Nagy Tokaji Kóstoló ezer résztvevővel

Tokaj Grand 2015 - Meghaladta a vendégek száma az ezer főt, ami azt bizonyítja, hogy egyre több borkedvelő érdeklődik a Tokaji borvidék iránt.

Tekintse meg a rendezvény képeit!

 Ime néhány gondolat a Tokaji Borvidék múltjáról, jelenéről és jövőjéről, ahogy a rendezvényen résztvevő borászok látják.

 „A családi gyökerek vonzottak vissza minket Sárospatakra; láttuk a változást. és hiszünk abban, hogy ez még csak a kezdet, az igazi robbanás még most következik. Egyre több pincészet jelenik meg Hegyalján, akik modern szemléletmóddal állnak a szőlészethez és a borászathoz, új utakat keresve. Ez a sokszínűség a fejlődés legfőbb motorja. Dinamizmusunkkal, szakmai elköteleződésünkkel és lelkesedésünkkel szeretnénk megmutatni, hogy mire képes Sárospatak, mire képes a furmint mint szőlőfajta, és ezáltal mire vagyunk képesek mi. A borvidéken elindult modernizációs munkát be kell fejezni, de a legfontosabb feladat bekerülni abba a világpiaci körforgásba, ahol megmutathatjuk a világnak Hegyalja igazi arcát.”

Harsányi Gábor, birtokigazgató, Harsányi Pincészet

„A Tokaji borvidék rögös útja – mindannyian tudjuk – kátyúkkal csipkézett. Sokak munkája kellett már eddig is ahhoz, hogy az elmúlt korszak viszontagságai után újra büszkén tekinthessünk a tokaji borra. A munka azonban még közel sem ért véget. Most nem kevesebb kell, mint egy borforradalom. Forradalom kell a szőlőskertekben, forradalom kell a borospincékben, és forradalom kell a borospoharakban is. Nem is tagadhatnák, hogy az RWZ-nél minket bortermelőként ennek a forradalomnak a szele terelt Mádra. Bár gyökereink nem ide kötnek bennünket, olyan lelkesedéssel hisszük e borvidék felemelkedését, mintha ide születtünk volna. Mi az RWZ-nél valljuk, hogy a fehérbor presztízsét hazánkban a Tokaji borvidék teremti újra, ebben a munkában pedig büszkén vállalunk részt mi is.”

RWZ – Revolution WineZ, Mezőkövesd

„Amint a teljes Tokaji borvidéken, úgy a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtokon is kézzel foghatóak az elmúlt két évtized fejlődései és változásai. Egyre kifinomultabban készülnek el aszúboraink, jobban értjük a dűlőinket, aminek legfőbb jele, hogy 2013-ban dűlőszelektált aszúborokkal rukkoltunk elő. Vitathatatlan azonban, hogy a száraz furmint borainkban történt a legnagyobb fejlődés. Egyetlen dolog, ami nem változott a birtok újratelepítése, újraindítása óta, az az, hogy a lehető legtermészetesebb módon kezeljük a szőlőinket, és ennek legcsodásabb igazolása a 2014-es, Kis-Garai-dűlő szelektált, organikus száraz furmint borunk."

Makai Gergely, technikai igazgató-főborász, Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

„A Tokaji borvidék kiemelt feladatának tekinti, hogy a Kárpát-medencei magyarság számára az ünnepek elengedhetetlen része legyen a világban talán legjobban ismert hungaricum, a tokaji aszúbor fogyasztása. A borvidék szereplőinek közös terve, hogy 2015-től elinduljon a „Tokaji Aszú az ünnepek bora” üzenettel fémjelzett programsorozat.”

Kalocsai László, a Tokaj Reneszánsz elnöke, a Dereszla Pincészet ügyvezető igazgatója

„A Tokaji borvidék megújulása elengedhetetlen a hazai és a nemzetközi sikerek eléréséhez. A borvidék jövője a termőhely egyediségét megjeleníteni képes borokkal biztosítható. A terméskorlátozással előállított, a világon egyedülálló geológiai adottságokkal rendelkező vulkanikus termőhelyről származó száraz furmint borok és a magas minőségű botritiszes borok stílusának letisztulása elengedhetetlen, melyet az eredetvédelmi szabályozások módosításában megkezdődött folyamatok is elősegítenek. A település szintű bor, a Mád megjelenése ugyancsak a megújulás része. A cél a tiszta, jól strukturált, fajtajelleget és ásványosságot egyaránt megjelenítő bor elkészítése, mely a nemzetközi piacon széles körnek teszi elérhetővé a termőhely értékeinek megismerését. A megújulás része, hogy a nemzetközi piacon a fogyasztók a terroirélményt a palack formájához köthessék; ebben játszik szerepet a megújult tokaji palack, mely szintén hozzájárul a nemzetközi sikerekhez. A vendéglátással és a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos fejlesztések a stratégia kulcsfontosságú részét képezik, a borok autentikus környezetben történő megismertetésének eszközei. Ezt a célt szolgálják az olyan beruházások, mint a Botrytis Hotel, a Gusteau Kulináris Élményműhely, az Első Mádi Borház és Bisztró, az Aszúház, vagy az épülő Percze Élményközpont.”

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet

Forrás: Vendég & Hotel Online


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.