hirdetés

HOTREC: az ÁFA-csökkentés mentheti meg az európai szálloda- és vendéglátóipart

A HOTREC bemutatta azt a tanulmányt, melyben az Európai Unióban az ÁFA-csökkentés bevezetésének előnyös hatásait elemzi.

hirdetés

A beszámoló az európai ÁFA-rendszer tervezett reformjának fényében ismerteti az alacsony ÁFA munkahelyteremtésre, beruházásokra és a növekedésre gyakorolt katalizátor hatását, mely elősegíti Európa versenyképességét is. A vendéglátóipari szolgáltatások esetében hosszú távon alkalmazott alacsony ÁFA-kulcsok, amelyek szinte valamennyi tagállamban vonatkoznak a szálláshelyekre és az éttermi szolgáltatások 2/3-ára, kulcsfontosságúak Európa turisztikai versenyképességének fenntartása szempontjából. Európában a nemzetközi turistaérkezések aránya 1990 és 2015 között 60% -ról 51% -ra esett vissza. Bár Európa a 336,6 milliárd eurós nemzetközi turisztikai bevételével második helyen áll Ázsia és a Csendes-óceáni térség mögött, viszont a bevételek a világ többi részéhez viszonyítva kisebb mértékben emelkednek. Ezek 2012-ben és 2015-ben 1,5%-kal, illetve 3,4% -kal nőttek, miközben a világon az emelkedés 4,3% és 4,4% volt.

"Nagyon örülünk ennek a HOTREC-tanulmánynak, és bízunk benne, hogy jelentősen hozzájárul majd a turizmus adóztatásával kapcsolatos, jelenleg is folyamatban lévő tárgyalások sikerességéhez, valamint az ágazat gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez is" - mondta Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkára. "Gondosan mérlegelni, modellezni, ellenőrizni, és értékelni kell minden, az idegenforgalomra vonatkozó adózási szabályozást." - mondta a Főtitkár.

Az Európában tapasztalt negatív tendenciák visszafordítása érdekében az alacsony ÁFA hosszú távon történő alkalmazása kulcsfontosságú. A csökkentett ÁFA-kulcsok lényegesen hozzájárulnak az ágazat foglalkoztatottságának javításához. A szállodaipar és vendéglátás 2,5 millió új munkahelyet teremtett az elmúlt évtizedben (ez 29% -os növekedést jelent, szemben a teljes gazdaság 7,1% -ával), valamint olyan új befektetéseket is elősegített, melyek egy még színvonalasabb és fenntarthatóbb turisztikai kínálatot eredményeznek.

„A vendéglátó- és idegenforgalmi szolgáltatások ÁFA-kulcsának alacsony szinten tartása elengedhetetlen az európai turizmus versenyképességének megtartásához, valamint annak a 2 millió kkv-nak a megmaradásához (ebből 1,8 millió a vendéglátóipari szektorhoz tartozik), melynek 91% -a mikro-vállalkozás "- mondta Susanne Kraus-Winkler, a HOTREC elnöke. "A turisztikai szolgáltatások esetében az alacsony ÁFA rendszerét hosszú távon fent kell tartani, amit az is igazol, hogy 28 uniós tagállam közül már 25 kedvezményes adómértéket alkalmaz a turisztikai szálláshelyekre és az éttermi szolgáltatások közel kétharmadára."

Az Európai Turisztikai Érdekegyeztető Szövetség – melynek tagja a CLIA-Europe, az ECTAA, az EFCO&HPA, az ETC, az ETOA, az EUROGITES, az IAAPA, az IRU és a NECSTouR - csatlakozott a HOTREC felhívásához, hogy az alacsony ÁFA-kulcsokat hosszú távon alkalmazzák a turisztikai szolgáltatások esetében.

"A turizmusban érdekeltek széles körű támogatása bizonyítja az alacsony ÁFA-kulcs fontos szerepét az ágazat számára, amely már így is túlszabályozott és jelentős adók terhelik. A HOTREC jelentés egyértelműen azt igazolja hogy az alacsony ÁFA bevezetése egyaránt elősegíti a munkahelyteremtést, a növekedést, valamint a beruházások fellendülését is "- jelentette ki Christian de Barrin, a HOTREC vezérigazgatója.

A teljes HOTREC tanulmány angol nyelvű változata a Szövetség honlapján az alábbi linken érhető el:

http://www.hah.hu/files/6814/9388/5172/HOTREC_VAT_report_-_April_2017.compressed.pdf

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk