hirdetés

A Gundel-díj idei nyertese...

Rosenstein Tibor, a családi vállalkozásként üzemeltetett Rosenstein étterem vezetője.

hirdetés

Tizenegy szakmai kiválóságra érkezett 2018-ban jelölés, a szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazott:  Rosenstein Tibor, aki pályáját szakácsként kezdte, majd konyhafőnök-helyettes, konyhafőnök, jelenleg saját vállalkozásában üzletvezető-étteremtulajdonos. A hagyományos vendéglátás képviselőjeként éttermében a tradicionális magyar és zsidó konyhát és ízeket követi, nemzetközi trendekkel is kiegészítve, úgy hogy amolyan „rosenstein-es” legyen. Szakmai tapasztalatokra a margitszigeti Nagyszállóban, a Makk Hetes-ben, a Harmat étteremben tett szert Budapesten, majd 10 évet töltött vidéken: Cegléden és a nagykőrösi Cifra Csárdában. A fővárosba visszatérve a Hársfa, az Aranyfácán és a Kispipa éttermekben dolgozott, mint konyhafőnök. 1990-ben kezdett saját üzletbe, előbb megnyitotta a Kürtős ételbárt, majd 1996-ban a Rosenstein vendéglőt a 7. kerületi Mosonyi utcában, melyet jelenleg is családi vállalkozásként üzemeltet. A hely 120 vendég fogadására alkalmas, s 20 alkalmazottal működik. Szakmai kitüntetései: Józsefváros Legjobb Vendéglője (1996), Józsefvárosi Önkormányzat Aranykoszorús Vendéglőse díj (2001), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2007), Az Év Vállalkozója díj (2011).

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

Eddigi díjazottak:

Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

Csapody Balázs – 2017.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. Tizenkét szakmai szervezet, három intézmény delegáltjai, a mai magyar vendéglátás és turizmus meghatározó alakjai, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

Az idei Gálaebéden a 2017. decemberében elhunyt kollégára, Jakabffy Lászlóra emlékeznek. A A Gálaebéden közreműködő séfek mind a tanítványai voltak, s mesterük kedvenc ételeit készítik el. A gálaebéden az MVI tervei szerint bemutatásra kerül Jakabffy László emlékére készült könyv, melyben volt kollégái, barátai – több, mint 60-an – idézik fel alakját, a közös pillanatokat, s megjelennek a könyvben saját, házi receptgyűjteményéből lefőzőtt ételek képekkel és receptekkel.

A felkért séfek: 1. Jászai Tibor 2. Bicsár Attila 3. Győrffy Árpád 4. Ádám Csaba 5. Feke Zoltán 6. Varjú Viktor 7. Rosenstein Róbert 8. Vidák Zoltán A gálaebéden közreműködő sommelier: Varga Norbert

A tervezett menü:

3 amuse bouche: véres hurka fagylalt, harcsával töltött káposzta, sólet Továbbá: sonka kóstoló – Gódor Andrástól

Hideg előétel: kocsonya

Meleg előétel: fogas rác

Leves: borscs leves

Főétel 1: borjú Kedvessy módra

Főétel 2: sült kacsacomb káposztával

Desszert: Túrógombóc 

A gálaebéd szervező bizottsága: Bíró Lajos (Bock Bisztró) Kovács László (MVI elnök, La Fiesta Party Service Kft.) Semsei Rudolf (MVI alelnök, Budapest Party Service, VakVarjú cégcsoport) Kiss Róbert (Budapest Party Service, VakVarjú cégcsoport) Berkes Gyula (Biarritz Étterem) Balázs József (Tacuba Café) Bíró Bernadett (MVI szakmai titkár)

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai