Omikron vs. turizmus

A légitársaságok és a rendezvényszervezők már érzik az új covid-variáns negatív hatását.

A Wizz Air-nek például  egyes országokban már ritkítania kellett a járatszámát az új koronavírus-variáns felbukkanása miatt, és egyre több külföldi repülős vállalat szembesül azzal, hogy a vírusmutáns megjelenése óta megtorpantak az új foglalások, számol be a most kezdődő negatív spirálról az mfor.hu összegző cikke.

A hazai rendezvényszervező- és vendéglátó szakma már novemberben is nagy visszaesésről beszélt, amit csak súlyosbíthat az új variáns miatt érzett bizonytalanság.  

Múlt hét vége óta az omikron-variáns foglalkoztatja a világot. Már számos ország már beutazási korlátozásokat rendelt el a variánssal leginkább érintett afrikai országokból, és több légitáraság újabb foglalásain már meg is látszik az új variáns hatása.

Kezdődik ismét a szokásos kiváró stratégia

Az EasyJet már napokkal ezelőtt arról számolt be, hogy az omikron köztudatba robbanása óta megcsappantak náluk az új, közeli időpontokra szóló foglalások, mivel az utasok elkezdtek attól tartani, hogy az új variáns miatt hamarosan világszerte egyre több és keményebb utazási korlátozást vezetnek be. A vállalat ezzel együtt még mindig azzal számol, hogy jövő nyárra már tényleg a pandémia előtti időszak forgalmát fogják megközelíteni az utasszámaik.  

Az amerikai légitársaságok egyelőre még nem jelentettek visszaeséseket, sőt, nem változtattak a betervezett kapacitásukon, amely most a UBS bank elemzése szerint a 2019-es decemberi szint 87 százalékán áll, januárra pedig eléri a '19-es január 92 százalékát. Friss fejlemény, hogy az USA járványügyi hivatala utasította őket: a november 29-i utazásoktól kezdve küldjék be az összes olyan utasuk nevét és kontaktinformációját, akik a megelőző két hétben a tiltólistákra felkerült dél-afrikai országok bármelyikében tartózkodtak.

Befékeznek a prognózisokkal

A Fitch Ratings csökkentette is az idei és a jövő évre vonatkozó globális utasszám-előrejelzését - bár ezt nem az omikron miatt tették meg, az intézkedés még júliusi. Őket nem győzte meg a járvány nyári, szezonális visszaszorulása. Az akkori, felülvizsgált előrejelzésükben a csökkentés egyik okaként pontosan a lehetséges új vírusvariánsok felbukkanását nevezték meg.

Mint az mfor.hu írásából kiderül, a Kayak nevű jegyfoglaló-oldal statisztikái szerint például a nemzetközi utazásokra irányított keresések száma csak 5 százaléknyit esett az USA-ban vasárnap, míg Nagy-Britanniában ez az esés aznap 26 százalékos volt.

A Wizz Air már ritkítani kényszerül

A hazai diszkont légitársaság is érzi az új vírusvariáns negatív hatásait. Mint tájékoztatásukból kiderül, bizonyos országokban már konkrétan az omikron variáns megjelenéséből következő keresletcsökkenés miatt kellett járatszámot csökkenteniük. Izraelben, az Egyesült Királyságban és Marokkóban volt eddig szükség erre a lépésre.  

Utazási irodák: az új mutáns egyelőre még nem gördít akadályt

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) adatai szerint  egyes esetekben inkább a helyhiány okoz újabban  problémát. Az ilyenkor megszokott egzotikus úti célok mellett az Egyesült Államok november eleji nyitásának hatására ugyanis az USA-ba, elsősorban New Yorkba szervezett utazásokat ismét keresik és foglalják, de nemcsak itthonról, hanem Európából és az Egyesült Államokból is sokan foglaltak és foglalnak ezekre a helyszínekre, így helyek már csak korlátozottan, és a kiemelt időszaknak megfelelő árakon, tehát drágábban állnak rendelkezésre.

Kiemelték még Dubajt, ami egyébként is keresett a téli időszakban, de most további komoly vonzerőt jelent szerintük az október 1-től 2022. március 31-ig tartó Expo. Többen keresik és foglaltak utazást Mauritiusra és a Seychelle-szigetekre, de keresett Dominika, a Maldív-szigetek és Egyiptom is. Utóbbi kettő esetében további felfutásra számítanak, most, hogy a friss megállapodások szerint elfogadják beutazáskor a magyar védettségi igazolást. A téli időszakban hagyományosan kedvelt számos úti cél, mint például Bali, Thaiföld és Indonézia azonban egyelőre hiányzik a hazai irodák kínálatából, tették még hozzá a gazdasági portál kérdésére.

A teljes cikk elolvasható: ITT

Forrás: mfor.hu


Idén utazásra költenének leginkább a magyarok

Idén utazásra költenének leginkább a magyarok 

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges és a legtöbbet utazásra adnák ki.
Csontváry újra Budapesten

Csontváry újra Budapesten 

A festő felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria.
Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött

Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött 

A 43. magyar hőlégballon-bajnokság a Rippl-Rónai Kupa nevet viseli és május 23-26. között kerül sor.
A régi társasjátékok reneszánsza

A régi társasjátékok reneszánsza 

Jó hír a "társasozás" szerelmeseinek: új társasjátékszalon nyílt Budapest belvárosában - több, mint 250 játék és speciality kávék mellett élvezhetjük a közös játék örömét.
Az ügynökség, amely karbonlábnyom-számlálót is bevet rendezvényein

Az ügynökség, amely karbonlábnyom-számlálót is bevet rendezvényein 

Ezentúl az árak mellett a rendezvények karbonlábnyomát is feltünteti ajánlataiban a Hello Agency, hogy több, fenntarthatóság szempontját is figyelembe vevő alternatívát is tudjanak nyújtani ügyfelei számára.
Új elemekkel bővül a Feneketlen-tavi közpark

Új elemekkel bővül a Feneketlen-tavi közpark 

A játszótér felújítási munkái a tervek szerint a nyár végén valósulnak meg, de a mellékhelyiségek telepítésére már várhatóan tavasszal sor kerül.
MTÜ: rangos nemzetközi turisztikai díjak  a kínai újév idején Magyarországnak

MTÜ: rangos nemzetközi turisztikai díjak a kínai újév idején Magyarországnak 

A kínai National Geographic Travel a legminőségibb úti célok között ajánlja Magyarországot, a Voyage Magazine pedig az Év új feltörekvő desztinációjának választotta hazánkat.
Turisztikai bevételt hoznak, szakmai megbecsülést alig kapnak

Turisztikai bevételt hoznak, szakmai megbecsülést alig kapnak  

Ők az idegenvezetők, akik nélkül a klasszikus, hagyományos turizmus elképzelhetetlen, és akik ma is fontos, szereplői az ágazatnak.
Északi vendég a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Északi vendég a Kiskunsági Nemzeti Parkban 

A Felső-kiskunsági szikes tavaknál lett figyelmes a park egyik munkatársa az örvös lúdra.
MTÜ: teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek

MTÜ: teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek 

A héten zárult busójárás idén is látogatók tízezreit vonzotta a Duna-parti városba, a szálláshelyek februári bevételeik közel 60 százalékát tavaly ennek a rendezvénynek köszönhették.

Interjú

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.