hirdetés

Vagány kombó: vega kaja vegán borral

A pesti padthai és a kéthelyi Kristinus Borbirtok különös házassága: itt a vegán bor tésztás ételekhez. Kóstoltuk. Nekünk nagyon bejött.

hirdetés

 

Hét éve nyílt meg Pesten az első padthai wokbar, azóta óriási rajongótáborra tett szert, és már hét helyszínen is jelen van kínálatával a fővárosban. Kínálatukban eddig is fontos szerepet játszottak a mentes és vegán alapanyagok, mostantól viszont az ételek mellett már a Kristinus Borbirtok vegán borát is fogyaszthatják a húsmentes étrend szerelmesei.

Kis vegán statisztika

Nemcsak külföldön, hazánkban is egyre többen hódolnak a vegetáriánus mellett a vegán étrendnek is. Egy statisztika szerint ennek legfőbb oka az állatok védelme és az egészséges étkezés mellett a környezetünk megóvása. Egy másik felmérés alapján Nagy-Britanniában már a népesség 1,16 százaléka vegán, ami 600 ezer főt jelent, és ez a szám folyamatosan emelkedik.

Bár Magyarországon még nem ennyire elterjedt a vegán életmód, az biztos, hogy itthon is egyre közkedveltebb az állati eredetű anyagokkal való érintkezéstől mentes ételek fogyasztása. A padthai lánc a fogyasztói visszajelzések alapján kezd új együttműködésbe a Kristinus Borbirtokkal, ennek keretében májustól a Muscat Lunel Selection Vegan 2018 vegán bor is kapható lesz minden padthai étteremben.

Mi az, hogy vegán bor?

Elsőre azt gondolhatnánk, mivel a bor szőlőből készül, ugyanúgy fogyaszthatják a vegán étrend követői is. Azonban, ha megvizsgáljuk a bor készítésének eljárásait, akkor rá kell jönnünk, hogy a legtöbb bort derítik. Ez azt jelenti, hogy a borban természetes módon megjelenő üledékes részecskéket eltávolítják, a fehérjéket pedig megkötik, ennek köszönhetően lesz a ködös, opálos bor tiszta és stabil. Ez az eljárás pedig a legtöbb esetben nem vegán segédanyagokkal történik. Ilyen például a tojásfehérje, marhacsontból kinyert étkezési zselatin, vagy a halhólyagból kinyert kollagén.

A Kristinus Borbirtok a Muscat Lunel Vegan elkészítéséhez növényi alapú fehérjéket használ, melyek burgonyából és zöldborsóból származnak. Legújabb vegán boruk alapanyaga a vári dűlőben szüretelt sárgamuskotály. Vannak benne a fajtára jellemző virágos és enyhe citrusos jegyek. 

(forrás: Pad Thai /turizmusonline.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai