Európában sokakat érinthet az étolajválság

Az amúgy is emelkedő élelmiszerárak mellett a háború, és ezzel az ukrán export leállása miatt tovább drágul a napraforgóolaj, sőt, egyre több helyen nem is mindig lehet kapni, számmol be a nem éppen örömteli hírről az euronews.com tudósítása.

Mint hírükben szerepel, a drágulás nem csak a háztartásokat sújtja, hanem az élelemiszeriparban és a vendéglátásban dolgozókat is. Egy isztanbuli gyorsétterem néhány hónapig bírta, hogy nem építette be áraiba a sütéshez használt olaj drágulását, azonban idővel kénytelenek voltak ők is árat emelni.

"Most először látunk vásárlókat, akik hátat fordítanak, amikor meglátják vagy meghallják az árakat. A korábbi években is volt már drágulás, akkor semmit sem mondtak. De ezúttal hátat fordítanak. A vásárlók ezt nem engedhetik meg maguknak," panaszkodott a hírcsatornának az étterem dolgozója.

 

Az AP amerikai hírügynökség szerint a világ napraforgóolaj-termelésének majdnem felét Ukrajna, és csaknem negyedét Oroszország biztosítja, más források szerint kisebb arányról van szó, de mindenképp jelentős. Az ukrán napraforgóolaj felét az Európai Unió vásárolja fel. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a növényi olaj ára februárban rekordmagasságot ért el, majd márciusban még tovább emelkedett.

"Az étolaj helyzete arányos a világ általános élelmiszerhelyzetével. Az árak nagymértékben emelkedtek az elmúlt egy évben, egyes növényi olajok esetében akár 40%-kal is. A napraforgóolajhoz pedig még drágán sem feltétlenül lehet hozzájutni az ukrajnai háború miatt. Fontos megjegyezni, hogy ezek tendenciák már a háború kitörése előtt is megvoltak, de a fegyveres konfliktus sokat rontott a helyzeten," magyarázta a Gro Intelligence amerikai vállalat egyik kutatási vezetője, Steve Mathews.

A szakemberek szerint Magyarországon is számítani kell arra, hogy a következő hónapokban sok élelmiszer ára tovább drágul.

 

Forrás: Euronews


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?