A Budapest Airport fenn tudja tartani a biztonságos működést

A Budapest Airport Zrt. felkészült a koronavírus járvány különböző lehetséges forgatókönyveire; a repülőtér-üzemeltető menedzsmentje folyamatosan nyomon követi a kialakult helyzetet és a fejleményeket, illetve megkezdte a szükséges enyhítő intézkedések megvalósítását. A társaság a forgalomkiesés és a kiesett bevételek okozta jelentős anyagi veszteség ellenére is fenn tudja tartani a repülőtér biztonságos működését és biztosítani tudja a forgalom újraindítását.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A koronavírus járvány következtében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren csaknem teljesen leállt az utasforgalom. A koronavírus terjedésének kezdete óta több mint egymillió ülőhely kapacitás tűnt el a budapesti repülőtér menetrendjéből, és a továbbra is közlekedő alacsony számú járatok is akár 90%-kal kevesebb utast szállítanak, a tavalyi év hasonló időszakához képest. A világszerte – így hazánkban is - bevezetett kormányzati intézkedések hatására a repülőtér-üzemeltető a legtöbb utasszállító járat felfüggesztésével számol a következő napokban. A Budapest Airport arra számít, hogy az elkövetkező hetekben vagy akár hónapokban az utasforgalom alacsony szinten marad, vagy akár a nulla felé is közelíthet, az egyre több országban életbe lépő beutazási tilalom miatt.

A korábbi évek sikeres gazdálkodásának, illetve az elmúlt napokban megtett válságkezelési intézkedéseknek köszönhetően a Budapest Airport helyzete stabil; bízunk benne, hogy a társaság egy több hónapig elhúzódó válságot is át tud vészelni, akár a személyforgalom átmeneti leállítása mellett is. A repülőtér-üzemeltető által folytatott aktív pénzügyi kockázatkezelés azt is biztosítja, hogy légitársasági vagy egyéb partnerek pénzügyi nehézségei esetén se szenvedjen a repülőtér jelentős anyagi veszteségeket. A világ és benne Magyarország turizmus iparágának helyzete azonban nagyon aggasztó, ezért a Budapest Airport üdvözöl bármilyen olyan intézkedést Magyarország Kormánya vagy az Európai Unió részéről, amely az iparág, illetve a benne dolgozók munkahelyeinek stabilizálását és támogatását célozza.

A Budapest Airport a jelenlegi helyzetet kezeli, és bízik abban, hogy a járvány lecsengése után rövid időn belül kedvező fordulat következik be. A vállalat azonban azzal az eshetőséggel is számol, hogy a budapesti repülőtér a forgalom egy részét hosszabb ideig elveszíti. Ebből következően a tavalyi kiugró eredményeket nem tudja megismételni az idén; a 2020-ra vonatkozó ambiciózus terveket pedig egészen biztosan meg sem közelítheti.

A vállalat jelenleg hosszú távú kedvezményes parkolási lehetőséget kínál a légitársaságoknak, a kapacitáscsökkenés ideje alatt üzemelésből kivont repülőgépek számára. A Budapest Airport ezzel igyekszik hozzájárulni a légitársaságok logisztikai kihívásainak megoldásához.

A rendkívüli helyzet kezelése érdekében ugyanakkor elengedhetetlen bizonyos előre nem tervezett intézkedések bevezetése, egyes projektek és kiadások elhalasztása és bizonyos költségcsökkentő módszerek alkalmazása. Ezek előkészítését és kidolgozását a vállalat vezetése megkezdte, a válság utáni gyors talpra állás és addig is minél több munkahely megvédése érdekében, például úgynevezett készenléti szabadság (az alapbér egy részének fenntartása mellett), illetve részmunkaidős munkavégzésre történő átállás felajánlásával.

„A koronavírus óriási csapást mér a teljes légiközlekedési szektorra; repülőtereket és légitársaságokat egyaránt - szó szerint - a földre kényszerít” – mondta Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „Január óta, a mai napig bezárólag 5700 járat, azaz máris több mint 1,1 millió szék kapacitás tűnt el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér menetrendjéből. A repülőtér azonban biztonságosan üzemel, folyamatosan működik, hiszen biztosítani kell az utazási lehetőségét azoknak, akik Magyarországra haza, vagy saját országukba szeretnének elutazni. Ezen kívül minden magyar ember érdekében fenn kell tartani az áruszállítást, rendkívül fontos, hogy a légi áruszállító járatok üzemeljenek, a jelen helyzetben létfontosságú – akár egészségügyi vagy gyógyszerszállítmányokkal – a fedélzetükön. Most mi is mint repülőtér üzemeltető az enyhítő intézkedésekre koncentrálunk, és bízom abban, hogy a járvány lecsengése után újra a növekedésre és a fejlesztéseinkre tudunk majd fókuszálni.”

A munkatársak védelme

A jelenlegi járványügyi helyzetben a Budapest Airport a repülőtér biztonságos üzemeltetése mellett az utasok és a munkatársak egészségének védelmét helyezi előtérbe, és minden szükséges erőforrást biztosít a kollégák egészségének és biztonságának védelme érdekében. A vállalat a védekezést egyéni védőeszközökkel (pl. arcmaszkok) és kézfertőtlenítő szerekkel biztosítja, valamint gyakoribb fertőtlenítő takarítást vezetett be az utasforgalmi területeken, az irodákban, az oktatótermekben, valamint a dolgozói étkezdében.

A munkatársak egészségének védelme érdekében a repülőtér-üzemeltető átmeneti intézkedéseket vezetett be a munkarendekre, a munkaidőkeretre, az egyes szolgálatokon belüli munkavégzésre és a pihenőhelyiségek használatára vonatkozóan. A repülőtér folyamatos működésének fenntartása érdekében számos intézkedést vezettünk be, többek között:

· Az egyes munkakörökben a szolgálatvezénylések átdolgozása és azon műszakrendek ideiglenes megszüntetése, melyeknek tagjai más váltással találkoznak.

· Munkarendek, folyamatok átalakítása, a személyes kontaktus minimalizálása.

· Egyes kritikus munkakörökben duplikált vagy duplán duplikált, egymástól teljesen elkülönített funkcionális csapatok létrehozása.

· Ahol ez a lehetőség elérhető, a személyes megbeszélések helyett a digitális platformok használata.

· Azokban a munkakörökben, ahol megoldható, a Budapest Airport lehetővé tette az otthoni munkavégzést. Az irodai területen egyes csapatok „forgó” rendszerben váltják egymást, ötvözve az irodai és az otthoni munkavégzést, így teljesen megszüntetve a csapatok közötti személyes találkozást.

Napi tájékoztatás

A Budapest Airport minden nap reggel 10 órakor tájékoztatást ad a koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről, tudnivalókról. A tájékoztató a www.bud.hu oldalon és a Budapest Airport közösségimédia-felületein jelenik meg, BUD/Repülőtéri napi értesítő címen.

Forrás: Turizmus Online


Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.