hirdetés

Uniós jogba ütközhet az ételkiszállítás 5 százalékos áfája

Angyal József okleveles adószakértő szerint nem lehet különválasztani a szállítást áfa szempontjából - írja a 24.hu.

hirdetés

Szombaton jelent meg az a kormányrendelet, amely kimondja, hogy az elvitelre, vagy házhozszállítással értékesített étel- és italforgalomra 5 százalékos áfát kell alkalmazni, vasárnaptól. Ezt megelőzően a „rántott szelet helyben fogyasztással” 5 százalékos áfás volt, a „rántott szelet házhoz szállítással” 27 százalékos áfás.

A rendelet szerint azonban az 5 százalékos áfakulcs nem alkalmazható az ügylettel összefüggő szállítással kapcsolatos díjra. Erre mondja Angyal József okleveles adószakértő, hogy a korlátozás ellentétes az EU-s áfairányelv vonatkozó részével. Abban ugyanis azt írják, hogy „az adóalap részét képezik azon járulékos költségek – így különösen a jutalék, a csomagolási, fuvarozási és biztosítási költségek –, amelyeket az értékesítést teljesítő a megrendelőre terhel.” Ezzel összhangban rendelkezik egyébként a magyar áfatörvény is.

Ruszin Zsolt adószakértő alapvetően egyetért Angyal Józseffel, de mint hozzátette, különleges jogrend van. És mivel előfordul az is, hogy nem az étterem szállítja ki az ételt, hanem más, így aki szállít, az külön számlázhat a kuncsaft felé. Ha innen nézzük, van értelme különválasztani a kiszállítás áfáját. Angyal József hangsúlyozta, az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, azt rendelettel nem lehet felülírni még vészhelyzet esetében sem. Amellett, hogy uniós jogba ütközik, az adószakértő szerint értelmetlen is ez a korlátozás, mert könnyen kijátszható. Tippet is ad, hogyan. A „rántott szelet díjmentes házhoz szállítással” ügyletre már vonatkozik az 5 százalékos áfa, de nem kell elkülöníteni a szállítás költségét.

Angyal József szerint mérlegelni kellene azt is, hogy a veszélyhelyzet után is maradjon 5 százalékos áfás a házhoz szállítás, mivel a koronavírus-járvány megváltoztatta az étkezési szokásokat. Ő úgy látja, a fogyasztók előnyben részesítik a házhoz szállított ételeket az éttermekben helyben fogyasztással szemben. Ezért javasolja, hogy a házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra véglegesen 5 százalékos legyen az áfa.

(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai