Kulisszatitkok a digitális nomád életformáról

Kulisszatitkok a digitális nomád életformáról 

G. Kertész Orsolya és Priyesh Gounder olyan huszonéves digitális nomád pár, akik azért dolgoznak, hogy utazhassanak, és szinte mindig úton is vannak. Három év alatt 25 országot jártak be együtt. Interjúnk időpontjában épp a Machu Picchu meghódítására készültek. Orsi mindenhol betér könyvesboltokba, Priyesh pedig akkor is focizik a helyiekkel, ha közös nyelvet nem beszél velük.
Újabb szigorítás a csomagolóanyagok használata esetén

Újabb szigorítás a csomagolóanyagok használata esetén 

Az EU szakértői még rátesznek egy lapáttal a csomagolás újrahasznosítására területé. Pedig eddig sem volt könnyű betartani azokat az előírásokat, amelyeket be kell tartani mindenkinek - a környezet megóvása érdekében.
Százmilliós turisztikai fejlesztés Mezőhegyesen

Százmilliós turisztikai fejlesztés Mezőhegyesen 

A fejlesztés eredményeképp az önkormányzat tervei szerint az odelátogatók 18. századi hangulatba léphetnek vissza egy városi séta alkalmával.
A 150 éves Budapestet a divaton keresztül mutatja be ez a kiállítás

A 150 éves Budapestet a divaton keresztül mutatja be ez a kiállítás 

A grandiózus templomtérben nyílt különleges kiállításon másfél évszázad ruhái "mesélnek" a múltról. A 19. század fűzőitől kezdve napjaink újrahasznosításon, etikus gyártáson alapuló kreációiig.
Magyar séf a világ 100 legjobbja között

Magyar séf a világ 100 legjobbja között 

A The Best Chef rangsorában a 100 legjobb séf közé választották a budapesti Salt étterem szakácsát, Tóth Szilárdot. Ezzel újabb sikert könyvelhetett el a Michelin Guide értékeléseiben is egyre jobban szereplő magyar gasztronómia.
Két ülőlift épül a szlovén síterepen

Két ülőlift épül a szlovén síterepen 

Óriási változásokat találunk idén a magyar síelők körében is jól ismert szlovéniai Goltén. Nyáron már elkészült a kalandpark, télre pedig két darab négyszemélyes ülőlift váltja le a korábbi lassú és alacsony kapacitású felvonókat a síterepen.
Ez a békéscsabai hotel itthon a kétkeréken érkezők Mekkája

Ez a békéscsabai hotel itthon a kétkeréken érkezők Mekkája 

Idén először választották meg az Év Kerékpárosbarát Szolgáltatóját. A nyertest a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) biciklisbarát szolgáltatói közül a szavazatok alapján a békéscsabai Arcanum Hotel lett.
Panorámájának nincs párja: étterem a MOL-torony tetején

Panorámájának nincs párja: étterem a MOL-torony tetején 

November 22-én megnyitott az ország legmagasabb épületének tetején a VIRTU Restaurant. A budai MOL Campus 28. emeletén található ez a top gasztronómiai élménypont, mely nemcsak elhelyezkedésében és megjelenésében tör a legmagasabb szintre, hanem a hazai és regionális konyha legjavát kínálja vendégeinek, kiváló minőségben.
Meghatározó változások jönnek a magyar gyógyfürdőknél

Meghatározó változások jönnek a magyar gyógyfürdőknél 

Magyarország turisztikai húzótermékei a termál- és az élményfürdők, ezért a szabályozásukra vonatkozó, most megjelent új rendelet modern szemléletben közelíti meg a fürdők üzemeltetését, létesítését, és hozzájárul a versenyképességük növeléséhez.
Erős most a pesti 13. kerületben a szállodanyitási kedv

Erős most a pesti 13. kerületben a szállodanyitási kedv 

Várja a vendégeket a 13. kerület frissen nyílt luxusszállodája - az épület alagsorában nagyterületű, biztonságos széfterem is helyet kapott. Szeptember végén nyitotta meg kapuit a Hotel Foldana 4 csillagos, 26 szobás szállodája és 25 lakásos apartmanháza, amelynek belső tereit a törökországi Watan Design álmodta és valósította meg.

A legjobb magyar borok, borászok és borbárok 2023-ban 

28 kategóriában talált gazdára a Vince-díj - a biztosnak gondolt befutók mellett meglepetések is születtek.

Mennyit ér valójában a magyar bor? 

A balatonfüredi Figula Pincészet új borra várakozó, magyar tölgyből készült barik hordókkal teli illatos pincéje előtt ifjabb Figula Mihály nem mindennapi interjút adott.

Újturizmus felsőfokon 

Bemutatták Felső-Ausztria új turizmusstratégiáját. Több mint 300 fős szakmai közöség előtt a Linz Arena rendezvénytermében egész estét betöltő showműsor keretében prezentálták a közel egyéves összegző munka eredményeként elkészült felső-ausztriai turizmusstratégiát. 

Holland mintára épül kerékpárút Bécsben 

Holland mintára építik újjá Bécs egyik legfontosabb kerékpáros útvonalát, amely Ausztriában is minőségi ugrást jelent majd. Több zöld, több hely a gyalogosoknak, forgalomcsillapítás és nagyobb biztonság - a bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A Rolling Stones észak-amerikai turnéra indul tavasszal 

Az eredeti felállásból mindannyian 80 év körüliek, de kor ide, kor oda, egy új albumanyagot állítottak össze, amit a turné állomásain mutatnak majd be.

Hamarosan indul a Mikulás-vonat a Nyugatiból 

Három év után idén újra útra kel a Mikulás Expressz a Vasúttörténeti Parkba, ahol Alma-koncerttel, bűvészelőadással, adventi kézműves foglalkozásokkal, játékokkal és korlátlan kerti vasutazással várják az érdeklődőket december 2-án.

Blokkolná a Widerøe és a Norwegian házasságát a versenyhatóság 

A norvég versenyhatóság szerint kevesebb járatot és drágább repülőjegyeket eredményezne, ha a Norwegian felvásárolná a Widerøe-t, a diszkont cég szerint azonban az ügylet illeszkedik az európai konszolidációs trendekbe.

Két pulykának már mindenképpen van oka a hálaadásra 

Joe Biden a több évtizedes hagyománynak megfelelően elnöki kegyelemben részesítette a Fehér Háznak Hálaadásra küldött két pulykát hétfőn, ezzel az ünnepi időszak nem hivatalosan kezdetét vette.

Valetta az úti célok TOP30-as listáján 

A National Geographic nemrég megjelent cikkében Málta fővárosa, Valletta bekerült a 30 legjobb úti cél közé, amelyeket az utazóknak 2024-ben meg kell látogatniuk.

A nyitottságon és a Z generáción múlik a növényi forradalom 

November 14-én harmadszorra rendezték meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát a METRO Gasztroakadémián. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményének középpontjában az idei évben a vendéglátás állt.

Friss felmérés: Dubajba költöznének a legtöbben 

A COVID-19 világjárvány tetőpontján, már 2020-ban is érződött, hogy a külföldre költözés egyre többeket foglalkoztat, főleg azokat, akik jelentős változást szeretnének az életükben, és akiknek a munkájukból kifolyólag nem csak lehetőségük van, de szívesen is dolgoznának, telepednének le egy teljesen új országban.

“Menzás” csokis piskóta újratöltve, Sárközi Ákostól 

Az iskolai menza menüje évtizedek óta zsigeri nyomot hagy az emberekben: már a csokis piskóta puszta említése is képes megidézni az ebédlőkben tálalt piskótakockákat és a rajtuk elterülő csokoládészószt.

2024 a hosszú hétvégék éve lesz 

Hosszú hétvégékből 2024-ben nem lesz hiány, különleges lesz a következő év, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk, ami turisztikai szempontból rendkívül biztató.

Ennyibe kerül majd az egynapos autópálya matrica 

A hírt Lázár János árulta el egy bizottsági meghallgatáson.

Mi várható a turizmusban 2024-ben? 

Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert - laptársunk, a Privátbankár előrejelzését olvashatják.

Magyar borok Sanghaiban 

Stratégiai jelentőségű a Magyar Bormarketing Ügynökség megjelenése a ProWine Shanghai Szakkiállításon – mondta Magyarország nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosa a szakkiállítás keretein belül tartott sajtótájékoztatón, 2023. november 8-án.

Turisztikai konferenciát rendeztek Esztergomban 

Az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. konferenciát tartott a város és a térség szakmai közönségének a Grand Hotel Esztergom épületében november 20-án. A több mint száz résztvevővel zajló konferencia kiemelt témája Esztergom jövő évi turisztikai stratégiája, valamint a szlovák, cseh és lengyel küldőpiaci lehetőségek bemutatása volt.

Veszprémi Érseki Pincészet: érkezik az új borcsalád 

December elejétől már bárki kóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium, 1277 elnevezésű borcsaládjának első tételét, a 2022-es Rajnai Rizlinget. Nem véletlenül  szerepel névként az ősi dátum, hiszen a Veszprémi Érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel.

József nádor hitvese, Dorottya - luxushotel névadójaként visszatért 

Habsburg József nádor, József Antal főherceg háromszor nősült hosszú élete során. Első alkalommal egy orosz nagyhercegnőt vett el, majd annak szülést követő halála után egy osztrák hercegnőt vitt az oltár elé, és amikor ő is meghalt gyermekágyi lázban, akárcsak elődje, akkor következett a sorban Mária Dorottya württembergi főhercegnő, aki a főváros egyik legszebb helyén most debütáló luxushotel névadója lett.

Flottabővítés az Ethiopian Airlines-nál 

 Az Ethiopian Airlines Group szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban rendezett Dubai Airshow-n 11 darab Airbus A350-900-as vásárlására, míg további 6 gépre opciós jogot kötött.

2024 legfontosabb fogyasztói trendjei 

Az Euromonitor International globális piackutató vállalat közzétette a Top Global Consumer Trends 2024 című jelentését. Az éves jelentés feltárja a fogyasztók értékrendjének változásait, a vásárlási motivációt és a választási prioritásokat, áll a Store Insider szakmai portál összeállításában az Euromonitor nyomán.

Még nincs minden veszve! De már hangosan ketyeg a rendezvényóra 

Nem azt mondjuk, hogy lehetetlen, de… azért nem árt felkötni azt a bizonyos alsóneműt, ha valaki még csak most áll neki helyszínt vadászni az év végi rendezvényekhez. (x)

Negyed négyzetméternyi büszkeség 

A Michelin Guide a legrégibb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező gasztronómiai kalauz – a benne való szereplés egyet jelent a gasztronómiai kiválóságok klubjába tartozással. A szereplés tényét az adott évben egy piros tűzzománc tábla is igazolja, amit 2018 óta sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is a METRO szállít ki az éttermeknek. (x)

Összeért az új Duna-híd 

A múlt héten bedaruzták azt az acélszerkezeti elemet, ami összekötötte a kalocsai part és a folyómederben lévő bal oldali hídpillér pályalemeze.

Bezár a Petrus Restaurant 

A budapesti gasztronómiai életben egyedülálló, klasszikus francia vonalat képviselő, nyolc Michelin Bib Gourmand jelöléssel büszkélkedő étterem bezárását a tulajdonos, Feke Zoltán jelentette be Facebook-oldalán.

Újra járnak a nemzetközi vonatok Budapest és Bécs között 

November 18-án elindult a harmadik fázis a Budapest-Győr vasútvonal felújításában.

Oltalom védi a magyar kézműves és ipari termékeket 2025 végétől 

Egy friss uniós rendelet értelmében 2025. december 1-jétől uniós földrajziárujelző-oltalmat kaphatnak olyan egyedi magyar kézműves és ipari termékek, mint a herendi porcelán, a halasi csipke vagy az ajkai kristály.

Szaúd-Arábia futurisztikus síközpontot épít a sivatag közepén 

A Trojena nevű szaúdi síközpont a tervek szerint évente három hónapig áll a síelők rendelkezésére, míg az év további szakaszában vízi sportokkal várja a turistákat, valamint lehetőséget biztosít a hegyi kerékpározásra is.

Megnyitották a Grand Hotel Royal Budapest kiállítást 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karára (BGE KVIK) költözött a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból (MKVM) a legendás GRAND HOTEL ROYAL BUDAPEST, Magyarország egyik ikonikus szállodájának történetét feldolgozó időszaki kiállítás.

Egy sorozat arról, hogy mit tartogat számunkra a múlt 

Új tudományos podcast-sorozatot indított a szentendrei Skanzen. A sorozat epizódjaiban a múzeum tudományos kutatói mesélnek kedvenc témáikról, és hozzák közel a hallgatókhoz a néprajz- és életmódkutatás világát. Beszélgetőtárs Lukács Zsolt rádiós műsorvezető. Hallgatni arany a Skanzent Spotify-on is!

Az Emirates új műszaki bázis építését jelentette be 

Az Emirates újabb hatalmas, 950 millió dollár értékű beruházást jelentett be a Dubai Airshow-n: a DWC repülőtéren építi meg legnagyobb és a maga nemében legfejlettebb műszaki központját, ahol többek között a légitársaság repülőgépeinek karbantartását is végzik majd.

Az Emirates Airbus gépeket is bevásárolt új Boeing-jei mellé 

A napokban számos nagyszabású beruházásról számolt be az Emirates a Dubai Airshow-n. Többek közt bejelentették, hogy további 15 darab Airbus A350-900-asra ad megrendelést, 6 milliárd dollár értékben az Airbus Internationalnek. 

A fák is dalra fakadnak az idei Esztergomi Adventi Vásáron 

December 1-24. között idén, a korábbi évek megszokott helyszínéhez, a Széchenyi térhez a Simor János sétálóutca is csatlakozik, így igazi adventi városi körséta fogadja a karácsonyi közönséget a történelmi belvárosban.

Már látogatható az óbudai fénypark 

A téli időszakra Budapest két népszerű strandja is átalakult fényparkká: a margitszigeti Lumina Park Budapest 150 után megnyitott a karácsony hangulatát hozó Lumina Christmas Park is Budán, a Római strandon.

Belépett a budapesti szállodapiacra a Four Points by Sheraton 

Jött, látott és győzött. Már a nyári próbaüzem alatt mesés foglaltsági számokat produkált a pesti Dunapart ékköveként, a Szent István park szomszédságában magasodó, kétfunkciós ház. A november 16-án tartott ünnepélyes megnyitó alkalmával pedig egy, azaz egyetlen szobát tudnak megmutatni a meghívottaknak a szállodabejárás alkalmával – a többiben ugyanis szerencsére vendégek tartózkodnak.

Több ezres tömeg Budapest fürdőiben ünnepelt 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) különleges lehetőséget kínált Budapest 150. születésnapjára. Mindössze 150 forintos jeggyel lehetett fürdőzni - ezzel köszöntötték a főváros lakosait. A kilenc fürdőben összesen több mint 10 ezer vendég vett részt a Fürdőünnepen.

Az e-rollerek után a városi terepjárókat is ki akarják ebrudalni Párizsból 

Az elektromos rollerek száműzése után a SUV-ok számát gyérítené a francia fővárosban a polgármester. Referendumot hirdetett jövő februárra, amelyen a város lakói arról döntenek, emeljék-e a „sportcélú haszonjárművek” parkolási díját, számol be a hírről az index.hu nagyközönségi portál.

Gubanc a ChatGPT-nél: épp most rúgták ki a vezérigazgatót 

A ChatGPT-t megalkotó OpenAI jelentette be pénteken, hogy mostantól nem Sam Altman a cég vezérigazgatója. A helyére egyelőre csak egy ideiglenes vezetőt neveztek ki.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!