Borscs, kovászos kenyér és káposztás lapcsánka

Tájjellegű és nemzetiségi ételeket, így például borscsot, "zúzós" lét, kovászos kenyeret és káposztás lapcsánkát készítenek el a meghívott főzőcsapatok A régi Magyarország ízei elnevezésű gasztronómiai fesztiválon vasárnap a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.

A rendezvényen elsősorban azok az egyszerű ételek lesznek az asztalokon, amelyet a középkortól kezdve egyszerű alapanyagokból, ötletesen készítettek el az őseink - mondta Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

A huszonnégy főzőcsapat között érkeznek a határon túlról is: az ungvári skanzen munkatársai segítségével a közönség megízlelheti többek közt a borscsot, azaz az orosz céklalevest és a hagyományos ukrán varenikit, ami lényegében töltött főtt tésztát jelent.

A tésztát búza-, rozs- vagy hajdinalisztból, vagy azok keverékéből savóval és tojással készítették, a töltelék pedig - egyházi naptártól függően - túróból, dinsztelt káposztából, főtt burgonyából, mákból, főtt aszalt gyümölcsből, babból vagy sárgaborsóból állt. 

A fesztiválon a magyarországi szabadtéri néprajzi múzeumok révén szinte valamennyi tájegység gasztronómiája bemutatkozik, valamint a megyében élő lengyel, német, roma kisebbségek, valamint a tirpákok ételei egyaránt kóstolhatóak lesznek.

Az anarcsi portán készül majd a kovászos kenyér, de megízlelhető lesz a Nyíri-Mezőség egyik kedvelt eledele, a "tartalmas" húsleves, azaz a zúzós lé, de asztalra kerül a Tiszavasvári elődtelepülésén, Bűdszentmihályon igen kedvelt, sajátos alakú, sűrű tésztából készült, kakaóban megforgatott édesség, a gólyás farsangi fánk is - sorolta Szabó Sarolta.

A közönség emellett biztosan megkóstolhat számos, szabad tűzön készített ételt, így a káposztás lapcsánkát, a csavart fánkot, a görhét, a vízen kullogót és a slambucot, számos hal- és vadételt is. A belépők kóstolójegyet tartalmaznak, a látogatók bármelyik ételt megízlelhetik.

A kísérőprogramok között lesz terelőkutya-bemutató, fellép a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes és a Szabolcs Néptáncegyüttes, a gyerekeket pedig népi játszóudvarral, lovaglással és kézműves bemutatóval várják.

A közönség szavazatai alapján késő délután hirdetik ki a főzőverseny győztesét, amely csapat 50 ezer forinttal lesz gazdagabb.

Ulrich Attila, Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a sóstói skanzen a tavalyi szezonhoz képest idén augusztus végéig 1500-al több vendéget, mintegy 65 ezer látogatót fogadott.

Forrás: MTI


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.