hirdetés

A fekete víz szelleme

Szlovéniáról legtöbbünknek az ugrik be, ahogy robogunk Olaszország vagy más, távolabbi európai úti cél felé, és gyorsan, szinte megállás nélkül szeljük át autóval az országot. Most – mivel eltölthettünk néhány napot a határhoz közeli fekete termálvíz hazájában az MGM Media Optima jóvoltából – rájöttünk, korábban nagyot hibáztunk.

hirdetés

Mert Szlovénia nemcsak igazán jó hely – látványos, élményekben gazdag ország –, hanem vendégszerető népek otthona, ahol mi, magyarok úgy érezhetjük: szinte hazaérkeztünk. Sőt, bónuszként akár csodás tengerparttal, síelésre alkalmas, magas hegyekkel és különleges fekete gyógyvízzel is rendelkezünk.

Olaj? Nem, víz!

Kőolajat kerestek, fekete vizet találtak. Amely nem a kosztól volt sötét, hanem olyan különleges termálvizet hoztak fel véletlenül a mélyből az olajfúrók, amely 72 fokosan tört a felszínre közel 1500 méter mélyről, az egykori Pannon-tenger medencéjéből. Mit tettek erre az olajvadászok? Gondosan lezárták a furatokat, elcsomagolták gépeiket, és indultak hazafelé. Bezzeg a helybéliek, Alsómarác (Moravske Toplice) és a környék lakói ettől kezdve fúrták a földjüket, ahol érték, és maguk eszkábálta medencékbe kezdték gyűjteni a csodálatos, gyógyhatású fekete vizet, amelyben aztán vígan lubickolt a falvak apraja-nagyja.

A híres fekete termálvíz
A híres fekete termálvíz

A sötét oldal birodalma

Így kezdődött a mai „Terme 3000” elnevezésű, gigászi méretű vízi élménypark története, amely a helyi termálvízre épülve ma Közép-Európa negyedik legnagyobb fürdőkomplexuma és wellnesscentruma, egyben a néhány éve állami kézbe került Sava szállodalánc birodalmának fekete ékköve. A Sava Hotels & Resorts az ország legnagyobb idegenforgalmi vállalkozása: van három-, négy- és ötcsillagos szállodája, apartmanja és kempingje Bledben, Ptujban (Potonyban), Moravske Toplicén (Alsómarócon), Radencin, Lendaván (Lendván) és Banovcin. Szállodái egytől egyig a Hotelstars Union harmonizált európai minősítésnek is megfelelnek.

Aqua Loop, Európa 4. leghosszabb vízcsúszdája
Aqua Loop, Európa 4. leghosszabb vízcsúszdája

Jó ár-érték arány, választékos gasztronómia

Mivel két szálláshelyet is kipróbálhattunk – a bledi négycsillagos Hotel Parkot és a golfpályával egybeépült ötcsillagos Hotel Moravske Toplicét –, ezért saját tapasztalat alapján elmondhatjuk, mindkét hely ár-érték aránya a magyar pénztárcák számára is elfogadható, a vendéglátás szívélyes, a szobák tiszták, tágasak, az ágyak kényelmesek, a fürdőszobai bekészítések kifogástalanok. Az éttermek kínálatai is bőségesek, de senki ne várja, hogy például az ötcsillagos alsómaróci ház esetében á la carte vacsorát szolgálnak fel – a Sava-láncnál a svédasztal az úr.

Egyetlen kivétel ezalól a bledi zászlóshajó, a Grand Hotel Toplice, amelyben sztárok, politikusok adták és adják egymásnak a kilincset. Saját tóstranddal és önálló csónakházzal rendelkezik az ötcsillagos, patinás épület, szobáinak erkélyeiről mindenhonnan pazar a kilátás a környező Júlia-Alpokra, Julijana nevű étterme évtizedek óta esküvők kedvelt színhelye. Konyháján ötödik éve dolgozik a fiatal szlovén sztárséf, Simon Bertoncelj, aki a tradicionális szlovén gasztronómiát modern technológiával készíti. Simon a szlovén olimpiai séfcsapat tagja, és olyan hírességek konyháján is megfordult már, mint Gordon Ramsay, a gasztronómia skót fenegyereke vagy a francia Marc Meurin, illetve a német illetőségű sztárszakács, Bobby Brauer.

 

Színes gasztronómia, emblematikus desszertekkel

A Sava-lánc mindegyik tagja érdekes, egyedi sztorival rendelkezik. A Bledi-tónál, Szlovénia legszebb hegyvidéki tengerszemének szélén a Monarchia fénykorában épült Park szálló például híres desszertjéről, a bledi krémesről, amelyet először (naná!) egy magyar cukrász, bizonyos Sándor készített a ház akkori főnöke, Istvan Lukacevic kérésére, akivel a habos művet több évtizednyi keverés-kavarás alatt fejlesztették tökélyre. Porcukor alatt ringó teteje, a krém és a hab álomaránya, finom alapja – tényleg mennyei. Nem véletlen, hogy a feltalálás óta eltelt több mint hatvan év során már 12 millió darabot adtak belőle.

Bledi krémes
Bledi krémes

A másik a muravidéki százrétű béles (prekmurska gibanica), amely leginkább a zsidó flódnihoz hasonlít, akár annak szlovén változatának is gondolhatnánk, de egy biztos, ahol kínálják – szerencsére mindegyik hotelben Sava-éknál –, ott ne hagyjuk ki, mert isteni.

Mivel önálló szlovén gasztronómia valójában nincs – hiszen az ország öt sajátos, eltérő kultúrkör találkozásának központjában fekszik –, ezért kulináriája izgalmas, sokszínű. Az olasz hatás szinte mindenütt érezhető a tésztákon, a balkáni befolyás eredménye a sok-sok grillezett, nyárson sült, darált húsból készült fogás, sült zöldségek, a horvát-dalmát közelség eredménye a tengeri halak, herkentyűk, rizottók felbukkanása az étlapokon, az osztrák jelenlét a kolbászokon, bécsi szeleten, káposztás leveseken, sülteken és különböző réteseken figyelhető meg, és ne feledjük a magyar vonulatot sem, hiszen „golazt”, azaz gulyást szinte mindenütt készítenek, na meg ott van ugye a híres bledi krémes, amely szintén magyar kreálmány. 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk