hirdetés

Rizlingek, amelyekre érdemes odafigyelni

Október 12-én kerül sor az Olaszrizling Október Nagykóstolóra. Újdonság, hogy idén a kiállítók az olaszrizling boraik mellett elhozhatják a rajnai rizling tételeiket. A nagykóstolót megelőző bortesztet olaszrizling valamint rajnai rizling kategóriában hirdették meg a szervezők.

hirdetés

A független szakmai zsűri 80 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. Az olaszrizling kategóriában, akárcsak tavaly, idén is a badacsonyi Borbély Családi Pince 2016-os Nász a Bácson bora nyert. Íme a top 10:

1. Borbély Családi Pince: Nász a Bácson 2016

2. Söptei Pince: Illúzió, Csopaki Olaszrizling 2015

3. Varsányi Pincészet: Grand selection Verpeléti Olaszrizling 2015

4. Laposa: Laposa 4 Hegy 2018

5. Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017

6. Csernyik Pince: Mátrai Olaszrizling 2018

7. Éliás Birtok: Badacsony Olaszrizling 2017

8. Dubicz Borászat: Mátrai Superior Olaszrizling 2017

9. Pántlika Pincészet: 7 Hold 2015

10. Varga Pincészet: Aranymetszés Olaszrizling száraz 2017

 

Az első ízben meghirdetett rajnai rizling versenyen a kevesebb nevező okán csak a legjobb három bort nevezték meg. Talán meglepő lehet, hogy egy pannonhalmi pincészet végzett az élen, ám bizonyos értelemben „papírforma” eredmény született, pár éve ugyanis deklaráltan ez a borvidék zászlós fajtája, mert nagyon jól érzi magát az ottani körülmények között. Íme a három dobogós:

1. Cseri Pincészet: VI. Sextus Pannonhalmi Rajnai rizling selection 2016

2. Sabar Borház: Rajnai Rizling Leszner 2018

3. Borbély Családi Pince: Kőmagas Rajnai Rizling 2016

„Az olaszrizling sokáig a legnagyobb területen termesztett szőlőfajtánk volt, a tokaji régiót kivéve, mindegyik borvidéki területen jelen van. Ez a szőlőfajta a vulkanikus talajon különösen jól érzi magát, amit a teszten is bizonyítottak a borászatok, miközben voltak a meszes talajról származó, könnyedebb tételek között is szépek. Sok technológiai hibába futottunk sajnos az idei teszten, ecetes, oxidált és túlkénezett borokat is kóstoltunk. Ez csalódás, hiszen a pincehigiénia ugyanolyan fontos, mint a megfelelő kezelésmódok a palackozás előtt” – mondja Piskor Fanni, a zsűri egyik tagja. Ezt a véleményt erősítette meg Kollár Mariann is, aki „az ásványos, élénk savszerkezetű, eleganáns és komplex tételek” méltatása mellett szintén kitért a hibás tételek magas számára.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk