Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

2024. május 20–26. között immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A közösségi értékeket és a közösség megtartó erejét a középpontba állító eseménysorozatra országszerte színes programok szervezésével készülnek a múzeumok, a könyvtárak, a közművelődési intézmények és a különböző civil közösségek.

A Közösségek Hete rendezvénysorozat beharangozására a szervezők 2024. május 17-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységében sajtótájékoztatót tartottak.

A Közösségek Hete rendezvénysorozat 2017-ben indult útjára a múzeumi, könyvtári, közművelődési terület módszertani központjainak összefogásával a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében.

Az eseményen házigazdaként dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Közösségek Hete szép példa arra, hogy egy európai uniós projektben kifejlesztett program a projekt befejezését követően is tovább él, sőt évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri.

Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Rózsa Dávid bemutatta a könyvtári hálózat országos munkáját, amely rengeteg településen valódi közösségformáló erővel bír, megszólítva az oktatási-nevelési intézmények tanulóitól kezdve a felnőtteken át a szépkorú olvasókat is.

A Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében dr. Baloghné Uracs Marianna szakmai igazgató a közművelődési intézmények kulturális agóra szerepének fontosságát hangsúlyozta előadásában. Az idei tematika rendkívül sokszínű kapcsolódási lehetőséget biztosít a programszervezőknek, segítve a felelős állattartás és a környezettudatos szemlélet országos népszerűsítését is.

A Közösségek Hete idei országos programkínálatát és a hozzá kapcsolódó szakmai eseményeket, valamint az idei évben megújított Közösségi Múzeum elismerő díjat dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese mutatta be a sajtó képviselői számára.

Közösségek Hete a Skanzenben
Közösségek Hete a Skanzenben
Fotó: Szentendrei Skanzen

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei Közösségek Hete egyben jó alkalmat nyújt a közgyűjteményeknek arra, hogy ráirányítsák a figyelmet gyűjteményük egy-egy állatokhoz kapcsolódó értékére, továbbá erősítsék szerepüket a környezeti nevelés terén.

Az idén „Ez állati jó lesz!” mottóval zajló programsorozat az ember és az állatok között évezredek óta fennálló mély és sokrétű kapcsolódást ünnepli, kitérve az állattartás, illetve az állatvédelem jelenkori kihívásaira, felelős és kreatív megoldásaira is.

2024-ben az alábbi hét tematikához kapcsolódnak a programok:

  • Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk: A települések értékeinek gyűjtése, megfogalmazása és bemutatása.
  • Alkotni öröm! – Ki mit tud?: A közösségi alkotásra, közös kreatív tevékenységekre ösztönző programok.
  • Adj esélyt! – Ki mit tud?: A társadalmi esélyegyenlőséget, a befogadás és az elfogadás szellemiségét ösztönző programok.
  • Egy szívvel, egy lélekkel: Az önkéntes tevékenységeken alapuló, az önkéntességet bemutató és népszerűsítő programok szervezésére ösztönöz.
  • Zöld, zöldebb, legzöldebb: A kapcsolódó programok közösségi alapon, helyi szinten hívják fel a figyelmet a természet és környezetünk védelmére.
  • Mozdulj rá!: A sporthoz és mozgáshoz kapcsolódó programok, amelyekben ötvözni lehet a közösségi és kulturális elemeket a mozgással.
  • Tiéd a pálya!: Az ifjúság társadalmi aktivizálására, közösségi feladatvállalására hívja fel a figyelmet.

A rendezvény kiemelt szakmai programja, a Közösségi Múzeum díjátadó és konferencia május 22-én valósul meg a Néprajzi Múzeumban. A megtisztelő elismerést eddig összesen 39 muzeális intézmény vehette át.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.