Változik a címkézés a csomagolásokon

Kötelező és egységes tápértékjelölés lesz az ételek csomagolásán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online megbeszélés keretében várja a véleményeket frontoldali tápértékjelölési rendszerekről.

Az Európai Bizottság 2020. decemberében a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálata érdekében véleménynyilvánítási felhívást tett közzé, amelynek egyik területe a csomagolás elülső oldalán (front of pack – FOP) feltüntetendő egységes és kötelező tápértékjelölés. A beérkezett vélemények és a tagországi visszajelzések megvitatására a Bizottság nyilvános konzultációra is lehetőséget ad, amelynek időpontja 2021. negyedik negyedéve.

Az egységes jelölés kiválasztása és elfogadása, valamint kötelező alkalmazása az előtérbe helyezett rendszerek tekintetében a hagyományos magyar konyha alapanyagait nem minden esetben helyezi kedvező pozícióba, mert számolási és értékelési alapja figyelmen kívül hagyja a komplex táplálkozást és a felhasznált alapanyagok részarányát a teljes napi étkezés során, írja a NAK.

A nyilvános konzultáció során lehetőség van kamarai vélemények ismertetésére is, amelyhez egységes álláspontot szeretnénk kialakítani tagjaink véleménye alapján. Ennek érdekében A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készített egy összefoglalót a frontoldali tápértékjelölési rendszerekről, amelynek ismertetését követően várja az érintettek véleményét a közös javaslat kialakítására.

Ennek kapcsán a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága egy tájékoztató on-line (Teams) konferenciát szervez 2021.10.27. (szerda), 10:00 órai kezdettel.

A konferenciára IDE kattintva tud jelentkezni.

Forrás: NAK / Store insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.