Csökkentették a szobakiadás ÁFA-kulcsát Ausztriában

Az Osztrák Gazdasági Kamara örömmel fogadta a szállodai szobakiadás ÁFA-kulcsának csökkentéséről szóló bejelentést.

Az Osztrák Gazdasági Kamara Turizmus ágazatának vezetője, Petra Nocker-Schwarzenbacher örömét fejezte ki Sebastian Kurz miniszter azon bejelentésére, amely szerint a szobakiadás eddigi 13% ÁFA-kulcsát 10%-ra csökkentik Ausztriában. Amint elmondta „ezt az érdekképviselet munkája sikerének is tekinti.

A Gazdasági Kamara a kezdetektől tiltakozott a megemelt ÁFA-kulcs ellen, s annak most bejelentett csökkentését helyes irányba tett lépésnek tartja.”

Az EU 2009. május 5-i 2009/47/EG irányelve szerint az Európai Bizottság, az Európa Tanács, valamint az Európai Parlament Gazdasági és Szociális Bizottsága a munkaintezív szolgáltatások esetében csökkentett ÁFA-kulcsok alkalmazását ajánlja.

Ennek indoka, hogy az alacsonyabb adóterhelés elősegíti a munkahelyek számának növelését.

Petra Nocker-Schwarzenbacher arra is felhívta a figyelmet, hogy Ausztria közvetlen turisztikai versenytársainál, így pl. Franciaországban és Olaszországban a szobakiadást terhelő ÁFA 10%, Szlovéniában 9,5%, legnagyobb konkurensüknél, Németországban már csak 7%. 

Az ÁFA-kulcs mértéke az osztrák turizmus nemzetközi versenyképességét befolyásolja. A nagyon erős nemzetközi versenyben az osztrák szállodáknak a magas ÁFA-kulcs következtében megemelt áraikat nehéz érvényesíteni, elfogadtatni.

A bejelentett ÁFA-csökkentés gyorsítja a gazdaság növekedését, javítja az ágazat versenyképességét. Ezzel az intézkedéssel egy „win-win szituáció” alakul ki, ami Ausztria európai pozícióját erősíti.”


SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.