Kóser étteremmel gazdagodott Debrecen

Debrecen első kóser étterme, a Hamsza közel-keleti ízvilágú ételeihez számos országból érkeznek alapanyagok. 

A közelmúltban nyitotta meg kapuit  az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) debreceni szervezete által működtett Hamsza Étterem az Aranybika mögötti udvarban. Ez  Az új vendéglátóhely nemcsak amiatt különleges, hogy az emeletén ugyan imaszobát, játszóházat, társalkodót alakítottak ki, azonban mindenki számára nyitott, aki jó ételeket szeretne enni. Hanem amiatt is, hogy ahhoz, hogy teljes mértékben kóser ételeket szolgálhassanak fel, még a konyhai tűzhely és a főzéshez használt eszköz is kóser, és a tűzhelyet is csak zsidó gyújthatja be. A Hamsza kósersági felügyelője egyébként Faigen Sámuel debreceni ortodox rabbi.

Bárány- és marhasülttel, salátákkal, izraeli fűszerekkel, közelkeleti ízvilággal várják a vendégeket, akiknek a neves zsidó séf, a modern kóser gasztronómia egyik megálmodója, Ahron Faigen főz – közölte a civishir.hu-val az étterem egyik vezetője, Preiszler Dániel. A bárányhúst Angliából, a marhát Lengyelországból, a bort Franciaországból és Izraelből, a fűszereket pedig kizárólag Izraelből rendelik, a szárnyasokat Budapestről vagy magyarországi kóser vágóhidakról szerzik be, a lazacot és a zöldségeket pedig Debrecenben veszik. 

 

Az étterem vezetője szerint Debrecen zsidóságának, továbbá az egész városnak emeli a rangját, ha van egy ilyen étterme. Emellett számítanak az Izraelből vagy a Londonból érkező zsidó vagy izraeli utazókra is a vendégkörnél. A hazánkba látogató izraeli és zsidó turisták második legkedveltebb célpontja Debrecen, tehát turisztikai szempontból is jelentős szerepe lehet a Hamszának, de elsősorban a debreceni zsidó és nem zsidó vendégek kedvében szeretnénk járni. Mondják sokan a városban, hogy jártak a kóser étteremben, és jót ettek. Ez a célunk!”– mondta Preiszler Dániel.Szerinte éppen a különlegessége miatt lehet sikeres vállalkozás a zsidó étterem, hiszen például csicseriborsós báránysültet csak itt lehet enni a városban.

Forrás: Cívishír


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.