Korszerű vízgazdálkodással sokat spórolhatnak a szállodák

A hat EU tagország szállodáinak bevonásával elkészült felmérés kiváló példája annak, hogy környezetvédelmi intézkedések jelentős gazdasági haszonnal járhatnak. Egy - hat EU tagország szállodáinak bevonásával elkészült felmérés szerint - évi 1,4 milliárd euró megtakarítása lehetséges.

A HOTREC – az EU tagországok Szálloda és Vendéglátó Szövetségeinek ernyőszervezete – támogatásával a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is részt vett a belga, a cseh az ír, a máltai és a szlovén szállodaszövetségek mellett abban a Máltai Business Bureau által kezdeményezett projektben, amelynek eredménye szerint EU-szinten a szállodaiparban évi 1,4 milliárd euró megtakarítás érhető el.

A „Potenciális energia és vízmegtakarítás az Európai Unióban vízáramlás szabályozók révén, illetve az ún. szürke víz kezelésével” című riportot 2015. június 12-én ismertette a Máltai Business Bureau Karmenu Vellával, az EU Környezetvédelmi Biztosával La Vallettában, Málta fővárosában.

Karmenu Vella, az EU Környezetvédelmi, Tengeri és Halászati Ügyekért felelős Biztosa az elkészült felmérés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy „az EU egyre több tagországában a szükséges víz biztosítása növekvő problémákat okoz, ugyanakkor megfelelő technológiák felhasználásával könnyen lehet a helyzeten javítani. A most elkészült tanulmány eredményeit a Bizottság fel fogja használni.”

A riport megállapításaival kapcsolatban a HOTREC elnöke, Susanne Kraus Wrinkle azt emelte ki, hogy „Az Európai Unió szállodaiparában évi 1,4 milliárd EURO költségmegtakarítás javítaná a hotelek jövedelmezőségét, versenyképességét. Ezáltal egy olyan ágazat pozíciója erősödne, amely élen jár a munkahelyek teremtésében, nagyban hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.”

A felmérésről készült összefoglaló szerint a jelzett jelentős költségmegtakarítást úgy lehetne elérni, ha az ágazatban széleskörűen használnák a zuhanyozóknál, a mosdóknál a vízfolyás-szabályozókat, valamint bevezetnék a szürke víz kezelését. Az Európai Unióban mindenütt rendelkezésre állnak, beszerezhetők a vízfolyás-szabályozók, hozzáférhető a szürke víz kezelésének technológiája is. Ennek ellenére a felmérésben részt vevő szállodáknak csak 45%-a használ vízfolyás-szabályozókat, s a szürke víz kezelése csupán a hotelek 1%-ában valósul meg.

A felmérésben részt vevő szövetségek véleménye szerint „a vízmegtakarítást elősegítő technológiák terjedéséhez szükséges lenne, hogy az ezeket gyártók kapacitása is növekedjék az Európai Unión belül különösen, ami a szürke víz kezelését illeti. Így az EU tagországaiban növekedne a zöld munkahelyek száma, erősödne a víz tisztításával kapcsolatos kutatás és innováció, s kialakulna egy olyan iparág, amely potenciálisan jelentős exportot tudna produkálni az Európai Unión kívüli országok felé.”

A vízmegtakarítást célzó két technológia széleskörű alkalmazásával évente több mint 365 trillió liter vízzel fogyna kevesebb. Az áramlás szabályozók még azzal az előnnyel is járnak, hogy azok megtakarítást eredményeznek a fel nem használt víz melegítéséhez szükséges energiában, s ezáltal évente kb. 1,8 millió tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás is.

A most elkészült felmérés a Máltai Business Bureau korábbi díjnyertes ” EU LIFE + Investing in Water” projektjének a folytatása. Az abban a víz felhasználás csökkentésére javasolt intézkedéseket figyelembe vették az Európai Eco-Label kritériumainál, valamint a „másodosztályú víz” sztenderdjének kialakításánál.

A Máltai Business Bureau a most elkészült felmérésben részt vevő partnereivel közös álláspont kialakítására, s olyan kezdeményezésekre törekszik, melyek a vízfolyás szabályozók és a szürke víz kezelésének széles körű elterjedését elősegítik.

Joe Tanti, a Máltai Business Bureau ügyvezető igazgatójának véleménye szerint „a javasolt technológiák terjedése hozzájárulna a zöld munkahelyek számának növekedéséhez, Európa egyik legjelentősebb gazdasági ága jövedelmezőségének javulásához, s egy jelentős export potenciált rejtő új iparág kialakulásához. Ezáltal stimulálná az EU gazdasági növekedését, miközben csökkentené a vízfelhasználást, a szén-dioxid-kibocsátást, az energiafüggőséget. A most elkészült felmérés kiváló példája annak, hogy környezetvédelmi intézkedések jelentős gazdasági haszonnal járhatnak.”

A projektben hat EU tagországból összesen 247 szálloda, közöttük Magyarországról 47 szálloda – a melléklet szerint – vett részt. Az ezek által képviselt 5,5 millió vendégéjszaka adatainak felhasználásával készült a felmérés.

A tanulmányt a Máltai Business Bureau – melyet Joe Tanti ügyvezető igazgató, Marco Cremona vízügyi szakértő és Geoffry Saliba környezetvédelmi vezető képviseltek – készítette. A tanulmány a HOTREC támogatásával, partnerségben a belga, a cseh, az ír, a magyar, a máltai és a szlovén szállodaszövetségekkel, s HSBC társfinanszírozásával valósult meg.

 

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: MSZÉSZ


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.