban, parkokban és egyéb nyilvános helyeken elérhető ingyenes wifi-hozzáférési pontok létesítését finanszírozza - közölte a testület sajtószolgálata hétfőn.

Maradásra kérték az EU-s munkavállalókat a britek 

Theresa May azt kérte a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben rendezett éves kongresszusának szerdai zárónapján, hogy a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok a brit uniós tagság megszűnése után is maradjanak az országban. 

Az EU bírósága döntött a késő repülőjáratok utasainak kárpótlása ügyében 

A csatlakozással közlekedő légi járat törlése vagy jelentős késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítást az indulási és az érkezési repülőtér között közvetlen járattal megtett, légvonalban mért távolság alapján kell kiszámítani akkor is, ha ez utóbbi rövidebb a ténylegesen megtett távolságnál - közölte az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Csökkentették a szobakiadás ÁFA-kulcsát Ausztriában 

Az Osztrák Gazdasági Kamara örömmel fogadta a szállodai szobakiadás ÁFA-kulcsának csökkentéséről szóló bejelentést.

Egyre nagyobb teret nyer a járműmegosztás Európában 

A ShopAlike felmérést készített az EU 28 országának közösségi közlekedési lehetőségeiről. Magyarország az összesített listában a 19. helyen végzett. 

Magyarország költi a legtöbbet szabadidős és kulturális tevékenységekre az EU-ban 

Az Európai Unió tagországai átlagosan a bruttó hazai termékük (GDP) egy százalékát költik szabadidős, kulturális és vallási tevékenységek támogatására; a tagállamok GDP-arányos listáját Magyarország vezeti 2,1 százalékkal - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn közzétett jelentéséből.

Felújítják a paszmosi Teleki-kastélyt 

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt - közölte a Mediafax hírügynökség. 

Bajban lehetnek a magyar munkavállalók is a Brexit miatt 

A brit EU-tagság 2019 tavaszára várható megszűnésével véget ér a munkavállalók szabad beáramlása is az Európai Unió tagállamaiból - mondta csütörtökön Brandon Lewis, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára. Amber Rudd belügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy Nagy-Britannia a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után is várja a "legtehetségesebb" munkavállalókat.

A MUISZ is aláírta a EU-s kereskedelmi szervek kezdeményezését 

A kereskedelmi szervek és fogyasztói csoportok koalíciója írt az EU felelős szervének azért, hogy vizsgálatot kérjen a légitársaságok nem versenyképes gyakorlatairól, beleértve a Lufthansa és a British Airways által kiszabott GDS rendszereken keresztül foglalt jegyek pótdíjairól.

Június közepétől megszűnnek a roaming díjak 

Június közepétől nem kell többlet díjat fizetni, ha az Európai Unión belül akarunk telefonálni, vagy mobilnetezni. A szolgáltatók azonban vizsgálják majd, hogy betartják-e az ügyfelek a méltányos használatra vonatkozó feltételeket - olvasható az mmonline oldalon. 

11 milliárd forint a kerékpáros úthálózat fejlesztésére 

A jövő évi költségvetésben 11 milliárd forint áll rendelkezésre a kerékpáros úthálózat fejlesztésére, amely az uniós forrásokkal kiegészülve elérheti a 15-20 milliárd forintot - mondta Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos kedden Budapesten.

Ingyen wifire lehet majd pályázni 

Politikai megállapodásra jutottak az uniós intézmények az úgynevezett WiFi4EU kezdeményezésről, amelynek értelmében 2020-ra ingyenes internet-hozzáférési pontok ezreit fogják kiépíteni a kontinensen - jelentette be az Európai Bizottság kedden.

A Ryanair 5 pontja a turizmus fejlesztéséért 

A Ryanair 5 pontban fogalmazta meg a Máltai Turisztikai Konferencián, hogyan lehetne az európai turizmus növekedését megduplázni. 

Nagyot bukhatnak a belföldi szállások a SZÉP-kártya nélkül 

A SZÉP-kártya-tulajdonosok fele nem költene utazásra, ha készpénzben kapná meg az összeget – derült ki a Szallas.hu legfrissebb felméréséből. Az érintettek kétharmada nem ért egyet az EU Bíróságának döntésével, mely szerint a Magyar Kormánynak módosítania kell a SZÉP-kártya rendszerét. 

Rábólintott az új komáromi Duna-hídra az EU 

Mintegy 85,5 milliárd forint támogatásban részesülhet 12 magyar közlekedésfejlesztési projekt első körben az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból, miután az Európai Unió tagállamainak küldötteiből álló bizottság támogatta az Európai Bizottság (EB) korábbi javaslatát - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Korszerű vízgazdálkodással sokat spórolhatnak a szállodák 

A hat EU tagország szállodáinak bevonásával elkészült felmérés kiváló példája annak, hogy környezetvédelmi intézkedések jelentős gazdasági haszonnal járhatnak. Egy - hat EU tagország szállodáinak bevonásával elkészült felmérés szerint - évi 1,4 milliárd euró megtakarítása lehetséges.

900 millióba kerül az EU-s fejlesztések kommunikációja 

Az Átlátszó.hu kikérte az európai uniós fejlesztéseket propagáló kormányzati reklámkampány részletezését. Ebből kiderül, hogyan oszlik meg a közel 900 millió forintos kampány.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!