hirdetés

Kóser étteremmel gazdagodott Debrecen

Debrecen első kóser étterme, a Hamsza közel-keleti ízvilágú ételeihez számos országból érkeznek alapanyagok. 

hirdetés

A közelmúltban nyitotta meg kapuit  az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) debreceni szervezete által működtett Hamsza Étterem az Aranybika mögötti udvarban. Ez  Az új vendéglátóhely nemcsak amiatt különleges, hogy az emeletén ugyan imaszobát, játszóházat, társalkodót alakítottak ki, azonban mindenki számára nyitott, aki jó ételeket szeretne enni. Hanem amiatt is, hogy ahhoz, hogy teljes mértékben kóser ételeket szolgálhassanak fel, még a konyhai tűzhely és a főzéshez használt eszköz is kóser, és a tűzhelyet is csak zsidó gyújthatja be. A Hamsza kósersági felügyelője egyébként Faigen Sámuel debreceni ortodox rabbi.

Bárány- és marhasülttel, salátákkal, izraeli fűszerekkel, közelkeleti ízvilággal várják a vendégeket, akiknek a neves zsidó séf, a modern kóser gasztronómia egyik megálmodója, Ahron Faigen főz – közölte a civishir.hu-val az étterem egyik vezetője, Preiszler Dániel. A bárányhúst Angliából, a marhát Lengyelországból, a bort Franciaországból és Izraelből, a fűszereket pedig kizárólag Izraelből rendelik, a szárnyasokat Budapestről vagy magyarországi kóser vágóhidakról szerzik be, a lazacot és a zöldségeket pedig Debrecenben veszik. 

 

Az étterem vezetője szerint Debrecen zsidóságának, továbbá az egész városnak emeli a rangját, ha van egy ilyen étterme. Emellett számítanak az Izraelből vagy a Londonból érkező zsidó vagy izraeli utazókra is a vendégkörnél. A hazánkba látogató izraeli és zsidó turisták második legkedveltebb célpontja Debrecen, tehát turisztikai szempontból is jelentős szerepe lehet a Hamszának, de elsősorban a debreceni zsidó és nem zsidó vendégek kedvében szeretnénk járni. Mondják sokan a városban, hogy jártak a kóser étteremben, és jót ettek. Ez a célunk!”– mondta Preiszler Dániel.Szerinte éppen a különlegessége miatt lehet sikeres vállalkozás a zsidó étterem, hiszen például csicseriborsós báránysültet csak itt lehet enni a városban.

(forrás: Cívishír)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk