hirdetés
hirdetés

A KLM elindította a világ első szintetikus kerozinnal hajtott járatát

Január 22-én indult az a járat, amit részben fenntartható eljárással előállított szintetikus kerozinnal hajtott.

hirdetés

Az első fenntartható szintetikus kerozin felhasználásával hajtott személyjárata 2021. január 22-én repült Amszterdamból Madridba. A gép üzemanyagában 500 liter volt a fenntartható hajtóanyagból, amit a Shell állított elő a holland kutatóközpontjában szén-dioxid, víz, valamint szél- és vízenergia felhasználásával.

Büszke vagyok rá, hogy a KLM üzemelteti a világ első szintetikus kerozinnal hajtott járatát. A fosszilis üzemanyagokról fenntartható alternatívákra való átállás a légiipar legnagyobb kihívása. Flottánk megújítása nagyban hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentéséhez, a fenntartható üzemanyagok pedig további előrelépést jelentenek", mondta Pieter Elbers, a KLM vezérigazgatója.

 Remek érzés, hogy Hollandia mutatta meg elsőként, milyen lehetőség rejlik a szintetikus kerozinban. Remélem, hogy a jelenlegi változékony helyzet ellenére sokakat inspirálunk majd a szektorunkban, hogy lépjenek a fenntarthatóság útjára", mondta Cora van Nieuwenhuizen, holland infrastrukturális és vízgazdálkodási miniszter.

 A Shell aktív szerepet játszik az energiaátállásban, ez a világelső projekt pedig remek példája ennek. Nagyon büszkék vagyunk az első 500 liter szintetikus kerozinunkra, azután pedig azon leszünk, hogy partnereinkkel közösen növeljük a termelést, és széles közben elérhetővé tegyünk a hajtóanyagot, tette hozzá Marjan van Loon, a Shell Netherlands elnök-vezérigazgatója.

Hollandia Európa egyik vezető zöldnagyhatalma a fenntartható légiüzemanyagok fejlesztése és gyártása terén. Céljuk, hogy a hasonló hajtóanyagok széles körben elérhetők legyenek a légitársaságok számára, és hogy ennek köszönhetően 2050-re minden európai társaság teljes mértékben fenntartható üzemanyaggal repüljön. Elköteleződésüket a Delfzijlben, a SkyNRG, az Amszterdam-Schiphol repülőtér, az SHV Energy és a KLM együttműködésével épülő biokerozin gyár is példázza.

 

 

 

(forrás: ACG Reklámügynökség Kft.)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk