Új név csatlakozik a védett borfajtákhoz

Az Európai Bizottság első alkalommal hagyott jóvá határokon átnyúló oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) egy bor esetében. A termék egy Belgiumhoz és Hollandiához egyaránt tartozó területen készül - közölte az uniós bizottság.

Az Európai Bizottság jóváhagyása a Maasvallei Limburg név alatt termelt fehér, vörös és rozé borokra érvényes. A bort a Meuse két partján, a Belgiumhoz és a Hollandiához egyaránt tartozó, mindkét országban Limburg tartománynak nevezett területen termesztett szőlőfajtákból állítják elő.

Az új védett név ahhoz a több mint 1750 már védett borfajtához csatlakozik, amelyek listája az Európai Unió e-Bacchus nevű adatbázisában található. Az adatbázis azoknak az eredetmegjelöléseknek és földrajzi jelzéseknek a jegyzéke, melyek az Európai Unióban oltalomban részesülnek.


Tartalmazza azokat a nem uniós országokból származó borokat jelölő azon földrajzi jelzéseket és eredetmegjelöléseket is, amelyek az Európai Unió és az érintett nem uniós országok között megkötött kétoldalú borkereskedelmi megállapodások értelmében az Európai Unióban oltalom alatt állnak. Az adatbázis tartalmazza továbbá azokat a hagyományos kifejezéseket is, amelyek az Európai Unióban oltalom alatt álló eredetmegjelölésekhez és földrajzi jelzésekhez kapcsolódnak.

A Maasvallei Limburg az unió első, borra vonatkozó határokon átnyúló oltalom alatt álló eredetmegjelölése. Más szeszes italok esetében már hoztak hasonló döntést.

Az unió élelmiszer-minőségjelző rendszerében - az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett - az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória.

Forrás: Élelmiszer Online


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.